„Surpriza” AUR, partidul cu mesaj anti-maghiar, anti-occidental, unionist și anti-mască. Cine sunt liderii partidului: George Simion, Claudiu Târziu și Dan Tănasă

„Surpriza” AUR, partidul cu mesaj anti-maghiar, anti-occidental, unionist și anti-mască. Cine sunt liderii partidului: George Simion, Claudiu Târziu și Dan Tănasă

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a luat, potrivit rezultatelor exit poll-ului de la ora 21.00, un scor neașteptat: 5,3%. Cu acest rezultat, noul partid ar intra în Parlament, dar atenție, scorul prezentat acum reprezintă estimarea pentru ora 19 și nu ia în calcul voturile din diaspore, unde s-au înregistrat deja 250 de mii de voturi. Indiferent dacă va intra sau nu în parlament, rezultatul este suprizător pentru un partid nou înființat.

Dar cine este acest partid și cine sunt liderii lui?

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a fost înființată, în septembrie 2019, de George Simion, cunoscut ca fondator al platformei Acțiunea 2012 care militează pentru unirea cu Republica Moldova. Co-președinte al partidului este Claudiu Târziu, aflat o vreme în conducerea Coaliției pentru Familie și vârf de lance la referendumul din octombrie 2018. În partid și-a găsit locul și Dan Tănasă, unul dintre personajele cheie ale violențelor din Valea Uzului, din iunie 2019.

Programatic, Alianța pentru Unirea Românilor se definește ca un partid care își propune „să fie rezultatul unificării forțelor românești care urmăresc să servească interesele poporului român”, iar doctrina AUR „se sprijină pe patru piloni: familia, patria, credința, libertatea”.

Înainte de a-și lansa partidul, Simion a candidat independent la alegerile europarlamentare din mai 2019, obținând 1.29% (116,781 voturi).

Participant la manifestațiile unioniste din Republica Moldova și România, George Simion a intrat în atenția publică mai ales în 2015 și 2016.
În 2015, a fost expulzat din Republica Moldova, cu interdicția de a nu mai intra în țară timp de 5 ani. Simion a povestit, în mai 2015, în emisiunea Jocuri de putere, găzduită de Rareș Bogdan, în prezent europarlamentar PNL, că se afla la liceu din Chişinău, de unde l-ar fi ridicat nişte ofiţeri SIS: „m-au rugat să îi însoţesc, mi-au dat o hârtie prin care eram declarat indezirabil pentru 5 ani şi m-au condus la vamă. Nu mi-au motivat, dar motivul era faptul că pregătim un marş foarte mare pe 16 mai. Clasei politice de la Chişinău nu îi convine marşul pregătit….”

În 2016, George Simion a organizat în București un marș pentru unirea Basarabiei cu România și, ieșind din traseul anunțat și forțând cordonul de jandarmi, a fost reţinut câteva ore. Votant PRM și susținător al lui Victor Ponta când era prim-ministru, Simion a fost apărat public de Eugen Tomac și Sebastian Ghiță, care au mers chiar la secţia de poliţie pentru a protesta față de reținerea acestuia și a altor patru participanți la marș.

George Simion deschide lista de candidați pentru Camera Deputaților în București. Celălalt co-președinte al AUR, Claudiu Târziu, este primul pe lista pentru Senat.

Claudiu Târziu și referendumul pentru familie

Claudiu Târziu, co-președinte AUR, a fost membru al Consiliului Național de Coordonare al Coaliției pentru Familie în perioada de strângere a semnăturilor pentru modificarea Constituției și una dintre vocile pro-referendum.

„Cine boicotează Referendumul pentru Căsătorie sau votează împotrivă este contra libertății, lipsit de dragoste și iresponsabil”, a declarat Târziu, în opinia căruia „partidele care au trădat familia românească trebuie scoase din Parlament”.

Claudiu Târziu a fost director și fondator al revista Rost, apărută în decembrie 2002, prezentată ca fiind „o revistă pentru resurecţia naţională şi creştină”, în paginile căreia și-au găsit loc articole de promovare a unor lideri ai Mișcării legionare. Pe blogul propriu, Târziu nu-și ascunde simpatia pentru Corneliu Zelea Codreanu: „Care adevăr istoric a fost ignorat de Ion Cristoiu cînd l-a portretizat pe Codreanu? Nu era charismatic, incoruptibil şi idealist (sau, mă rog, dacă vreţi, romantic)? Cînd şi ce dovezi sînt că Mişcarea Legionară a pregătit asasinarea în masă a evreilor?”.

