Top 3 stațiuni balneare din România pentru o vacanță relaxantă de 1 Iunie. Simplu și rapid, cu Cardul Turist de la Sodexo

Top 3 stațiuni balneare din România pentru o vacanță relaxantă de 1 Iunie. Simplu și rapid, cu Cardul Turist de la Sodexo

Sezonul cald se apropie rapid, iar weekendul prelungit de 1 Iunie este un moment ideal pentru a-ți organiza primul concediu al verii. Dacă vrei să te odihnești sau să te refaci, poți opta pentru o minivacanță într-una dintre stațiunile balneare din România, unde te poți bucura din plin de natură și de proprietățile ei vindecătoare.

În România se află o treime din izvoarele termale ale Europei, care, de-a lungul anilor, au devenit renumite în întreaga Europă, printre personalități istorice și împărați, membri ai aristocrației și oameni de știință. Iată care sunt cele mai populare stațiuni balneare din România, pentru un concediu cu adevărat relaxant:

1. Călimănești-Căciulata

Aflată la poalele Parcului Natural Cozia, stațiunea balneoclimaterică Călimănești-Căciulata are o lungă istorie, strâns legată de izvoarele sale tămăduitoare și de cadrul natural bogat. În secolul 19, numeroși oameni de știință europeni au studiat efectele benefice ale izvoarelor, iar apele minerale erau consumate de personalități importante ale epocii, cum ar fi împăratul Napoleon al III-lea, la recomandarea doctorului Carol Davila, sau împăratul Austro-Ungariei, Franz Josef.

Renumele apelor vindecătoare s-a răspândit rapid în rândul membrilor aristocrației, care și-au construit vile în stil elvețian, spații de tratament și hoteluri, precum Pavilionul Balnear Central, unul dintre cele mai vechi hoteluri din România.

În prezent, Călimănești-Căciulata continuă tradiția prin numeroasele baze de tratament, unde te poți bucura de beneficiile apelor minerale, care tratează afecțiuni diverse. Poți vizita și una dintre piscinele exterioare și interioare de agrement, sau Aqua Park-ul, alimentat de ape sulfuroase cu proprietăți terapeutice.

Pe lângă activitățile balneare, stațiunea este un punct bun de plecare pentru plimbări și drumeții prin natura superbă care înconjoară stațiunea. Pentru o plimbare lejeră între Călimănești și Căciulata, poți merge pe Aleea de Cură Balneară. Construită de geniștii germani în 1917, aleea de 2.3 km te poartă prin pădure, iar atracția principală este podul cu lanțuri, care este încă traversabil. Dacă vrei o drumeție mai lungă, alege unul dintre traseele din Parcul Național Cozia, care adăpostește o varietate bogată de animale și plante, printre care și plante endemice cum ar fi laleaua pestriță și trandafirul de Cozia.

Regiunea din jurul Călimăneștiului are o lungă istorie creștină, cea mai renumită atracție fiind Mănăstirea Cozia, ctitorită de domnitorul Mircea cel Bătrân. În zonă se află și Schitul Ostrov, aflat pe insula cu același nume a râului Olt, o oază de liniște cu un trecut istoric bogat și o atmosferă bizantină desprinsă, parcă, din vremuri îndepărtate.

2. Băile Herculane

Băile Herculane este cea mai veche stațiune balneară din România, cu o istorie care se întinde pe două milenii. Apare menționat prima oară în 153 e.n., ca Therme Herculi, un loc unde romanii practicau cultul balnear preluat de la greci. Aici au construit băi, temple, statui și monumente, iar apele cu proprietăți vindecătoare au devenit un punct de atracție pentru aristocrația Romei Antice.

Staţiunea a cunoscut o nouă dezvoltare începând cu 1736, în cadrul Imperiului Austriac. Atunci au fost construite majoritatea edificiilor din stațiune, clădiri impresionante cu un stil baroc austriac unic. Farmecul său aparte și izvoarele sale au făcut din Băile Herculane o stațiune preferată printre personalitățile vremii, în special în rândul membrilor regalității și nobilimii austriece.

După 1989 a cunoscut o degradare rapidă însă, în prezent, există mai multe inițiative de regenerare urbană și revitalizare a stațiunii, numărul turiștilor fiind în creștere în ultimii ani. Vei găsi oferte de cazare și spa la hoteluri nou renovate, dotate cu echipamente moderne de tratament și wellness.

