Transportatorii protestează marți în fața Reprezentanței Comisiei Europene în România față de măsurile protecționiste impuse de Franța

Transportatorii protestează marți în fața Reprezentanței Comisiei Europene în România față de măsurile protecționiste impuse de Franța

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) protestează, marți, în fața Reprezentanței Comisiei Europene în România, într-un demers care se derulează simultan în 11 țări europene, față de lipsa de reacție a forului european cu privire la decizia Franței de a introduce salariul minim, inclusiv pentru șoferii din alte țări.

'Franța introduce, de la 1 iulie 2016, legea salariului minim care se aplică și firmelor din afara Franței. Fiecare țară poate să facă ce vrea la ea acasă, dar considerăm că este inacceptabil ca o țară membră UE să dea niște legi care să se aplice și altor țări din UE. Astfel, Franța se alătură Germaniei și spune că dacă faci un transport de la București la Paris trebuie să plătești șoferul, pe perioada deplasării pe teritoriul Franței, cu salariul minim din Franța, fie că faci transport direct în Franța, dinspre Franța, în tranzit direct sau cabotaj. Noi semnalizăm lipsa de acțiune a Comisiei Europene cu privire la aceste măsuri protecționiste', a declarat marți, pentru AGERPRES, secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu.

Potrivit acestuia, cazul Franței nu este singular în ceea ce privește impunerea de măsuri protecționiste. 'În 2013 au fost primele state, Danemarca și Finlanda, care au adus mici modificări sau restricții la nivel național peste regulamentul european care reglementează accesul la piața de transport. Am sesizat de atunci Comisia, și Comisia nu a făcut nimic, iar asta a dus la înmulțirea unor astfel de măsuri. Franța a interzis odihna în cabina camionului, Belgia la fel, Germania a introdus salariul minim și acum și Franța introduce acest salariu minim. Și întrebarea este: avem Comisie Europeană sau e germană, franceză? Dacă avem o Comisie Europeană, deciziile trebuie luate la Bruxelles', a mai spus Dinescu.

Protestul de marți se derulează simultan în România și alte nouă state membre UE, iar luni a avut loc și în Lituania.

'Deci în total, ieri și azi, o să fim 11 țări care semnam o scrisoare comună către președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, prin care solicităm acțiune, și, de asemenea, am semnat o scrisoare către președintele Franței. Considerăm inacceptabilă această abordare a Franței și inacceptabilă poziția CE care nu întreprinde nicio măsura', a mai spus Dinescu.

Reprezentantul UNTRR a adăugat că a solicitat o întâlnire și șefei reprezentanței Comisiei Europene în România, însă aceasta nu a răspuns demersului.

Dinescu a mai precizat ca nu este vorba de un miting de amploare, ci de un semnal către forurile europene cu privire la problemele cu care se confruntă o întreagă industrie în mai multe țări membre.

'Am mai protestat la Bruxelles în 25 martie 2015, a venit vicepreședintele Comisiei de Transport din Parlamentul European, a luat scrisoarea semnată atunci de cinci asociații, acum suntem 11, din 11 țări, și a prezentat-o Comisiei de specialitate din Parlament chiar în seara aceea. Încercăm să coordonăm o acțiune de protest pe 14 iunie, la Bruxelles, tot în fața Parlamentului European. Am depus documentație pentru avizare la primăria și la poliția din Bruxelles, dar din păcate acum sunt mai atenți la ce înseamnă mitinguri după ce au înregistrat evenimentele teroriste', a mai spus Radu Dinescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria