Teoria evoluției a fost scoasă din noua programă școlară în Turcia

Teoria evoluției a fost scoasă din noua programă școlară în Turcia

Turcia a anunțat marți o nouă programă școlară care exclude teoria evoluției, alimentând temerile opoziției că președintele Tayyip Erdogan subminează fundațiile laice ale Republicii, informează Reuters. Președintele unui sindicat al cadrelor didactice a descris schimbările ca fiind un pas uriaș în direcția greșită pentru școlile din Turcia și o încercare de a evita formarea unor ''generații care pun întrebări".

Ministrul educației Ismet Yilmaz a declarat într-o conferință de presă că programa nu va conține nicio referire la emblematica teorie a lui Darwin până la universitate, argumentând că aceasta este prea complexă pentru elevi până la acest nivel.

Parlamentarul Mustafa Balbay din Partidul Popular Republican (de opoziție) a declarat că orice sugestie că teoria darwinistă este dincolo de înțelegerea elevilor de liceu este o insultă la adresa acestora. ''Îi dai unui elev de 18 ani dreptul de a alege și de a fi ales, dar nu-i dai dreptul de a afla mai multe despre teoria evoluției ... Asta este minte îngustă și ignoranță'', a spus el.

Teoria evoluției postulată de omului de știință britanic Charles Darwin, care asigură că speciile sunt rezultatul selecției naturale, este respinsă de adepții creaționismului atât creștini cât și musulmani, care cred că Dumnezeu a creat lumea — universul și toate lucrurile vii — în șase zile, așa cum este descris în Biblie și Coran.

Noua programă școlară, ce va intra în vigoare de la începutul anului școlar 2017-2018, obligă de asemenea numărul tot mai mare de școli religioase ''Imam Hatip'' să predea conceptul de jihad ca fiind patriotic în spirit. "Adevăratul sens al jihadului este să vă iubiți națiunea", le-a spus Yilmaz ziariștilor.

Jihadul este adesea tradus ca "război sfânt" în contextul acțiunilor celor care luptă împotriva dușmanilor islamului, dar oameni de știință musulmani accentuează faptul că acesta se referă și la o luptă personală, spirituală împotriva păcatului.

Sub guvernarea Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui Tayyip Recep Erdogan, ajuns la putere în 2002, numărul școlilor religioase "Imam Hatip" a crescut exponențial. Erdogan, care are rădăcini în islamul politic, a urmat la o astfel de școală, scrie Reuters.

Președintele turc, acuzat de critici că reprimă libertățile democratice prin zecile de mii de arestări și măsurile restrictive la adresa presei de la lovitura de stat eșuată din iulie 2016, a vorbit în trecut despre educarea unei ''generații pioase''.

Turcii liberali văd în măsura referitoare la programa școlară o încercare a lui Erdogan de a împinge înapoi munca lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul cu vederi occidentale al Turciei moderne, care credea că educația ar trebui să fie liberă de învățăturile religioase.

Unii critici ai guvernului de la Ankara au spus că noul curriculum — care a fost prezentat populației pentru exprimarea de opinii la începutul acestui an — a crescut accentul pus pe valorile islamice, în detrimentul rolului lui Ataturk. Dar Yilmaz a declarat marți că nu a fost eliminat nimic legat de Ataturk sau realizările acestuia. Modificările au pus accentul doar pe valori fundamentale precum justiția, prietenia, onestitatea, dragostea, iubirea și patriotismul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...