Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Tomac: CCR a fost sesizată cu privire la neconstituționalitatea unor articole din Legea 208/2015

Deputatul Eugen Tomac, președinte executiv al PMP, a anunțat vineri că a ridicat o excepție de neconstituționalitate privind articole din Legea 208/2015 referitoare la alegerea Senatului și Camerei Deputaților, într-un proces aflat pe rolul Curții de Apel București, instanța admițând cererea.

El a precizat că aceste articole statuează numărul de parlamentari pentru diaspora, vizând norma de reprezentare.

"În calitate de deputat am sesizat prin instanță Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea Legii 208/2015. Cerem ca Curtea Constituțională să decidă cât mai rapid cu privire la neconstituționalitatea articolelor 4 și 5 alineat 1, 4, 5 și 6, raportat la articolul 25, articolul 42 alineatul 3 și articolul 84 alineatul 1 și anexa 1 din Legea 208/20 iulie 2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente", a declarat Eugen Tomac, într-o conferință de presă.

Președintele executiv al PMP a adăugat că sesizarea va trebui judecată "urgent"de Curtea Constituțională, pentru că, în cazul în care va admite excepția de neconstituționalitate, "alegerile trebuie anulate".

El a explicat că procesul de la CAB, în care are calitatea de intervenient, este deschis de o asociație cu activitate în diaspora — Institutul "Frații Golescu".

"Institutul 'Frații Golescu' a atacat în instanță Hotărârea 8/2016 a AEP cu privire la Registrul Electoral al românilor de peste hotare. La solicitarea acestei organizații, am intervenit și eu în acest proces și în calitate de deputat care îi reprezintă pe cetățenii români din străinătate am ridicat excepția de neconstituționalitate cu privire la norma de reprezentare a cetățenilor români care locuiesc peste hotare. (...) Procesul în instanță a început de câteva luni. Ieri (joi — n.r.), practic, Curtea de Apel București a admis solicitarea mea de ridicare a excepției de neconstituționalitate (...) și a sesizat Curtea", a precizat Tomac.

El a susținut că "nu a existat niciun fel de fundamentare" din partea Comisiei de Cod electoral, "patronată de PNL și PSD", privind stabilirea numărului de mandate pentru diaspora.

"Cei din PSD și PNL nu au găsit de cuviință să argumenteze cumva stabilirea acestei norme de reprezentare de patru deputați și doi senatori pentru românii din afară, în condițiile în care acest aspect a fost sesizat de Consiliul Legislativ. Și noi am cerut în fundamentarea pe care am făcut-o sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea acestor articole care țin de norma de reprezentare", a spus Tomac.

El a afirmat că, potrivit "statisticilor oficiale ale statului", numărul cetățenilor români care au domiciliul în străinătate, temporar sau permanent, ajunge la "peste un milion", dintr-un total de "3,5 milioane de români care muncesc peste hotare".

"Plecând de la această evidență, în mod clar numărul parlamentarilor trebuia să fie mult mai mare", a susținut liderul PMP.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dan Barna, ÎNGROPAT de RISE Project: A folosit aceleași scheme ca Dragnea!

2 DOCUMENT / Lovitură de teatru în Dosarul Vâlcov!

3 Ce vremuri...Însă, la unii, coafura rezistă...

4 Dan Turturică, șocat după dezvăluirile RISE despre Barna: „Șeful USR, partidul care a inițiat campania FărăPen…

5 BREAKING Site-ul RISE Project a căzut imediat după publicarea articolului despre Dan Barna!

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea