Tarcea: Sunt în ţara asta judecători care respectă legea cu orice risc

Tarcea: Sunt în ţara asta judecători care respectă legea cu orice risc

La Instanţa supremă se respectă legea, a declarat marţi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, care a precizat că "sunt în ţara asta judecători care respectă legea cu orice risc".

Prezentă marţi la ÎCCJ, Tarcea a fost întrebată de jurnalişti cum comentează afirmaţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, care a spus că Instanţa supremă nu a respectat legea în legătură cu desemnarea completului care se ocupă de dosarul său.

"Daţi-mi voie să mă abţin de la orice fel de comentariu. Aţi remarcat că mă abţin să discut dosare aflate pe rol. Este cazul unui dosar aflat pe rol. Ceea ce trebuie să ştie toată lumea este că la Înalta Curte se respectă legea şi sunt în ţara asta judecători care respectă legea cu orice risc", a arătat Cristina Tarcea.

Şefa Instanţei supreme a explicat că Legea 207/2018 nu are dispoziţii tranzitorii, care să impună, pentru anul 2018, tragerea la sorţi a completelor de cinci judecători în baza acestei legi, ea urmând să fie aplicată din ianuarie 2019.

"Potrivit dispoziţiilor art. 32, alin (1), astfel cum au fost modificate prin legea 207, completele de cinci judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an. Legea 207 din 2018 nu are nicio dispoziţie tranzitorie, cum are în alte situaţii, în care să reglementeze obligaţia tragerii la sorţi de noi complete pentru anul 2018 şi să reglementeze situaţia completelor de cinci judecători, deja existente în anul 2018. Prin urmare, legea 207 incontestabil este în imediata aplicare. Înalta Curte o aplică încă din iulie 2018, dar aplicarea imediată a legii presupune şi respectarea obligaţiilor pe care legea le impune în ceea ce priveşte termenul, dată la care acea obligaţie trebuie îndeplinită. Or, legea este incontestabilă şi lipsită de orice echivoc, la începutul fiecărui an", a precizat Tarcea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că se doreşte să fie ''băgat la puşcărie'' de un complet de la ÎCCJ făcut nelegal.

''Vor să mă bage la puşcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că preşedinţii completelor sunt repartizaţi aleatoriu. ÎCCJ a adoptat o decizie prin care legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei'', a spus atunci Dragnea. AGERPRES/(A - autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria