Toader: Doar specialiștii din Inspecția Judiciară pot spune dacă numărul interceptărilor telefonice e mare

Toader: Doar specialiștii din Inspecția Judiciară pot spune dacă numărul interceptărilor telefonice e mare

Numai specialiștii din Inspecția Judiciară pot spune dacă numărul interceptărilor telefonice e mare sau nu, a declarat, vineri, la Iași, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

"Nu pot face eu aprecierea pentru că nu știu numărul cauzelor existente pe rol. Sigur, o apreciere așa comună poate să ne ducă la o concluzie. Dacă ele sunt multe sau puține ne pot spune numai specialiștii din Inspecția Judiciară, poate să rezulte numai din raportul acesta dintre numărul de solicitări, cereri de interceptare și din numărul de aprobări, după care numărul de valorificare a lor în justiție", a răspuns ministrul unei întrebări în contextul în care, potrivit unor informații apărute recent în spațiul public, în perioada 2010 — 2015 ar fi fost interceptate telefonic aproximativ 300.000 de persoane.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a participat vineri la întâlnirea președinților secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și a Curților de Apel din țară.

"Eu am fost la o întâlnire cu magistrații, aici. Este o activitate absolut lăudabilă. Sunt președinții secțiilor penale de la Înalta Curte, președinții secțiilor penale de la Curțile de Apel din toată țara. Eu apreciez foarte mult activitatea pe care o fac pentru uniformizarea practicii judiciare în materie penală. Dânșii și-au notat problemele, au venit cu ele în dezbatere, ajung la o concluzie de urmat în interpretarea unei norme care a generat practică neunitară, vor încheia o minută, vor pleca la instanțele dânșilor și vom urma acea practică unitară la nivel național", a declarat Tudorel Toader.

Întrebat care sunt principalele probleme ridicate în timpul ședinței de vineri și care ar fi soluțiile, ministrul Justiției a replicat că "nu e de resortul său".

"Sunt multe, sunt probleme tehnice, le-am văzut și eu, dar nu e de resortul meu. Ceea ce fac dânșii aici este chiar o modalitate de rezolvare. Au o problemă în care judecătorii s-au pronunțat în mod diferit, o dezbat și ajung la o poziție comună, încheie o minută, se duc la instanțele dânșilor și vor genera practică unitară. E adevărat, ce stabilesc dânșii aici nu obligă judecătorul să dea interpretarea aceea, dar dezbaterile de aici cu siguranță vor genera și vor determina promovarea unor recursuri în interesul legii. Se vor adresa Înaltei Curți pentru un recurs în interesul legii, Înalta Curte va da o dezlegare, o interpretare unitară, care de data aceasta va fi obligatorie", a declarat Tudorel Toader.

AGERPES/(A—autor: Daniela Malache, editor: Diana Dumitru, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”