Trump, nemulțumit de războiul din Afganistan, sugerează demiterea comandantului trupelor americane în regiune (surse)

Trump, nemulțumit de războiul din Afganistan, sugerează demiterea comandantului trupelor americane în regiune (surse)

Îndoielile președintelui american Donald Trump cu privire la războiul din Afganistan au condus la o întârziere în finalizarea unei noi strategii a SUA în Asia de Sud, scepticism care a inclus și o sugestie conform căreia comandantul trupelor americane în regiune ar trebui demis, au afirmat miercuri oficiali americani, relatează Reuters.

În cursul unei întâlniri care a avut loc pe 19 iulie în Situation Room de la Casa Albă, Trump a cerut ca pricipalii săi consilieri pe probleme de securitate națională să furnizeze mai multe informații cu privire la ceea ce un oficial a numit 'starea finală' a misiunii, într-o țară în care SUA luptă de 16 ani împotriva talibanilor fără nicio speranță de reușită.

Întâlnirea a devenit furtunoasă atunci când Trump a afirmat că ministrul Apărării, James Mattis, și șeful Statului Major Interarme, Joseph Dunford, general de marină, ar trebui să-l demită pe generalul John Nicholson, comandantul forțelor americane în Afganistan, pentru că nu câștigă războiul.

'Nu câștigăm', le-a spus el, potrivit unor oficiali, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

În plus, după încheierea întrevederii, strategul șef al Casei Albe, Steve Bannon, a intrat în ceea un oficial a numit o dispută verbală cu consilierul pentru securitate națională, H.R. McMaster, în legătură cu direcția politicii americane.

Unii oficiali au părăsit reuniunea 'uluiți' de reproșurile vehemente ale președintelui conform cărora armata permite ca SUA să piardă războiul.

Mattis, McMaster și alți consilieri importanți caută răspunsuri împreună la întrebările lui Trump într-un mod care să-l determine să aprobe strategia, au afirmat oficialii.

Casa Albă nu a făcut declarații cu privire la această reuniune.

O altă întâlnire a consilierilor este programată pentru joi.

Deși Trump i-a dat la începutul acestui an lui Mattis autoritatea de a desfășura forțe militare americane după cum consideră potrivit, de fapt planurile ministrului Apărării de a adăuga în jur de 4.000 de soldați americani la cei 8.400 desfășurați în prezent în Afganistan sunt blocate din cauza întârzierii în adoptarea unei strategii în regiune, au spus oficialii americani.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Ionuț Mareș, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...