The Hill: Casa Albă acţionează în sensul reconfigurării rolului capitalismului în SUA

The Hill: Casa Albă acţionează în sensul reconfigurării rolului capitalismului în SUA

Planul de modernizare a infrastructurii prezentat de preşedintele Joseph Biden ar putea reconfigura discuţia privind rolul capitalismului, în contextul în care Administraţia federală pare să devină factorul primar care stabileşte creşterea şi funcţionarea economiei, comentează publicaţia The Hill.

Planul de circa 2.250 de miliarde de dolari propus de preşedintele Joseph Biden prevede crearea de locuri de muncă prin investiţii masive în infrastructură, în drumuri, reţele digitale, vehicule electrice, case, precum şi contracararea modificărilor climatice şi dezvoltarea de tehnologii ale viitorului, citează Mediafax.

"Planul ar redefini proiecte clasice de infrastructură, prin includerea de investiţii în angajaţi şi familii, obţinute prin creşterea taxelor impuse corporaţiilor. Propunerea ambiţioasă transformă relaţia dintre guvern şi sectorul privat, generând schimbări radicale în domenii-cheie ale economiei, schimbări care pot fi resimţite ani întregi", notează publicaţia The Hill.

"Planul mizează foarte mult pe abilitatea Administraţiei federale de a stimula creşterea economică susţinută, într-o perioadă în care încrederea în instituţii este scăzută. Şi este aproape sigur că Joseph Biden se va expune atacurilor din partea republicanilor pentru că subminează capitalismul american şi implementează o agendă socialistă, după un scrutin tensionat în care acuzaţiile de «socialism» au fost elementele centrale ale campaniei fostului preşedinte Donald Trump", subliniază publicaţia The Hill.

"Fiecare colţ al ţării va fi atins de acest plan într-un anumit fel. Apare o perspectivă total diferită asupra Administraţiei federale", explică Mark Zandi, economist la Institutul Moody's Analytics.

"Începând de la Ronald Reagan, s-a vorbit despre nefuncţionalitatea guvernului, s-a spus că avem nevoie de mai puţine instituţii guvernamentale, de o implicare mai redusă a guvernului... Aici este total opusul. Se spune că guvernul şi doar guvernul poate rezolva problemele pe care le avem, deoarece sunt foarte mari şi ne depăşesc pe toţi. Infrastructura este o problemă colectivă", subliniază analistul.

Administraţia Joseph Biden a semnalat clar că vrea să abordeze problemele sistemice asociate structurii capitaliste a economiei, precum inegalităţile economice, dependenţa de combustibili fosili şi dispariţăţile de rasă şi gen prin acest plan.

După prezentarea Planului locurilor de muncă, peste câteva săptămâni va fi prezentat Planul familiilor, care se va concentra pe resursele umane, pe servicii medicale, alocaţii pentru copii şi credite pentru educaţie.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a prezentat, miercuri seară, un plan de reconstruire a infrastructurii şi de creare de locuri de muncă, în valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari, pentru stimularea creşterii economice, pentru investiţii în tehnologii inovatoare şi intensificarea competitivităţii.

"Vreau să reclădesc structura economiei SUA", a afirmat Joseph Biden într-un discurs rostit în oraşul Pittsburgh (statul Pennsylvania).

"Pandemia doar a accentuat clivajele sociale şi le-a făcut mai evidente. Milioane de americani şi-au pierdut locurile de muncă anul trecut. Dar averile a 1% dintre americani au crescut cu 4.000 de miliarde de dolari. Iată cât de disproporţionată şi de inegală a devenit economia noastră. Nu a fost mereu aşa şi este momentul să schimbăm acest lucru", a argumentat Joseph Biden,c itează Mediafax.

"Clasa de mijloc a construit această ţară. Iar sindicatele au construit clasa de mijloc. Iar acum vom reconstrui clasa de mijloc şi îi vom aduce pe toţi împreună, indiferent de origine, de culoare, de religie, trebuie să participe toată lumea. Deci, propun astăzi un plan pentru cei care muncesc, nu doar pentru cei cărora le merge bine. Să construim o economie mai corectă, o economie care să le ofere tuturor şansa de a reuşi, să construim cea mai puternică şi cea mai rezistentă şi inovatoare economie din lume. (...) Este vorba de o investiţie a unei generaţii în America. Este ceva ce nu am mai văzut de când am construit reţeaua de autostrăzi şi de la iniţierea cursei spaţiale, acum câteva decenii. Este vorba de cea mai mare investiţie pentru locuri de muncă de la al II-lea Război Mondial. Vom crea milioane de locuri de muncă, plătite bine, vom extinde economia, o vom face competitivă pe plan mondial, vom promova interesele de securitate naţională şi vom fi în poziţia de a câştiga competiţa mondială cu China", a subliniat Joseph Biden.


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...