Topul celor mai uluitoare așezări umane. Construcții vechi cocoțate, sub stânci, munți ori pământ VIDEO

Topul celor mai uluitoare așezări umane. Construcții vechi cocoțate, sub stânci, munți ori pământ VIDEO

Există locuri în lume prin care nici nu ți-ai putea imagina că a trecut picior de om, darămite că acolo există așezări umane locuite de secole și chiar milenii, care au supraviețuit până în zilele noastre. Ele suscită admirația și fascinația omului de rând, dar și a inginerilor și arhitecților.

Construcții vechi uimitoare de pe glob Colaj

Construcții vechi uimitoare de pe glob Colaj

Unele dintre aceste construcții uimitoare sunt ridicate pe stânci, suspendate la înălțimi amețitoare sau chiar deasupra acestora, altele în pământ ori sub munți. Sunt protejate la nivel mondial, fiind incluse în patrimoniul UNESCO. Și dacă românii s-au abonat la atracții precum Meteorele Greciei, Podul Vechi - Ponte Vechhio din Florența sau Cappadocia Turcia, mai există multe alte locuri neștiute încă sau nepromovate la adevărata lor valoare ce dețin construcții uluitoare (VEZI FOTO VIDEO). Mai jos oferim câteva amănunte despre unele dintre acestea.

Xuankong Si, mănăstirea suspendată de peste un mileniu și jumătate din China

Masivul Heng (Heng shan) este unul dintre cei cinci munți sacri ai Chinei. Aici, în provincia Shanx, exisă o fabuloasă așezare construită în anul 491 d.Hr. - Templul suspendat Hengshan / Mănăstirea suspendată sau Templul Xuankong. Arta lui Engg folosită la acea vreme oferă încă o mulțime de atracție pentru inginerii moderni. Cele 40 de săli și pavilioane sunt toate construite pe stânci care se află la peste 30 de metri deasupra solului. Adevărat miracol arhitectural, a rezistat vântului și furtunilor peste un mileniu și jumătate.

Poate fi considerat primul caz înregistrat de supra-inginerie deliberată. Adâncimea găurilor și duritatea rocii au oferit o bază puternică. Există suficiente suporturi pentru a se asigura că, dacă traversele trebuie înlocuite vreodată, atunci pot fi îndepărtate la un moment dat, fără a afecta integritatea structurală a mănăstirii. Arhitectura uluitoare și tot ceea ce simbolizează - întruchipează o mare realizare culturală a poporului chinez.

Al Hajjarah, orașul misterios de pe stânci, vechi de nouă secole, din Yemen

Incredibilele construcții cu mai multe etaje din Al Hajjarah datează în secolul al XII-lea și au fost renovate de-a lungul secolelor încet și complet acoperind o stâncă masivă din Munții Haraz.

Uluitorul oraș - palat are o istorie atât de veche încât nici măcar locuitorii nu pot fi siguri când au sosit primii coloniști. Casele în sine sunt fortificate și dispun de facilități pentru depozitarea grânelor și cisternelor de apă în cazul unui asediu. De altfel, orașul chiar a servit ca fortificație importantă în timpul ocupației turcești. Inițial a fost împărțit în două cartiere - musulman și evreiesc.

Evreii au locuit aici până în anii 1950 când au fugit în Israel. Clădirile au până la cinci / șapte etaje, cele inferioare fiind destinate inițial animalelor și depozitelor, iar cele superioare familiei și oaspeților.

Retras și îndepărtat, cultura și tradițiile din Al Hajjarah au supraviețuit până în secolul XXI-lea. Din lipsă de spațiu, străzile au fost concepute de la bun început înguste, iar clădirile lasă impresia că fac echilibristică pe marginea stâncilor abrupte.

Al Hajjarah înseamnă literal „de stâncă”. Terenurile din jurul orașului sunt relativ fertile, iar zona primește suficientă apă de ploaie pentru a crește grâu, orz și ierburi pentru a crește capre, cămile și cai. Se știe despre locuitorii săi că sunt prietenoși și au o pasiune pentru dans și muzica tradițională.

Matmata, orașul cavernelor subterane din Tunisia, în primul film „Star Wars”

Până în 1967 nici nu s-a știut că în această zonă existau așezări regulate, pe lângă triburile nomade rătăcitoare. În acel an, ploile intense care au durat 22 de zile au inundat casele troglodiților, locuitorii cavernelor subpământene, multe dintre ele prăbușindu-se.

Abia când s-a cerut ajutor, s-a descoperit unde locuiesc oamenii și că doar câțiva își făcuseră noi locuințe la suprafață. Astăzi, Matmata este o atracție turistică populară și cea mai mare parte a populației sale își câștigă existența din turism.

Aici a turnat regizorul american George Lucas primul film din trilogia „Star Wars”.

Setenil De Las Bodegas, satul alb de sub stânci, din Spania

Este considerat unul dintre cele mai uluitoare locuri menit să taie respirația oricărui vizitator. Un oraș mic, dar minunat, construit în Andaluzia cu case realizate într-un mod foarte neobișnuit: sub stânci, pe stânci, în stânci. Nu se poate vorbi despre peșteri, deși unele construcții au profitat de grotele naturale, chiar dacă două străzi celebre au fost denumite Cuevas del Sol (Peșterile soarelui) și Cuevas de la Sombra (Peșterile umbrei). Ineditele clădiri adăpostesc astăzi magazine de suveniruri, crame, restaurante și baruri. Iar deasupra străzilor pitorești se formează stalactite.

Numele său face referire la rezistența maurilor în fața creștinilor invadatori - „De șapte ori nimic” - „setenil”, dar și la cramele din zonă - „bodegas”, zona fiind celebră în secolul al XV-lea pentru viile sale. Așezarea s-a extins încet de-a lungul râului Trejo.

Satul este considerat drept una dintre cele mai ciudate așezări umane din Europa., locuințele fiind denumite „semi-troglodite”.

Ponte Vecchio – podul cu apartamente ascunse și culoare secrete, din Italia

Un alt sit ciudat, dar extrem de frumos, care merită văzut, este Podul Vechi din Florența . Cunoscut pentru numeroasele sale magazine de pe și din jurul podului, aparținând la început fierarilor, tăbăcarilor și măcelarilor, mai apoi bijutierilor și aurarilor, care odinioară obișnuiau să trăiască deasupra acestora. Între timp, această practică a încetat. Dar, se zvonește însă că unele dintre magazinele de pe Ponte Vecchio au încă apartamente mici ascunse și că există și un culoar secret – Coridorul Vasari. Meșteșugarii au folosit multă vreme râul Arno ca groapă de gunoi, până un duce le-a interzis acest lucru.

Este considerat o construcție izbitoare, fiind cel mai vechi de acest gen, finalizat în 1345, deși se crede că există încă din epoca romană, fiind reconstruit. A scăpat în cel de-Al Doilea Război Mondial de bombardamente.

Meteorele Greciei - Mănăstirea Roussanou, unde se ajungea pe vremuri pe frânghii

Una dintre cele mai mari mănăstiri parte din Meteorele Greciei, celebrele lăcașuri de cult suspendate pe stânci, la peste 600 de metri înălțime, Roussanou, este formată din trei niveluri care includ biserica, chiliile, spațiile pentru oaspeți, săli de recepție, atelierele și o sală de expoziție. A fost construită în secolul al XVI-lea pe ruinele unui vechi așezământ și ocupă întregul platou.

Este un loc cu adevărat remarcabil care trebuie văzut pentru a fi apreciat la adevărata sa valoare. Noul drum de la bază însă îi mai scade din mister. Ca și la celelalte așezăminte de la Meteora, la început accesul se făcea cu ajutorul scărilor de sfoară, iar mai târziu au fost construite două poduri din lemn, înlocuite mai apoi cu unele din piatră. Din 1988, Mănăstirea Roussanou este adăpost pentru maici.

Cappadocia – minunea arhitecturală a Turciei

Astăzi este sit din Patrimoniul Mondial UNESCO, situat în regiunea antică Anatolia.

Numele Cappadocia înseamnă în traducere din persană „Ținutul cailor frumoși”.

Construit în timpul Imperiului Roman reprezintă un exemplu incredibil al modului în care oamenii au modelat și modificat geologia deja neobișnuită și, totuși, au păstrat misterul natural al turlelor stâncoase și al peisajelor sale uluitoare. Structurile ciudate apărute în urma unor erupții vulcanice, ce arată precum niște ciuperci, turnuri sau orice altceva ți-ai putea imagina, au fost sculptate de eroziunea care a început în urmă cu câteva mii de ani și continuă să schimbe peisajul. Mii de locuințe troglodite săpate în stânca moale, ale căror deschideri sunt vizibile, aduc o notă ireală întregii regiuni.

În realitate regiunea aridă adăpostește sute de orașe antice subterane, unele având până la opt niveluri, ale căror coridoarele inclinate, foarte înguste, făceau dificilă pătrunderea mai multor persoane. De altfel au fost construite inițial cu rol de protecție împotriva invaziilor, fiind ulterior îmbunătățite. Anumite camere au devenit lăcașuri de cult.

Astăzi, Turcia poate fi unul dintre cele mai vechi exemple de locuire umană continuă din lume.

Se crede că zona Cappadociei și Göreme a fost locuită de oameni timp de multe secole, în perioada romană a fost extinsă semnificativ de noi coloniști, iar creștinismul a devenit religia dominantă a regiunii pentru următoarele câteva sute de ani.

Zona a devenit extrem de populară și datorită zborului cu balonul cu aer cald. O vizită în Cappadocia te poate face să uiți că ești pe pământ!

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Mare dreptate are Sebastian Lăzăroiu! / De citit și pilda cu „eruditul”

2 Răsturnare de situație în ultimul mare sondaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale 2024

3 ALERTĂ Reacție fără precedent a SUA după apariția documentelor de la serviciile secrete în cazul Călin Georgescu!

4 Voi ați citit despre fenomenul ciudat care se întâmplă cu femeile din Suedia?

5 Cea mai nouă manipulare din aceste zile... / Ori ăștia sunt cretini, ori ne cred pe noi, românii, cretini...