Tensiuni SUA-Iran: Boris Johnson cere ''încheierea ostilităţilor'', într-o convorbire telefonică cu Hassan Rouhani

Tensiuni SUA-Iran: Boris Johnson cere ''încheierea ostilităţilor'', într-o convorbire telefonică cu Hassan Rouhani

Premierul britanic Boris Johnson a cerut joi "încheierea ostilităţilor" în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele iranian Hassan Rouhani în contextul amplificării tensiunilor între Iran şi SUA, a anunţat purtătorul său de cuvânt, citat de AFP.

Liderul conservator a exprimat, de asemenea, "angajamentul continuu al Regatului Unit" faţă de acordul nuclear iranian şi "dialogul permanent pentru a evita proliferarea nucleară şi a reduce tensiunile", a adăugat el.

Acest acord care limitează activităţile nucleare iraniene reprezintă "cele mai bune prevederi disponibile în prezent pentru a ne realiza obiectivul de a împiedica Iranul să obţină arma nucleară", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Preşedintele american Donald Trump a jucat miercuri cartea detensionării după tirurile cu rachete iraniene asupra unor baze care adăpostesc soldaţi americani în Irak, drept represalii la eliminarea de către Washington a generalului Qassem Soleimani la Bagdad.

În cadrul discuţiei sale cu preşedintele iranian, care a durat circa 20 de minute, Boris Johnson a mai evocat şi "detenţia continuă şi relele tratamente" la care a fost supusă Nazanin Zaghari-Ratcliffe, o iraniano-britanică încarcerată din 2016 în Iran pentru participarea la manifestaţii împotriva puterii în 2009, ceea ce ea dezminte. El a făcut apel şi la "eliberarea imediată" a altor cetăţeni care au dublă naţionalitate.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”