Turcia afirmă că SUA, dacă vor, ar putea să-l extrădeze repede pe Gulen

Turcia afirmă că SUA, dacă vor, ar putea să-l extrădeze repede pe Gulen

Statele Unite ale Americii (SUA) n-au nevoie de ani de zile pentru a-l extrăda pe predicatorul Fethullah Gulen, acuzat că ar fi ''creierul'' unei tentative de puci eșuate în Turcia, este de părere ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, relatează vineri agenția Reuters.

Washingtonul a indicat că Ankara trebuie să vină mai întâi cu dovezi clare privind implicarea lui Gulen în tentativa de puci și avocații au afirmat că orice procedură de extrădare ar putea lua ani de zile.

Fethullah Gulen a condamnat tentativa de puci eșuată din Turcia din 15 iulie și a dezmințit orice implicare.

''Dacă dorești să trenezi problema extrădării lui Gulen, aceasta poate lua ani de zile, dar, dacă ești hotărât, o poți rezolva într-o perioadă scurtă de timp'', a declarat Cavusoglu la televiziunea TRT Haber.

Cavusoglu a mai spus că le-a propus Statelor Unite crearea unei comisii pentru a discuta problema extrădării lui Gulen și că Turcia este gata să participe la ea. Ministrul turc a ținut să precizeze că nu trebuie să i se permită lui Gulen să plece între timp în altă țară.

De asemenea, Cavusoglu a făcut apel către Atena să-i expulzeze în Turcia pe militarii implicați în tentativa de lovitură de stat și care au fugit în Grecia după eșuarea puciului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...