În campania electorală, Claudiu Târziu a descris partidul ca fiind unul anti-sistem, care luptă împotriva partidelor „ipocrite”, pentru „interesul național” și ca să declanșeze „reforma clasei politice”.

Alături de Noua Dreaptă în Valea Uzului

La începutul lunii iunie 2019, câteva zeci de români  au intrat cu forța în Cimitirul Militar din Valea Uzului  pe care autoritățile locale, conduse de politicieni UDMR, îl închiseseră cu lanț și lacăt.

Printre cei care au organziat și au participat la acțiune s-au aflat reprezentanți ai Frăției Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință, Noua Dreaptă și George Simion. Participanții au rupt poarta cimitirului și i-au lovit maghiari cu steagurile, motivând-și prezența prin faptul că doresc să comemoreze soldații români.

Un alt reprezentant al AUR, candidat la Camera Deputaților în Mureș, Dan Tănasă a primit elogiile Sputnik pentru declarațiile făcute atunci.”Sunt peste 1200 de persoane, este un eveniment important – dar autoritățile statului român nu sunt aici!”, a transmis cunoscutul jurnalist Dan Tănasă (…) Și, atenție, spune Tănasă – ”UDMR dezinformează!”, a scris Sputnik. Despre Tănasă, Sputnik scrie că „este un blogger român care apără, în articolele sale, drepturile românilor din Ținutul Secuiesc”.

Cum a încercat Dan Tănasă să candideze pe listele PSD în 2016

În noiembrie 2016 ies la iveală tensiunile dintre PSD și Dan Tănasă, când Codrin Ștefănescu, fost secretar general al PSD, a afirmat că s-a cam săturat „de un astfel de personaj”. „L-am sprijinit până la un punct pe Dan Tănasă. Până mai ieri voia să fie pe listele PSD la alegeri, iar acum, brusc, este fan Marian Munteanu, iar PSD este rău”, a firmat Ștefănescu, într-o emisiune la Antena 3.

Varianta oferită de Tănasă, într-un interviu pentru DC News, este că a încercat să găsească „sprijinul unui partid mai mare”, dar că nu se află pe listele PSD „pentru că aș fi o persoană mult prea necontrolabilă și aș dăuna într-o relație cu UDMR”.

De la proteste anti-mască la „protest anti-Sistem”

În septembrie, liderii AUR au revenit în atenția publică și au organizat un protest-anti mască în Piața Victoriei, criticând deciziile zutorităților de a impune purtarea ,măștii în spații publice. Potrivit organizatorilor,  modelul pentru protest a venit din Bulgaria, unde organizator a fost un partid pro-rus .

Cu steaguri tricolore în mâini, fără mască și cu  baloane pe care scris „Masca ucide” , organizatorii au strâns în jurul lor aproximativ 400 de persoane.

Este momentul în care George Simion, co-președinte AUR, a mutat accentul de la proteste anti-mască la proteste anti-sistem: „Suntem oameni cu voință așa că rămânem cât va fi nevoie pe baricade. Protestul nostru e anti-Sistem”, a spus Simion

În campania electorală, Simion s-a prezentat ca fiind cel care conduce „cea mai mare mișcare anti-sistem”.

Rareș Bogdan și Mirel Palada: „Surpriza AUR”

Cu puțin timp înainte de alegeri, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, care, atunci când avea emisiune la Realitatea Tv i-a oferit spații de emisie lui George Simion, prezentându-l drept patriot, a declarat că „sigur va apărea o nouă forţă politică, care va încerca să intre la guvernare”. Pentru Rareș Bogdan, „supriza” alegerilor parlamentare va fi AUR, partid cotat în sondaje cu „peste 4%”.

Mirel Palada, fostul purtător de cuvând al Guvernului Ponta, director al Sociopol, a vorbit în aceeași termeni despre partidul lui Simion: „surpriza cea mai mare a acestor alegeri parlamentare (…) Un partid practic necunoscut pînă relativ recent, care iată deja ia cu asalt porțile Parlamentului (…) Explozie în campania electorală – cu siguranță va intra în Parlament”, creditându-l cu 7%.

Dincolo de nivelul declarativ, sunt și pași concreți în a da o mână de ajutor noului partid politic. În Galați, de exemplu, sunt cazuri în care  membri PSD sau PNL au fost acreditați ca delegați AUR  la secțiile de votare.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Comentator turc de la CM, schimbat în timpul meciului după ce a rostit numele „interzis” al unei legende a Turciei

2 Un stick descoperit în anusul unui agent FSB arestat de ucraineni arată cum a ajuns Ungaria un hub al spionajului rusesc

3 Foarte interesante amănunte!

4 Lumea interlopă este în doliu

5 „Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el”