Dacă ai chef de o drumeție în împrejurimi, există numeroase trasee care pornesc de la Băile Herculane, spre superbul Parc Național Domogled-Valea Cernei. Aici se află și Cascada Vânturătoarea, cea mai mare cascadă din România, cu o cădere liberă de 40 de metri. O altă drumeție inedită poate fi făcută până în cătunul Ineleț, o mică așezare desprinsă complet de civilizație. Accesul la cătun se face prin intermediul unor scări din lemn, dispuse vertical pe stânci.

3. Băile Felix

Aflată în apropierea Oradei, Băile Felix este cea mai mare stațiune cu caracter permanent din România. Primele așezăminte pentru tratament au fost organizate între 1711-1721, când au apărut și primele clădiri.

Izvoarele cu apă geo-termală din staţiune au temperaturi de 43–49°C şi sunt bogate în minerale, având numeroase proprietăți curative. Dacă ajungi la Băile Felix, merită să vizitezi Ștrandul Apollo, construit în 1900, care este în prezent cel mai modern complex acvatic termal din vestul țării. Aici se află și cel mai mare Aqua Park acoperit din țară.

Unele dintre atracțiile deosebite din Băile Felix sunt cele trei lacuri cu nuferi și lotuși, populate cu broaște țestoase și cu specii exotice de pești. Datorită izvoarelor termale, lacurile au un microclimat unic în Europa, permițând creșterea unor specii rare, precum nufărul alb, lotusul sacru și nufărul termal, o specie unică găsită doar în Rezervația Naturală Pârâul Peța.

În împrejurimi vei găsi și Avenul de la Betfia, un fenomen carstic de pe Dealul Somleului cu o adâncime de 86 de metri, înconjurat de dealuri pitorești, ideale pentru un picnic.

Pentru un city-break, vizitează orașul Oradea, aflat la 10 km de Băile Felix, care impresionează prin centrul său istoric proaspăt renovat, cu superbe clădiri în stilul Art Nouveau.

Mai aproape de cele mai populare stațiuni balneare, cu Cardul Turist

Dacă visezi la un concediu de 1 iunie, în care să ai grijă de tine și de sănătatea ta, poți rezerva cu ușurință o vacanță cu cardul Turist de la Sodexo. Ai de ales între cele mai apreciate, căutate și accesibile destinații din întreaga țară, disponibile prin intermediul rețelei noastre de parteneri, precum: Lotus Therm Spa&Luxury Resort, Hotel Internaţional, Hotel Termal, Hotel Nufărul, Hotel Poieniţa, Hotel Mureş, Pensiunea Turistică Flori - în Băile Felix şi Casa Românească, Complex Balnear Căciulata, Complex Balnear Oltul, Complex Balnear Cozia, Hotel Central, Hotel Teilor, Vila Turnul, Vila Furnica, Hostel Albina, Hostel Căliman - în Călimaneşti.

Caută oferta de vacanță pe care ți-o dorești pe sodexo.ro/vacante . Întregul proces de căutare şi rezervare este ușor și rapid, iar plata cu Cardul Turist se poate face direct în locaţie. La fiecare vacanță efectuată până la 31 iulie 2023 prin intermediul platformei, Sodexo va oferi 10 euro către Asociația MagiCAMP pentru susţinerea proiectului „ MagicTICKET - Vacanțe pentru familii încercate ”, dedicat familiilor în care un copil se confruntă cu o boală gravă și care au fost separate din cauza lungilor perioade de spitalizare. Găsești aici mai multe detalii despre regulamentul campaniei.

“Rolul cardului Turist Pass este acela de a încuraja angajații să obtină echilibrul pe care cu toţii ni-l dorim, între viaţa personală și cea profesională, petrecând vacanţe binemeritate alături de cei dragi, care ne încarcă cu energie pentru perioadele următoare. Cardul oferă şi un prilej de a cunoaşte noile zone turistice apărute în România şi încurajează totodată turismul românesc. Iar alături de Asociația Magic, sperăm să oferim amintiri frumoase familiilor afectate de boli grave,” a spus Florina Tâlvan, Product Manager, Sodexo Benefits and Rewards Services Romania.

Aplicaţia MySodexo îţi arată în orice moment soldul disponibil pe card, promoţiile oferite împreună cu partenerii noştri şi harta cu toate locaţiile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina