Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Țânțarii au trei ''nasuri'' ce pot fi ''păcălite'' pentru a nu ne mai înțepa (studiu)

După ce au studiat simțul olfactiv al țânțarilor, dar și modul în care aceștia percep ''aroma'' oamenilor, manifestând anumite preferințe, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că aceste insecte sunt ghidate și de gust, nu numai de miros, așa cum se credea până acum, informează UPI.

Sursa foto: www.aaaai.org

Cercetarea, ce identifică diverse modalități prin care aceste insecte se simt atrase de sângele uman, a fost desfășurată de experți de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Statele Unite. Concluziile au fost publicate online de în jurnalul Nature Communications.

''Descoperirea sugerează că țânțarilor nu le place doar mirosul nostru, ci și aroma'', menționează Christopher Potter într-un comunicat. Acesta a adăugat că rezultatele studiului ar putea oferi o nouă modalitate de a respinge aceste insecte și de a încetini răspândirea malariei, o boală infecțioasă vindecabilă în fazele incipiente, împotriva căreia nu există însă un vaccin. În 2015, experții au estimat că malaria a afectat circa 214 milioane de persoane, majoritatea din Africa, în ciuda eforturilor de eradicare și de control al țânțarilor, desfășurate de-a lungul deceniilor.

După ce au examinat îndeaproape ce anume atrage aceste insecte, cercetătorii au ajuns la concluzia că prin schimbarea gustului sângelui oamenilor pot fi prevenite înțepăturile și se va putea realiza încetinirea răspândirii malariei ducând la salvarea a aproximativ 450.000 de vieți anual.

Simțul mirosului este esențial pentru supraviețuirea țânțarilor, fiecare având trei perechi de ''nasuri'' — două antene, două papile maxilare și două mici organe atașate la baza antenelor, numite labele.

''Este posibil ca mirosurile pielii noastre să fie percepute de labele și să influențeze preferința pentru gustul pielii noastre, în special atunci când țânțarul caută un loc în care să înțepe'', a mai spus dr. Potter.

Următorul pas al echipei de cercetători va fi să exploreze modul în care cele trei tipuri de receptori olfactivi ai țânțarilor le influențează comportamentul.

''Aceasta este prima dată când cercetătorii reușesc să țintească în mod specific neuronii senzoriali ai țânțarilor'', a declarat autorul principal al studiului, Olena Riabinina, mai arată sursa citată.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se pregătește în PSD? Firea, întâlnire de taină cu Viorica Dăncilă! Ce pun la cale? Dragnea, pe făraș?

2 EXPLOZIV! Augustin Zegrean: Modificarea Codurilor penale transformă România într-un paradis al infractorilor …

3 BREAKING Modificările CRIMINALE ale Codurilor penale au fost adoptate de Camera Deputaților, forul decizional!…

4 ALERTĂ Ei sunt cei 181 de nenorociți care-au votat Codurile Penale prin care infractorii politici scapă de puș…

5 BREAKING Președintele iese în stradă! Va anunța întrebările pentru referendumul pe justiție și va face campani…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tesla lansează primul SUV - Model X