Tăriceanu: Societatea Timişoara pare de nerecunoscut pentru mine, vrea să premieze un torţionar

Tăriceanu: Societatea Timişoara pare de nerecunoscut pentru mine, vrea să premieze un torţionar

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică, la Timişoara, că pentru el este o mare supărare şi dezamăgire faptul că Societatea Timişoara a decis să-i acorde premiul "Speranţa" unui "torţionar", el făcând trimitere la procurorul general al României, Augustin Lazăr.

"Azi, Societatea Timişoara pare să nu mai fie de recunoscut pentru mine, pentru că vrea să premieze procurorul general al României (Augustin Lazăr, n.r.), care este un torţionar al regimului comunist. Iar acest lucru chiar nu pot să-l înţeleg. Niciun fel de explicaţie nu îmi vine în minte şi nici nu am auzit vreo explicaţie logică a acestui gest", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a explicat că în accepţiunea sa de liberal, trebuie să militeze pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor, că statul de drept este cel care se bazează pe instituţii puternice menite să apere aceste drepturi şi nu pe instituţiile represive ale statului, care sunt reprezentate de procuratură.

"Aici nu discutăm despre o filosofie legată doar de principii, ci despre ceva concret. Adică procurorul general al României, la 30 de ani de la căderea comunismului, este o pârghie prin care regimul de atunci închidea vocile dizidenţilor şi ajunge să conducă procuratura, să împartă dreptatea şi să fie un reper moral în societate. Regret decizia Societăţii Timişoara de a-l premia pe acest domn faţă de care noi ne-am exprimat punctul de vedere şi i-am cerut şi preşedintelui României Klaus Iohannis să procedeze deîndată la revocarea lui, motiv pentru care nici nu am fost la consultările de la Cotroceni", a detaliat Tăriceanu.

El a reiterat faptul că respectivele consultări de la Cotroceni erau, în opinia sa, cel puţin formale, având în vedere că şeful statului nu dorea să consulte ALDE, ci doar să informeze că va urma să organizeze un referendum "ale cărui teme nu-i sunt cunoscute nici domniei sale".

"M-aş fi aşteptat din partea preşedintelui ţării, care se declară anticomunist, să sancţioneze imediat situaţia de la Ministerul Public şi să-l revoce pe domnul Lazăr, lucru pe care nu-l face şi nici nu dă semne că l-ar preocupa câtuşi de puţin. Această atitudine mi se pare una de complicitate cu ceea ce s-a întâmplat înainte de 1989 şi nu vreau să consimţim şi noi la această complicitate", a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a participat duminică la lansarea candidaţilor pentru alegerile europarlamentare, în cadrul unei conferinţe regionale la care au participat peste o mie de membri ALDE din Timiş, Arad, Caraş Severin şi Hunedoara. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

4 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

5 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon