Tensiuni la granița Canada-SUA. Canadienii încearcă să stopeze intrarea ilegală în țară a americanilor

Tensiuni la granița Canada-SUA. Canadienii încearcă să stopeze intrarea ilegală în țară a americanilor

Canadienii sunt din ce în ce mai iritați de încercarile unor americani de a intra în Canada, încălcând astfel acordul de închidere a graniței dintre cele două țări, adoptat în luna martie pentru a încetini răspândirea coronavirusului, relatează  G4Media.ro .

Oficialii canadieni continuă să investigheze o serie de relatări conform cărora turiștii americani vizitează pe ascuns Canada, profitând de o lacună în acordul frontalier și traversează granița comună sub pretextul că merg să viziteze Alaska. În realitate, destinația lor o reprezintă atracțiile turistice din Canada.

Nu este astfel de mirare că mașinile unor americani au fost vandalizate după ce au ajuns în partea canadiană a frontierei comune, iar canadienii, îngrijorati de numărul mare de cazuri de îmbolnavire cu COVID-19 în Statele Unite, vor ca granița de 8.891 km dintre cele două țări să ramâna închisă cel puțin până la sfârșitul acestui an.

Oficialii canadieni și americani au convenit vineri  să mențină granița dintre cele două țări închisă  pentru călătorii neesențiale pentru încă o lună. Aceasta în condițiile în care ambele țări încearcă să stopeze răspândirea COVID-19, dar și din cauza creșterii tensiunilor dintre canadieni și potențialii vizitatori americani.

„Extindem restricțiile reciproce la frontiera Canada-SUA cu încă 30 de zile, până la 21 septembrie 2020. Vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a menține comunitățile noastre în siguranță,” a notat ministrul canadian al Securității Publice, Bill Blair.

Extensia actuală a acordului transfrontalier expiră pe 21 august, dar, deoarece răspândirea COVID-19 continuă în ambele țări, restricțiile privind călătoriile de agrement vor rămâne asadar în vigoare până cel puțin pe 21 septembrie. Interdicțiile privind călătoriile de agrement între cele două țări au fost mai întâi introduse în martie și extinse în fiecare lună. Aceasta este a cincea oară când ele sunt prelungite.

„Lacuna Alaska”

Înainte de coronavirus, în jur de 300.000 de oameni traversau granița comună în fiecare zi. Canadienii erau atrași de ofertele din centrele comerciale sau de prețurile reduse la benzinăriile din Statele Unite, în timp ce turiștii americani vizitau Cascada Niagara și alte atracții din Canada.

Din luna martie însă, după impunerea restricțiilor de călătorie, traversările non-comerciale ale frontierei terestre în Canada au scăzut cu aproape 95%, potrivit Canadian Border Services Agency (CBSA).

După câteva luni în care majoritatea afacerilor au fost închise, cazurile de coronavirus din Canada scad acum treptat (de la un maxim de 2.760 pe 3 mai la câteva sute în acest moment, cu 423 de cazuri înregistrate vineri), iar țara nord-americană este în mijlocul reluării activității economice. Restaurantele și magazinele s-au deschis de cel puțin câteva săptămâni în majoritatea orașelor mari, urmând ca în școli cursurile să reînceapă în unele provincii (de exemplu, în zona Montreal din Quebec ele vor fi reluate pe 31 august).

Până în prezent, Canada a înregistrat peste 123.000 de cazuri pozitive, din care circa 108.000 de pacienți s-au vindecat, iar 9.068 au murit. În același timp, Statele Unite au ajuns la mai mult de 5.3 milioane de cazuri, cu un vârf de 75.821 de infectări la 17 iulie și cu aproximativ 40.000 de cazuri noi pe zi. Mai mult de 168 de mii de americani și-au pierdut viața până în acest moment,  conform statisticilor  oferite de John Hopkins University.

Numărul mare de îmbolnăviri din Statele Unite reprezintă motivul principal pentru care canadienii sunt îngrijorați de călătorii americani. Aceasta în condițiile în care, pentru unii americani, perspectiva de a vizita Munții Stâncoși, Insula Vancouver, Parcul National Banff sau lacul Louise fără hoardele de turiști care se înghesuiau de obicei pe traseele pitorești și în orașele de munte este atât de tentantă încât sunt pregătiți să riște arestarea și amenzi consistente.

Potrivit publicației The Guardian, până nu demult, americanii au  utilizat o portiță legală din acordul frontalier, care permite cetățenilor americani fără simptome de coronavirus să intre în Canada pentru a ajunge în Alaska, care nu are frontieră cu statele americane. Astfel, unii americani au traversat granița comună sub pretextul că merg să viziteze Alaska. În realitate, destinația lor au reprezentat-o atracțiile turistice din Canada.

De exemplu, un locuitor din Banff (Alberta) a scris pe Facebook în urmă cu câteva săptămâni că o familie din Texas a vizitat un restaurant din zonă, unde le-a spus angajaților că au găsit o lacună în restricțiile de călătorie, ceea ce le-a permis să petreacă vacanța în regiune în mod secret.

„Membrii familiei umblă acum prin Banff, fără măști, fără distanțare socială, fără carantină de 14 zile. A existat, de asemenea, un alt incident similar, aceeași lacună fiind folosită pentru un alt grup de vizitatori din Seattle. Acest lucru este mai mult decât alarmant!” a scris canadianul. Unii canadieni au raportat oficialilor din CBSA  vehiculele cu numere de înmtriculare americane .

Aceste relatări au determinat-o pe Chrystia Freeland, care este vicepremierul guvernului de la Ottawa, să le ceară cetățenilor americani să evite intrarea în Canada în această perioadă.

„Le-aș spune prietenilor și vecinilor noștri americani: și eu iubesc Munții Stâncoși. Am crescut în Alberta. Personal, nu mă pot gândi la niciun loc mai bun pentru a-ți petrece timpul. Dar acum nu este momentul să vizitați. Sperăm că în curând vom reveni la normal,” a spus ea în urmă cu câteva saptamâni. „Aceste măsuri sunt implementate pentru un motiv. Ele trebuie să ne protejeze pe noi și pe vecinii noștri,” a adăugat vicepremierul canadian.

Iar autoritățile canadiene  au reacționat la informațiile  că cetățeni americani au traversat frontiera comună sub pretextul că vizitează Alaska doar pentru a rămâne în Canada. Ele au înăsprit controalele, precum și amenzile date pentru încălcarea restricțiilor, încercând să împiedice americanii să profite de „lacuna Alaska.”

Călătorii americani care merg în Alaska cu masina sunt obligați acum să intre doar prin cinci puncte de frontieră comune, să utilizeze restaurantele de tip drive-thru și să plătească benzina direct la pompă. În plus, dacă folosesc un hotel, ei trebuie să intre automat în carantină. De asemenea, ei trebuie să afișeze în geam etichete care să îi identifice ca șoferi americani care merg în statul din nord.

De asemenea, americanii sunt limitați la „petrecerea unei perioade rezonabile de ședere” în Canada și li se interzice vizitarea parcurilor naționale, a site-urilor de agrement și a altor destinații turistice. Cei care încalcă ordinele oficiale privind închiderea frontierei ar putea ajunge într-o instituție desemnată din Canada pentru a-și petrece carantina obligatorie de 14 zile. În cazul unei încălcări clare a regulilor privind măsurile anticoronavirus, poliția canadiană ar putea să-i aresteze pe cei care violează restricțiile și să-i pună sub acuzare.

De exemplu, în iunie, Royal Canadian Mounted Police (RCMP) a emis șapte amenzi în valoare de 1.200 de dolari americanilor care au încălcat regulile privind vizitarea provinciei Alberta. De asemenea, un cuplu din Florida a primit avize de infracțiuni provinciale și fiecare dintre ei a primit o amendă de 1.000 de dolari după ce au intrat în zona Fort Erie în 3 iulie. Cei doi nu s-au conformat cu perioada de 14 zile de auto-izolare după intrarea în țară.

Un alt cuplu american, care a intrat în Canada pe 24 iunie în apropiere de Thunder Bay (Ontario) a fost, de asemenea, amendat pentru încălcarea regulilor de carantină. Aceștia au fost văzuți de mai multe ori într-un oraș din Ontario, deși li s-a comunicat oficial că trebuie să se izoleze timp de 14 zile după sosirea în Canada.

Pedepsele ce ar putea fi impuse de canadieni au crescut și ele. Astfel, orice persoană prinsă încălcând restricțiile la frontieră poate fi amendată cu până la 750.000 de dolari canadieni și poate fi condamnată la șase luni de închisoare. Dacă acțiunile persoanei respective „cauzează un risc de moarte iminentă sau vătămare corporală gravă,” amenda crește la un milion de dolari și trei ani de detenție.

Canadienii vor frontiera închisă

Fără îndoială că închiderea frontierei a avut repercusiuni economice și personale semnificative pentru milioane de oameni care trăiesc de-a lungul ei sau au familii și prieteni în cealaltă parte a graniței. În condițiile în care cazurile de infectări cu coronavirus continuă să fie ridicate în SUA, nu este însă de mirare că marea majoritate a canadienilor doresc ca granița comună să rămână închisă. Un sondaj realizat de Ipsos Reid în iulie a constatat că opt din zece canadieni doreau ca frontiera să rămână închisă până cel puțin la sfârșitul anului 2020.

BBC a citat declarația lui Jim Willett, primarul din Coutts (Alberta), care a afirmat: „Montana se află chiar la sud de noi, are un al doilea val de cazuri în acest moment și, să o spunem pe cea dreaptă, din acest motiv nu-mi pare rău pentru nimeni care este oprit la graniță. Mi-e teamă că, dacă am deschide frontiera prea curând, s-ar putea să avem probleme ca cele care ce se întâmplă acum în sud.”

Situația mai este delicată și din alt punct de vedere: creșterea tensiunilor dintre șoferii americani și locuitorii canadieni. Deși călătoriile neesențiale sunt interzise, șoferii comerciali care livrează bunuri și persoanele care lucrează peste graniță în servicii esențiale au voie să treacă.

Persoanele cu plăcuțe de înmatriculare americane, inclusiv șoferi de camioane, au relatat că au fost hărțuite și că  vehiculele lor au fost vandalizate , chiar dacă au toate drepturile să fie de partea canadiană a frontierei.

Len Saunders, un avocat din Blaine (statul Washington) care are mulți clienți ce trec granița în mod regulat pentru a lucra, a afirmat că mulți americani se tem. „Toți sunt speriați să-și conducă mașinile din cauza vandalismului, a privirilor urâte și a fricii de a fi tratați că niște americani oribili,” a spus el pentru BBC.

De exemplu, unul dintre clienții săi, un arhitect american căruia i s-a permis să lucreze în Canada în timpul pandemiei, a afirmat că i s-a spus „să se întoarcă acasă” din cauza mașinii sale.

Tensiunile sunt atât de mari încât premierul din Columbia Britanică, John Horgan, a sugerat că americanii sau canadienii din alte provincii care intră în B.C.  să folosească mai degrabă autobuzul sau bicicleta .

De asemenea, în regiunea Muskoka din Ontario, unde multe persoane au case de vară, ostilitatea a atras atenția forțelor de ordine. Poliția provincială din Ontario (OPP) a afirmat că un canadian din orașul Huntsville a depus o plângere după ce doi bărbați l-ar fi acostat din cauza plăcuței de înmatriculare din Florida pe care o are la mășina sa. Cei doi i-ar fi reproșat: „Ești american, du-te acasă,” la care el le-a spus: „Sunt canadian. Locuiesc aici,” însă cei doi bărbați au zis că nu îl cred și că trebuie să le arate pașaportul.” Phil Harding, primarul din Muskoka Lakes, a afirmat că situația „devine cumva agresivă și oamenii se tem un pic pentru viața lor.”

Refuzați la frontieră

Măsurile luate de autoritățile candiene împotriva americanilor care încalcă restricțiile, inclusiv prin amenzi, închisoare și riscul de a primi interdicție pe viață de a intra în Canada, nu par să fie însă un impediment pentru unii americani, care continuă să încerce să intre la vecinii din nord.

Conform informațiilor, de la începutul pandemiei, agenții de frontieră canadieni ar fi întors de la frontiera cu Statele Unite peste 12.000 de străini – în mare parte americani. Jumătate dintre aceștia au încercat să viziteze Canada în scopuri neesențiale, între care vizitarea de obiective turistice, cumpărături și agrement.

Potrivit datelor publicate recent, CBSA a refuzat intrarea în Canada la cel puțin 12.819 americani între 22 martie și 5 august.

Dintre aceștia, 3.658 au declarat că ajunseseră în Canada pentru „turism” și „vizitare de obiective,” mai mult de 1.500 au afirmat că motivul principal a fost cel de a se „recrea,” iar alți 600 au citat „cumpărăturile neesențiale.” Altor peste 6.000 de americani le-a fost refuzată intrarea din „alte motive,” care nu au fost dezvăluite.

CTV News a scris că  nu doar americanii par să interpreteze greșit regulile de la frontieră  pe fondul pandemiei de coronavirus.

În perioada 22 martie – 5 august, peste 100 de cetățeni străini ne-americani au fost refuzați de la intrare în diverse puncte de graniță, deoarece sperau să facă cumpărături în Canada. Peste 600 au fost refuzați deoarece vizita lor în Canada avea scop turistic, recreativ sau de vizitare a unor obiective turistice.

În acelasi timp, circa 1.000 de cetățeni străini ne-americani au fost refuzați la intrare din „alte motive,” neprecizate, de catre Canada Border Services Agency.

Surse: CBC, BBC, CTV News, New York Times, The Guardian, Calgary Herald


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale