Tenisul, tot mai murdărit de război: Azarenka – Svitolina, meci superb cu un final dezgustător VIDEO

Tenisul, tot mai murdărit de război: Azarenka – Svitolina, meci superb cu un final dezgustător VIDEO

De ceva timp, de aproape doi ani chiar, turneele de Grand Slam oferă subiecte constroversate pe bandă. Dacă ele ar fi fost despre sport, situația ar fi fost de înțeles, pentru că și controversele, când sunt sportive, fac parte din farmecul acestei lumi. Din păcate, ce se întâmplă în tenis revoltă tocmai pentru că e fără nicio legătură cu această disciplină!

Azarenka (stânga), făcând un semn al mâinilor legate pentru a lăsa de înțeles că n-are ce face

Mai întâi, au fost excluderile lui Novak Djokovici de la Australian Open și US Open, în 2022, din cauza certificatului de vaccinare. Adică, o anomalie ajunsă, între timp, în coșul de gunoi al istoriei omenirii. Apoi, între aceste turnee, Wimbledon 2022 a fost lăsat fără puncte de ATP și WTA din cauza excluderii sportivilor din Rusia și Belarus. Așadar, o altă măsură atât de anormală, încât a și căzut, între timp, ca și certificatul vaccinării. Ca și cum aceste episoade, care au „pătat“ imaginea sportului-alb, n-ar fi fost de ajuns, acum, de ceva vreme, asistăm la spectacolul grotesc al refuzului strângerii de mână după meciurile fetelor, în diferite întreceri.

Așa s-a întâmplat și la French Open , turneu care a furnizat mai multe scandaluri de acest gen, și, din păcate, „filmul“ se repetă acum, la Wimbledon. Pentru că, după un meci superb din optimi, Azarenka (Belarus, 20 WTA) – Svitolina (Ucraina, 76 WTA), s-a vorbit foarte puțin despre tenisul extraordinar de pe teren și foarte mult despre episodul cu strângerea de mână.

Concret, Svitolina, victorioasă cu 2-6, 6-4, 7-6 (11/9), a refuzat să dea mâna cu adversara ei din Belarus și, ca de obicei, s-a dus și s-a așezat la locul ei de pe margine. Azarenka, știind că asta va urma, nici n-a avut, la rândul ei, vreo tentativă de a aștepta strângerea de mâna din partea adversarei. Așa că a dat mâna cu arbitrul de scaun, și-a luat sacul cu echipament și a început să meargă spre vestiar. Brusc însă, s-a trezit cu huiduielile publicului! Care i-au reproșat ei refuzul de a-și aștepta adversara la fileu pentru tradționala strângere de mână!

De aici, au curs reacțiile din partea celor două sportive și, din păcate, încă o dată, doar tenisul a avut de pierdut.

Ce a spus Victoria Azarenka?

*Svitolina nu vrea să dea mâna cu ruşii şi bieloruşii (n.r. - din cauza războiului din Ucraina). Îi respect decizia. Ce ar fi trebuit să fac eu? Să rămân şi să aştept? N-aș fi putut face nimic care să fie corect, aşa că am făcut ceea ce am considerat că e respectuos faţă de decizia ei.

*Nu pot controla ceea ce face publicul. Această discuție despre strângerea de mână nu e una care să schimbe viaţa. Dacă oamenii se concentrează doar pe strângerile de mână sau pe huiduielile mulţimii, e păcat.

Ce a spus Elina Svitolina?

*Cred că organizaţiile de tenis ar trebui să facă o declaraţie pe această temă pentru a explica faptul că nu vor exista strângeri de mână între ruşi, belaruşi şi ucraineni. Nu ştiu dacă e clar pentru oameni. Unii oameni nu prea ştiu ce se întâmplă. Acelaşi lucru mi s-a întâmplat şi mie la Paris (n.r. – când a fost fluierată după ce a pierdut în faţa Arynei Sabalenka și a refuzat strângerea de mână, deși adversara a așteptat-o la fileu). A fost la fel de nedrept pentru mine acolo. Am impresia că atunci când o jucătoare pierde şi nu există o strângere de mână, e huiduită. Ceea ce trebuie făcut e să comunicăm acest lucru (n.r. – motivul din spatele gestului de a refuza strângerea de mână).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB