Timiș: Grup infracțional care acționa ''la pont'', destructurat de DIICOT

Timiș: Grup infracțional care acționa ''la pont'', destructurat de DIICOT

Trei bărbați au fost reținuți de DIICOT Timișoara, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentați, în cursul zilei de joi, Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat, dare de mită, instigare la divulgare de informații nepublice și șantaj.

Potrivit DIICOT, Grațian Ioan Pinter, Erwin Alin Muller și Cristian Gabriel Buta ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional organizat care acționa ''la pont'' în Timișoara. Liderul grupului ar fi fost Pinter, care a reușit să-și ''fidelizeze'' anumiți lucrători din Poliția Timiș, de la care obținea informații pe care grupul le utiliza în activitatea infracțională, susține sursa citată.

''Pinter Grațian Ioan era implicat în multiple activități infracționale, printre care și comiterea de furturi prin efracție, comise la 'pont', urmate de valorificarea pe piața neagră a bunurilor de valoare rezultate din comiterea infracțiunilor. De asemenea, inculpatul Pinter Grațian Ioan a stabilit de-a lungul timpului diferite contacte cu anumiți lucrători de poliție din cadrul Poliției Timiș, pe care și i-a fidelizat în timp, prin oferirea de bani și alte bunuri, cu scopul de a putea obține, prin intermediul acestora, diferite informații de care avea nevoie în activitatea infracțională, fie din bazele de date ale poliției, fie referitoare la posibile anchete penale care îl vizează'', precizează un comunicat al DIICOT, remis joi AGERPRES.

Cercetările efectuate în cauză au stabilit că inculpatul Pinter Grațian Ioan a acționat cu premeditare, în vederea culegerii de informații și pregătirii acțiunilor de pătrundere prin efracție în anumite imobile, cu scopul însușirii unor sume de bani sau alte valori despre care avea indicii că s-ar afla în respectivele imobile, mai precizează sursa citată.

Astfel, "inculpatul a apelat în prealabil la sursele sale din rândul lucrătorilor de poliție pentru a verifica în bazele de date informatizate detaliile legate de identitatea și domiciliul persoanei vizate", se arată în comunicatul citat.

Ulterior, membrii grupului infracțional filau locația țintă pentru a identifica vulnerabilitățile și a stabili care ar fi modalitățile cele mai eficiente de pătrundere, inclusiv prin achiziția prealabilă de unelte speciale pentru forțarea ușilor de acces.

Când toate aceste detalii erau stabilite, membrii grupului acționau foarte bine organizați, utilizând autoturisme închiriate sau cu numere de înmatriculare schimbate, cagule, mănuși și alte mijloace de disimulare, respectiv unelte special adaptate pentru pătrunderea prin efracție, susțin procurorii.

"La data de 06.12.2017, inculpații Muller și Buta s-au deplasat la locuința unei persoane vătămate, complet mascați cu cagule, hanorace cu glugă și mănuși, unde au forțat mai întâi ușa de acces din spatele blocului, cu un levier, după care au revenit la autoturismul cu care se deplasaseră, unde au lăsat levierul și au luat alte scule folosite la pătrunderea prin efracție. Între timp, inculpatul Pinter asigura locul faptei, păstrând legătura cu cei doi membri ai grupului prin intermediul unor stații de emisie-recepție. Inculpații au revenit la imobil, unde au forțat ușa de acces în apartamentul persoanei vătămate, după pătrunderea în apartament procedându-se la constatarea infracțiunii flagrante", precizează comunicatul DIICOT.

Ulterior, la percheziția efectuată asupra autoturismului folosit de către inculpați au fost depistate mai multe bunuri folosite în activitatea infracțională — cagule, unelte folosite la efracție etc.

Din probatoriul administrat mai rezultă că, începând cu luna februarie 2017, "inculpatul Pinter a exercitat constant acte de constrângere repetate asupra fostei sale soții, constând în amenințări și violențe asupra acesteia și a membrilor ei de familie pentru a o determina să-i remită suma de 80.000 euro și proprietatea asupra unui apartament deținut de către persoana vătămată".

"Actele de constrângere la care a apelat inculpatul s-au înscris într-o gamă foarte variată, de la amenințări adresate victimei cu acte de violență la violență fizică asupra familiei acesteia", susțin anchetatorii.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara, Direcția Operațiuni Speciale, DGA, Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Timiș și Poliția Timiș.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”