Trei nave de război ucrainene capturate de Rusia s-au întors în Ucraina

Trei nave de război ucrainene capturate de Rusia s-au întors în Ucraina

Trei nave de război ucrainene capturate de Rusia în urmă cu un an s-au întors miercuri în Ucraina după ce au fost returnate de Moscova, deşi Kievul susţine că au fost parţial sabotate, relatează joi France Presse.

"Sunt foarte fericit că vedetele noastre militare sunt aici. Aşa cum am promis, ne-am readus marinarii şi navele", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat într-un comunicat de preşedinţie.

El s-a exprimat la baza navală ucraineană de la Oceakiv, pe coasta Mării Negre, unde a fost sărbătorită revenirea acestor nave, un remorcher şi două vedete, pe care Rusia le-a predat luni marinei ucrainene. A fost nevoie ca ele să fie remorcate trei zile pentru a fi readuse în Ucraina.

La sfârşitul lunii noiembrie 2018, autorităţile ruse au confiscat cele trei nave, acuzându-le că au pătruns în apele ruseşti din apropierea Crimeii.

Acesta a fost primul incident armat direct între cele două ţări, ale căror relaţii trec printr-o gravă criză de la anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 şi izbucnirea unui conflict armat între Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Cei 24 de marinari ucraineni capturaţi cu această ocazie au fost deja predaţi Ucrainei în timpul unui schimb important de prizonieri între cele două ţări în septembrie.

"Am constatat că o parte din echipament şi arme lipseşte", a deplâns preşedintele Zelenski, asigurând că navele vor fi reparate în trei luni.

La rândul său, Ministerul Apărării ucrainean a anunţat că navele vor fi examinate de anchetatori militari.

Informaţiile colectate vor fi folosite pentru a judeca "acţiunile Rusiei în instanţele ucrainene şi internaţionale", a precizat amiralul ucrainean Igor Voroncenko într-un comunicat.

Odată cu eliberarea marinarilor şi retragerea recentă a trupelor din trei mici sectoare de pe linia frontului în Ucraina, revenirea navelor este un nou episod al continuării detensionării între Moscova şi Kiev.

Un alt semn al acestei detensionări este anunţul unui summit de pace pe 9 decembrie la Paris, care îi va reuni pe preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, precum şi preşedinţii ruşi Vladimir Putin şi ucrainean Volodimir Zelenski.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa