Tăriceanu: Procesul intentat lui Liviu Dragnea, dar și decizia ÎCCJ sunt acțiuni eminamente politice

Tăriceanu: Procesul intentat lui Liviu Dragnea, dar și decizia ÎCCJ sunt acțiuni eminamente politice

Procesul intentat președintelui PSD, Liviu Dragnea, dar și decizia ÎCCJ în cazul acestuia sunt acțiuni eminamente politice, consideră copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu.

"Principiile statului de drept ne obligă să respectăm decizia oricărei instanțe judecătorești, cu precădere atunci când este una definitivă, dar, în același timp, avem dreptul și chiar obligația să exprimăm un punct de vedere politic, mai ales că o facem pentru apărarea democrației și a pluralismului, aflate de mai multă vreme în România într-un pericol vizibil și notoriu. Procesul intentat lui Liviu Dragnea, dar și decizia ÎCCJ sunt acțiuni eminamente politice, ele reprezentând un unicat nedorit în lumea civilizată", a scris vineri Tăriceanu pe Facebook.

El a arătat că practici democratice devenite tradiționale au consacrat rolul partidelor de a mobiliza cetățenii la vot pe baza convingerilor politice și argumentelor conținute în programele și proiectele cu care liderii de partid se prezintă în campaniile electorale.

"Dacă am lua drept model de comportament politic pentru viitor acuzațiile aduse lui Liviu Dragnea în dosarul 'Referendum', partidele ar fi paralizate și nu și-ar mai putea desfășura comunicarea cu cetățenii. Aceste interpretări absolut originale sunt parte a unei acțiuni concertate, prin care în procesul alegerilor intervin instituții de forță ale statului care cenzurează 'de facto' puterea politică, în loc ca lucrurile să stea invers. Am putea spune că, sub lozinca luptei anticorupție, instituții de forță ale statului fac o preselecție nemaiîntâlnită a candidaților și viitorilor aleși", a adăugat Tăriceanu.

El a susținut că, de multă vreme, a fost o voce singulară în a trage semnale de alarmă privind dezechilibrul puterilor în stat și acapararea nedemocratică a puterii politice de către forțele oculte, în majoritate, "clasa politică mulțumindu-se cu rolul de spectator".

În opinia acestuia, a venit momentul pentru o acțiune solidară, în sensul "salvgardării libertăților câștigate cu multe sacrificii la Revoluție".

"Pe lângă aspectele menționate, condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul 'Referendumul' poate induce în mod pervers la o concluzie revoltătoare: la referendumul din 2012, românii NU l-au vrut demis pe Băsescu, pentru că în realitate Liviu Dragnea ar fi falsificat indirect rezultatele votului", a arătat Tăriceanu.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Președintele, reacție la numirile politice din Mureș: Este inacceptabil să fie promovați mediocri, impostori, …

2 BREAKING Condamnări grele cu închisoare într-un dosar de retrocedări ilegale: Crinuța Dumitrean – 6 ani, Marko…

3 ULTIMA ORĂ Alte două Consilii Județene conduse de PNL construiesc singure un drum expres. Maramureș și Sălaj a…

4 Proiecție pentru parlamentare furnizată de Rareș Bogdan: PNL, USR și PMP, majoritate stabilă, de peste 60%. Pr…

5 Rareș Bogdan despre scandalul numirilor politice: „Vom lua o decizie extrem de dură. Propunerea mea a fost rad…