Surpriza lui Biden pentru Putin?

Surpriza lui Biden pentru Putin?

Biden a folosit foarte rar această lege în legătură cu Ucraina și, atunci când a folosit-o, a făcut parte dintr-un „acord inel” complex – în care guvernul SUA dă surplusul de arme unor țări terțe – Ecuador și Grecia, de exemplu – și apoi încurajează acele țări să dea direct sau indirect Ucrainei o parte din surplusul de arme.

„Nu există niciun motiv legal pentru care Biden nu ar putea să elimine intermediarul și să își folosească autoritatea AEA direct pentru a sprijini Ucraina. Și nu există niciun motiv practic pentru care acest ajutor nu ar putea include muniție de artilerie", notează Forbes.

De ce muniție se poate lipsi

Cea mai mare parte a muniției de artilerie din depozite nu este în mod clar un surplus. Armata și pușcașii marini au nevoie de toate obuzele moderne pe care le pot obține în pregătirea pentru război.

"Dar există o excepție importantă. În Statele Unite există un potențial de patru milioane de muniții cu dispersie de 155 mm în depozite. Proiectilele M483A1 și M864 DPICM livrează 88, respectiv 72 de submuniții de mărimea unei grenade, fiecare dintre acestea putând ucide sau mutila un soldat. Toate aceste muniții pot fi încadrate la "surplus". Armata americană a stabilit cu ani în urmă că aceste DPICM - produse în cantități mari între anii 1970 și 1990 - nu sunt fiabile și sunt periculoase, întrucât orice cartuș are 14% șanse de a funcționa defectuos." Forbes explică de ce aceste cartușe speciale ar putea ajunge în Ucraina, menționând că un raport din 2004 a estimat la 4,6 milioane proiectilele de 155 mm.


Administrația Biden a trimis deja un număr necunoscut de DPICM-uri în Ucraina - înainte ca fondurile de ajutor militar să se epuizeze și ca republicanii să blocheze alocarea de bani suplimentari.

"Toate cele patru milioane de proiectile rămase ar trebui să fie disponibile. Acestea vor fi suficiente pentru ani de lupte intense. Există o avertizare în legea AED. Toate armele trebuie să fie returnate "așa cum sunt, unde sunt". Cu alte cuvinte, guvernul american nu poate plăti în mod legal transportul. Dar cealaltă avertizare este că orice arme aflate în Germania nu intră sub incidența acestei reguli.

Biden ar fi putut să trimită aceste DPICM-uri în Germania la bordul mai multor nave și apoi să le declare excedent de necesități înainte ca armata americană să le lase acolo unde forțele armate ucrainene le puteau ridica cu ușurință", descrie Forbes schema de muniție și notează că "nu este clar de ce Biden nu a pus încă în aplicare acest plan".

Reamintim că, în ianuarie, ambasadorul Kurt Volker a subliniat că administrația Biden "are alte mijloace de sprijinire a Ucrainei" în cazul în care Congresul nu aprobă fondurile. Printre altele, el a menționat posibilitatea unei legislații privind "echipamentele de apărare în exces".


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?