Temerile cresc în orașul rusesc Belgorod după ce războiul cu Ucraina i-a ajuns în prag. Oamenii se interesează de adăposturile antiaeriene

Temerile cresc în orașul rusesc Belgorod după ce războiul cu Ucraina i-a ajuns în prag. Oamenii se interesează de adăposturile antiaeriene

Războiul a devenit imposibil de ignorat în Belgorod, sudul Rusiei, la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina. Soldații ruși care se retrag din cauza contraatacului ucrainean cutreieră acum pe străzi. Apărarea antiaeriană este activată de mai multe ori pe zi. Orașul este din nou plin de refugiați. Și, la graniță, soldații ruși și ucraineni se pândesc, scrie The Guaedian.

Imagine din Belgorod FOTO Shutterstock

Trei soldați ruși din Osetia rătăcesc pe străzile de lângă marea Catedrală Schimbarea la Față într-o seară târziu. Par nesiguri pe picioare, poate beți sau obosiți. Și caută un loc unde să mănânce.

Din februarie, spun ei, au luptat în Ucraina ca parte a forței de invazie. Au fost staționați în satul Veliki Prokodi, chiar la nord de Harkov , când a venit semnalul urgent să fugă înapoi în Rusia săptămâna trecută.

Ce putem spune? O comandă este o comandă. Nu am avut de ales”, spune unul care poartă un chipiu împodobit cu un Z, un simbol tactic adoptat ca emblemă patriotică a sprijinului războiului în Rusia .

Pe măsură ce frontul rusesc din Harkov s-a prăbușit, și ucrainenii care au ales partea rusă au fugit spre graniță .

Întrebați unde se îndreaptă în continuare, militarii spun că nu știu. Dar este probabil, cred ei, să fie trimiși înapoi în sud „pentru a apăra granița”.

Aproximativ 400 de soldați ai Gărzii Naționale întăresc pozițiile deținute de polițiștii de frontieră ruși. Chiar și acolo, a spus un activist, soldații se cercetau între ei.

Cum dracu s-a întâmplat asta?” i-a spus un polițist de frontieră altuia.

În Belgorod, semnalele de război și tensiune cresc , chiar dacă majoritatea oamenilor cred că este puțin probabil ca acest conflict să se extindă.

Imaine generala asupra orașului Belgorod, aflat la 700 de km de Moscova FOTO AFP

Imaine generală asupra orașului Belgorod, aflat la 700 de km de Moscova FOTO AFP

Pe piața centrală din Belgorod, soldații își fac aprovizionarea pentru iarnă, semn că războiul Rusiei se poate întinde în următoarele luni sau chiar mai mult.

Oamenii se interesează unde sunt adăposturile antiaeriene

Semnele îngrijorării se văd și din postările de pe grupurile locale de socializare, scrie Moscow Times.

Aș dori să aflu cât de siguri sunt locuitorii din Șebekino ca urmare a evenimentelor recente? Ne este frică”, a postat Olga Podtiolkova, care locuiește în orașul Șebekino, la aproximativ cinci kilometri de un punct de trecere a frontierei cu Ucraina.

Suntem deja bombardați?”, a scris Natalia Liovina, din Valuiki, un sat aflat la aproximativ 15 kilometri de Ucraina, a pe site-ul de socializare VKontakte.

Valuiki și Șebekino sunt ambele așezări din regiunea Belgorod din Rusia, ale cărei granițe sudice au devenit de facto o linie de contact după ce trupele ruse care ocupau regiunea Harkov din Ucraina au fost respinse la începutul acestei luni.

Deși Kievul nu a oferit niciun indiciu că forțele ucrainene vor avansa în Rusia, atacurile transfrontaliere au devenit mai frecvente în ultimele zile.

Locuitorii satului de graniță Krasni Hutor au fost evacuați miercuri în urma „bombardamentelor din partea ucraineană”, a scris guvernatorul regiunii Belgorod Viaceslav Gladkov pe Telegram. Un atac similar asupra satului Șelaevo, la mai puțin de 10 kilometri de Ucraina, s-a soldat, marți, cu doi locuitori răniți, potrivit lui Gladkov.

Ca răspuns la incidente, Gladkov a ordonat subordonaților săi să se asigure că toți locuitorii blocurilor din regiune au acces la subsoluri în cazul unui atac aerian.

Am dat instrucțiuni în urmă cu două luni... încă nu am văzut un raport despre asta”, a spus Gladkov, vizibil frustrat, la o întâlnire pe acest subiect la începutul acestei săptămâni.

În ciuda eforturilor guvernatorului, orașele și satele din regiune par să fie prost pregătite pentru un atac ucrainean la scară largă, dacă s-ar materializa.

Cum ne putem baza pe un subsol care este inundat și unde țevile sunt „fixate” cu bandă scotch?” , s-a plâns Alisa Tomsina, care locuiește în districtul Șebekinski din regiunea Belgorod.

În special, localnicii au părut deosebit de îngrijorați de accesul la adăposturile antiaeriene. „Unde sunt adăposturile antiaeriene ale orașului și unde ne ducem să ne ascundem în caz de bombardamente?” a postat Maria Ivanova, care locuiește în Șebekinsk. „Avem adăposturi antiaeriene?” a întrebat Irina Peredistaia.

Alții și-au exprimat îngrijorarea dacă Rusia are suficientă apărare antiaeriană.

„Spuneți-ne dacă există aparare antiaeriană la graniță și ce ar trebui să facă rezidenții”, a postat Liovina din Valuiki.

În ciuda încercărilor autorităților de a calma temerile, există dovezi că unii locuitori din regiunile de graniță ale Belgorodului căutau să părăsească zona de teama unor lupte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria