Turcia: Erdogan afirmă că armata îşi va extinde operaţiunile împotriva luptătorilor kurzi

Turcia: Erdogan afirmă că armata îşi va extinde operaţiunile împotriva luptătorilor kurzi

Turcia îşi va extinde operaţiunile militare peste graniţa sudică, a afirmat marţi preşedintele Recep Tayyip Erdogan, la două zile după ce guvernul său a anunţat că 13 ostatici turci au fost ucişi de luptători kurzi în timpul unei misiuni de salvare în nordul Irakului, transmite dpa.

Erdogan nu a precizat ce regiuni vor fi vizate de extinderea operaţiunilor militare turce.

Turcia a stabilit deja posturi militare în nordul Irakului şi controlează o aşa-numită 'zonă sigură' în urma ofensivelor militare în nordul Siriei.

'Nu vom aştepta ca teroriştii să vină la noi; vom merge şi le vom zdrobi capetele chiar în peşterile lor', a spus Erdogan, referindu-se la militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii.

Potrivit Ankarei, 13 turci, printre care poliţişti şi soldaţi, luaţi ostatici în 2015, au fost executaţi cu puţin înaintea operaţiunii de salvare în regiunea muntoasă Gara, situată la circa 35 km sud de frontiera turcă.

PKK, desemnată organizaţie teroristă de Turcia, SUA şi Uniunea Europeană, a respins acuzaţia.

Potrivit lui Erdogan, Turcia îşi va extinde intervenţia militară 'spre regiuni unde există încă ameninţări majore'.

'Nu ne vom rezuma la asta. Vom rămâne în zonele unde am instaurat securitatea cât de mult va fi necesar', a adăugat el, la o reuniune a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, la putere), desfăşurată la Trabzon, pe coasta Mării Negre.

Erdogan încearcă de multă vreme să instituie o zonă sigură de-a lungul frontierelor Turciei cu Irak şi Siria, pentru a respinge PKK şi miliţia kurdă siriană YPG, considerată de Ankara o ameninţare pentru securitatea naţională.

Declaraţiile lui Erdogan vin pe fondul criticilor partidelor de opoziţie cu privire la eşecul operaţiunii de salvare.

'Aceşti oameni ar fi putut fi salvaţi nevătămaţi', a afirmat marţi Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), la o reuniune a principalei formaţiuni de opoziţie.

El l-a acuzat pe Erdogan că este principalul responsabil pentru acest eşec.

În schimb, ministrul apărării, Hulusi Aker, a declarat în parlament că operaţiunea de salvare a avut loc în 'condiţii foarte aspre' în zona muntoasă. El a dat asigurări că operaţiunile vor continua 'până când ultimul terorist rămas va fi neutralizat'.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

2 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…

3 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

4 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

5 Video viral