Timiș: Anchetă a DIICOT în cazul unui grup infracțional destructurat, specializat în trafic de migranți

Timiș: Anchetă a DIICOT în cazul unui grup infracțional destructurat, specializat în trafic de migranți

Procurori ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Timișoara efectuează cercetări într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți și trecere ilegală a frontierei de stat.

* Timiș: Rețea de traficanți de migranți, cu călăuze de naționalitate sârbă, destructurată la granița de vest

Potrivit procurorilor DIICOT Timișoara, în cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2016, pe fondul migrației ilegale din Balcani, 'mai mulți cetățeni de naționalitate sârbă s-au constituit și au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat, având ca scop racolarea, transportul și călăuzirea unor grupuri de migranți proveniți din Orientul Mijlociu și Asia, de pe teritoriul Serbiei, în România și apoi mai departe către state din vestul Europei'.

În condițiile ridicării gardului de la frontiera sârbo-maghiară, membrii grupării au identificat 'noi modalități de călăuzire a migranților care să le permită transportul unor grupuri mai mari de persoane', se arată într-un comunicat al DIICOT remis miercuri AGERPRES.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că grupurile de migranți erau călăuzite până la frontiera dintre Serbia și România, în zona Jimbolia, unde li se dădeau indicații precise legate de locul pe unde să tranziteze frontiera pietonal, direcția în care să deplaseze și locația unde să se regrupeze pe teritoriul României. Ulterior, membrii grupării tranzitau legal frontiera la bordul unor autoturisme înmatriculate în străinătate, iar odată intrați în România, se deplasau la locația prestabilită, de unde îi preluau pe migranți și îi transportau către frontiera dintre România și Ungaria. În acest punct, modul de operare era reluat pe același tipar, migranții fiind direcționați pentru trecerea ilegală a frontierei către o zonă considerată sigură, iar ulterior erau preluați de pe teritoriul Ungariei și transportați mai departe către destinațiile finale din vestul Europei, menționează sursa citată.

Membrii grupării infracționale foloseau tehnologie modernă, respectiv GPS care le indica harta zonei cu ruta de acces a migranților, dar și aplicații pentru comunicare în timp real, gen Viber. Pe de altă parte, sistemele utilizate de infractori făceau dificilă monitorizarea grupurilor de migranți de către organele legii.

Unul dintre grupurile de migranți transportate de rețea a fost interceptat la sfârșitul lunii august, când au fost prinși 28 de transfugi, transferați ulterior la Centrul de azilanți din București.

În urma monitorizării activităților grupării a rezultat că migranții au fost preluați de la Centrul de azilanți din București și transportați în Timișoara, unde s-a făcut joncțiunea cu încă un grup de migranți, drumul fiind asigurat de doi membri ai grupării cu rol de antemergători, care avertizau un eventual control în trafic.

Pe 13 septembrie, migranții au fost duși pe un câmp de lângă localitatea timișeană Tomnatic, unde au fost ținuți în ploaie până la căderea întunericului, când membrii grupării i-au urcat din nou în microbuz și i-au transportat până în apropierea vămii Cenad, de unde, spre miezul nopții s-a încercat trecerea în Ungaria peste fâșia verde, pe jos. În acel moment s-a intervenit și s-a procedat la indisponibilizarea migranților, precum și a călăuzei care îi transporta. În același timp, ceilalți membri ai grupării au încercat tranzitarea frontierei la bordul celorlalte autoturisme, cu intenția de a-i prelua pe migranți de pe teritoriul Ungariei, ocazie cu care s-a procedat la reținerea acestora în vederea cercetărilor.

Conform DIICOT Timișoara, pentru aceste servicii migranții plăteau sume cuprinse între 4.500 — 5.500 de euro de persoană, veniturile obținute de membrii grupării în urma activității infracționale pe această linie fiind în acest mod considerabile.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…