Țânțarii au trei ''nasuri'' ce pot fi ''păcălite'' pentru a nu ne mai înțepa (studiu)

Țânțarii au trei ''nasuri'' ce pot fi ''păcălite'' pentru a nu ne mai înțepa (studiu)

După ce au studiat simțul olfactiv al țânțarilor, dar și modul în care aceștia percep ''aroma'' oamenilor, manifestând anumite preferințe, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că aceste insecte sunt ghidate și de gust, nu numai de miros, așa cum se credea până acum, informează UPI.

Sursa foto: www.aaaai.org

Cercetarea, ce identifică diverse modalități prin care aceste insecte se simt atrase de sângele uman, a fost desfășurată de experți de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Statele Unite. Concluziile au fost publicate online de în jurnalul Nature Communications.

''Descoperirea sugerează că țânțarilor nu le place doar mirosul nostru, ci și aroma'', menționează Christopher Potter într-un comunicat. Acesta a adăugat că rezultatele studiului ar putea oferi o nouă modalitate de a respinge aceste insecte și de a încetini răspândirea malariei, o boală infecțioasă vindecabilă în fazele incipiente, împotriva căreia nu există însă un vaccin. În 2015, experții au estimat că malaria a afectat circa 214 milioane de persoane, majoritatea din Africa, în ciuda eforturilor de eradicare și de control al țânțarilor, desfășurate de-a lungul deceniilor.

După ce au examinat îndeaproape ce anume atrage aceste insecte, cercetătorii au ajuns la concluzia că prin schimbarea gustului sângelui oamenilor pot fi prevenite înțepăturile și se va putea realiza încetinirea răspândirii malariei ducând la salvarea a aproximativ 450.000 de vieți anual.

Simțul mirosului este esențial pentru supraviețuirea țânțarilor, fiecare având trei perechi de ''nasuri'' — două antene, două papile maxilare și două mici organe atașate la baza antenelor, numite labele.

''Este posibil ca mirosurile pielii noastre să fie percepute de labele și să influențeze preferința pentru gustul pielii noastre, în special atunci când țânțarul caută un loc în care să înțepe'', a mai spus dr. Potter.

Următorul pas al echipei de cercetători va fi să exploreze modul în care cele trei tipuri de receptori olfactivi ai țânțarilor le influențează comportamentul.

''Aceasta este prima dată când cercetătorii reușesc să țintească în mod specific neuronii senzoriali ai țânțarilor'', a declarat autorul principal al studiului, Olena Riabinina, mai arată sursa citată.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

4 Foarte interesante amănunte! / Păcăliți de ucraineni și de hărțile vechi și depășite, rușii trag după ținte false și se omoară între ei

5 Profesorul Vlad Ciurea / Creierul are cinci dușmani!