Teama de scurgeri de informații în mass media alimentează "paranoia" la nivelul administrației Trump (presă)

Teama de scurgeri de informații în mass media alimentează "paranoia" la nivelul administrației Trump (presă)

Într-un efort de a limita cât de mult posibil apariția în presă a unor informații care au pus administrația Trump în dificultate, în urma unor articole negative, apropiații președintelui pun presiune pe funcționarii de la Casa Albă, dar și din cadrul Departamentului de Stat, al Trezoreriei (Ministerul Finanțelor - n.r.) sau al Securității Interne, în demersuri vecine cu paranoia, care induc "un climat de intimidare" în instituții, transmite Reuters.

Membrii de la vârful administrației Trump încearcă să limiteze posibilitatea ca persoane din interior să le furnizeze jurnaliștilor informații importante, iar pentru asta fac eforturi să limiteze circulația informației.

Reuters citează oficiali din diverse agenții care, sub protecția anonimatului, au spus că unii angajați se tem că apelurile telefonice și mesajele electronice le sunt monitorizate și au ajuns să ezite să își exprime punctele de vedere în timpul discuțiilor la nivel intern.

Alte surse au afirmat că s-au impus limite în circulația informațiilor în cadrul agențiilor și departamentelor guvernamentale, astfel încât nici măcar unii oficiali de rang înalt nu au mai avut acces la ele.

La Casa Albă, accesul la un sistem computerizat clasificat a fost, în premieră, restrâns de către funcționarii numiți politic, pentru ca funcționarii să nu mai vadă documentele care sunt pregătite pentru președintele Donald Trump.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, le-a cerut unora dintre angajații secției de presă să își predea telefoanele, pentru a se vedea istoricul mesajelor și al convorbirilor cu diverși jurnaliști, notează Reuters, citând publicația Politico.

La Departamentul pentru Securitate Internă, unii oficiali au declarat pentru Reuters că se tem că va începe o "vânătoare de vrăjitoare" pentru a se afla cine este de vină pentru apariția în presă a unui proiect de raport al serviciilor de informații în care se arăta că nu prea sunt dovezi că cetățenii celor șapte state musulmane vizate de ordinul executiv al lui Trump reprezintă o amenințare la adresa SUA.

"Atmosfera a devenit toxică, și asta nu ne ajută deloc în munca noastră", spune o sursă. Oficialii se tem că le sunt monitorizate telefoanele și e-mail-urile pentru că se dorește identificarea sursei care le-a furnizat raportul celor de la Associated Press.

Secretarul Departamentului Trezoreriei, Steven Mnuchin, s-a folosit de prima sa ședință cu funcționarii importanți din departament ca să îi avertizeze că nu va tolera scurgerile de informații către presă.

Două surse familiarizate cu discuțiile au declarat pentru Reuters că Mnuchin le-a spus funcționarilor că este posibil ca telefoanele și mesajele electronice să le fie monitorizate pentru a preveni apariția în presă a unor informații din interior.

Mai mult, li s-ar fi spus că această monitorizare ar putea deveni o normă de lucru în cadrul departamentului.

La Departamentul de Stat, teama de a fi implicat într-o anchetă privind scurgerile de informații sau de a contrazice cumva poziția Casei Albe este atât de mare, încât unii oficiali preferă să discute față în față decât să recurgă la convorbiri telefonice, mesaje electronice sau aplicații de mesagerie.

"Climatul e unul de intimidare și nu acoperă doar discuțiile cu reporterii, ci și comunicarea cu colegii", a afirmat un oficial al departamentului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA