Turcia acuză UE că aplică "selectiv" valorile democratice și critică blocul comunitar pentru solidaritatea cu Olanda

Ministerul de Externe turc a condamnat marți statele membre ale Uniunii Europene pentru că le-au cerut autorităților de la Ankara să dea dovadă de reținere și să nu facă declarații exagerate în conflictul diplomatic cu Olanda, transmite Reuters, care citează un comunicat al ministerului.

În declarația oficială se arată că este "foarte grav" că țările din UE s-au solidarizat cu Olanda în acest conflict, întrucât autoritățile de la Haga au încălcat, în opinia Ankarei, drepturile omului și valorile europene.

Ministerul de Externe turc a acuzat UE că aplică în mod selectiv valorile democratice și drepturile omului și că apelurile la calm lansate de blocul comunitar nu au nicio valoare pentru Turcia.

Criza între Olanda și Turcia a izbucnit atunci când Haga a interzis ministrului afacerilor externe turc, Mevlut Cavusoglu, să aterizeze în această țară pentru a participa la o adunare la Rotterdam și a expulzat-o pe deținătoarea portofoliului familiei, Fatma Betul Sayan Kaya.

Miniștrii preconizau să participe la mitinguri ale diasporei turce pentru a promova "da" la referendumul privind întărirea prerogativelor prezidențiale, care va fi organizat în Turcia pe 16 aprilie.

Luni, Uniunea Europeană și NATO au făcut apel la o reducere a tensiunilor între Turcia și țări precum Olanda și Germania.

Diplomația americană le-a cerut, de asemenea, Turciei și Olandei, doi aliați ai Washingtonului în NATO, să-și rezolve criza diplomatică.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Urmează două rețineri la vârful politicii...

2 BREAKING CCR a respins sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor p…

3 Asta se lasă cu pușcărie! / DOCUMENTUL care confirmă că la Sectorul 1 s-au găsit în urne mai multe buletine de v…

4 Ca-n filme! Ea este consiliera PNL care l-a prins pe omul lui Tudorache cu procesele verbale moșmondite!

5 ȘOC la vârful UE! Fondarea unei noi UE fără Ungaria și Polonia! Premierul Olandei încalcă în premieră un tabu …