Tanczos Barna: Preconizăm o sumă de 200 de milioane de euro prin PNDL pentru platforme de depozitare a deşeurilor

Tanczos Barna: Preconizăm o sumă de 200 de milioane de euro prin PNDL pentru platforme de depozitare a deşeurilor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că se lucrează la un proiect de construire a unor platforme de depozitare a deşeurilor, altele decât deşeurile menajere, pentru localităţi rurale şi urbane, şi că suma preconizată a fi alocată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală este de circa 200 milioane de euro.

"Vom finanţa platforme de depozitare a deşeurilor altele decât deşeurile menajere. Aseară târziu am discutat inclusiv pe o planşă care ar trebui să fie planşa acestor platforme de depozitare care se vor construi, sper, cel puţin în toate comunele şi oraşele astfel încât deşeurile rezultate din construcţii, deşeurile voluminoase gen mobilă, textile, pantofi sau cauciucuri, electrice, electrocasnice, deşeurile din ferme ecarisajul. Toată această paletă de deşeuri care nu sunt astăzi gestionate şi nu există nicio locaţie aproape nicăieri în ţară unde pot fi depozitate în condiţii autorizate, să fie făcute. La Bihor, în Oradea cred există o asemenea platformă construită deja, în toate celelalte state europene există asemenea locaţii, sunt containere speciale pentru fiecare tip. Le vom face, le vom finanţa din PNDL. Probabil e următorul program pe care îl vom lansa peste câteva săptămâni prin Administraţia Fondului pentru Mediu, lucrăm la acest lucru", a declarat Tanczos Barna.

Ministrul a spus că prin aceste platforme se doreşte să se ofere alternative cetăţenilor, care nu au unde să depoziteze deşeurile provenite de construcţii sau alte deşeuri din gospodării.

"Este extrem de important să oferim o alternativă cetăţeanului la aruncarea în şanţ. Deci noi putem să mergem să controlăm, să amendăm, putem să facem multe dar dacă nu le oferim alternative, lucrurile nu se vor rezolva. Vine acest program prin PNDL, gândit de Ministerul Mediului, implementat prin AFM pentru toate localităţile astfel încât aceste platforme de depozitare temporară să existe. Mai departe reciclatorii, cei care sunt specializaţi pe anumite categorii de deşeuri vin şi preiau deşeurile de acolo. Suma preconizată în PNDL este de 200 de milioane de euro", a spus ministrul Mediului. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Așa o fi?

3 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

4 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

5 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!