Tehnica simplă prin care oricine poate combate stresul și își poate vindeca organismul. Pașii simpli de făcut

Tehnica simplă prin care oricine poate combate stresul și își poate vindeca organismul. Pașii simpli de făcut

Stresul este unul dintre principalii factori care contribuie la degradarea sănătății în lumea contemporană. Specialiștii în medicină spun însă că există metode la îndemâna oricui prin care pot alunga stresul și, mai mult decât atât, pot contribui la regenerarea organismului.

Relaxare pe canapea FOTO Shutterstock

Este recunoscut la nivel mondial faptul că stresul ucide . Într-o lume modernă aflată în plină mișcare și cu numeroase provocări stresul a devenit o problemă de sănătate publică, mai ales în marile orașe.

Specialiștii în sănătate spun însă că există tehnici, la îndemâna oricui, care pot reduce în mod spectaculos nivelul de stres.

Ba chiar, aceste tehnici pot duce și la îmbunătățirea stării de sănătate și repararea stricăciunilor provocate de un stil de viață defectuos, în organism. Aceste tehnici de relaxare presupun perseverență pentru a ajunge la rezultatele scontate dar nu necesită decât puțin timp liber și voință.

„Prin perseverență se poate ajunge la o relaxare profundă”

Medicul botoșănean Corneliu Saradan spune că stresul de tip nocebo (opusul efectului placebo) poate să ne afecteze profund: de la schimbări ale dispoziției, la greutate în a rezolva sarcinile zilnice și până la probleme de sănătate.

Dr. Saradan arată că există o tehnică la îndemâna oricui prin care ne putem relaxa și alunga gândurile negative.

„Asta se poate face simplu, prin perseverență, pentru a ajunge la o relaxare profundă. Se poate ajunge la o stare în care putem adormi doar de la această relaxare”, spune medicul Corneliu Saradan.

Ce să facem

Tehnica este relativ simplă. Pur și simplu avem nevoie de un loc unde să ne relaxăm, în liniște. De preferat, un pat. După care ne relaxăm voluntar fiecare parte a corpului, pe rând.

„Stăm întinși pe speteaza unui scaun sau mai bine, la orizontală, întinși pe spate, cu mâinile pe lângă corp. Și încercăm să ne relaxăm de la degetele picioarelor și treptat, treptat, până la cap.

Îmi spun că picioarele mele se relaxează, le simt moi, calde. După care gambele se relaxează, vine rândul coapselor, de la genunchi la șold, se relaxează.

Simt picioarele, stâng și drept, relaxate. Se cufundă în pat sau scaunul pe care stau și simt foarte cald piciorul respectiv.

După care urc mai sus spre cap, se relaxează abdomenul, cutia toracică. Am o respirație lentă, ușoară, mă simt relaxat.

Relaxez degetele de la mână, antebrațul, brațul. Și celălalt la fel. Și simt mâinile grele, ca de plumb, că aproape intră în salteaua pe care stau.

Relaxez gâtul, mușchii masticatori, fruntea, fața, ochii, totul conștient. Mă simt din ce în ce mai relaxat. Și astfel ajung la o relaxare completă, a întregului organism”, explică medicul botoșănean.

Se poate ajunge la o relaxare atât de profundă încât nu se mai produc nici contracțiile musculare necesare pentru a lua un telefon de pe masă. În plus, trebuie să ne golim mintea de gânduri.

„Nu mă gândesc la nimic. Pur și simplu, dacă vine un gând asupra mea, îl las să se ducă. Nu mă forțez ca să-l alung. Dacă nu-i dau importanță, gândul cade ca o muscă. În momentul în care m-am relaxat, eu devin imun la stresul și grijile care mă înconjoară”, adaugă Corneliu Saradan.

Beneficii importante pentru sănătate

Această tehnică de relaxare care pot dura în jur de 30 de minute are multiple beneficii asupra sănătății organismului, dacă este executată corect.

„În momentul acela se produce activarea centrului nervos vegetativ, adică pilotul automat din creierul nostru preia comanda. Și atunci, se repară toate stricăciunile din organism. În felul acesta se produc vindecări ale organelor, ale uzurii celulare, pe care noi le-am produs prin stres”, precizează dr. Corneliu Saradan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…