Turcia: Pastorul american Brunson, în arest la domiciliu sub supraveghere

Turcia: Pastorul american Brunson, în arest la domiciliu sub supraveghere

Un tribunal turc a ordonat miercuri plasarea în arest la domiciliu sub supraveghere a pastorului american Andrew Brunson, judecat pentru 'terorism' şi 'spionaj' într-un caz care a tensionat relaţiile dintre Ankara şi Washington, a anunţat agenţia de presă turcă Anadolu, citată de France Presse.

Brunson este încarcerat din octombrie 2016, iar un tribunal din Izmir (vestul Turciei) a ordonat menţinerea sa în arest preventiv la ultima şedinţă a procesului său de săptămâna trecută.

Potrivit Anadolu, un tribunal turc a schimbat miercuri arestul preventiv al lui Brunson cu plasarea sa în arest la domiciliu sub supraveghere, fără a preciza dacă măsura a fost deja pusă în practică.

Niciun alt detaliu nu este disponibil în legătură cu aplicarea deciziei respective; nici avocatul pastorului, contactat de AFP, nu a fost măsură să confirme această informaţie.

Procesul pastorului, deţinut din octombrie 2016 sub acuzaţia de 'terorism' şi 'spionaj', a dus la acutizarea tensiunilor în relaţiile deja afectate de mai bine de doi ani între Turcia şi SUA.

El este acuzat de autorităţile turce că a acţionat în favoarea reţelei predicatorului Fethullah Gulen, pe care Ankara îl consideră responsabil de tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, dar de asemenea în favoarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Aceste două organizaţii sunt considerate drept teroriste în Turcia, notează AFP.

Instalat în Turcia de aproximativ 20 de ani, pastorul este, de asemenea, acuzat de spionaj în scopuri politice şi militare.

Brunson, care riscă până la 35 de ani de închisoare într-un proces care a început la 16 aprilie, dezminte categoric toate aceste acuzaţii.

Acest caz a tensionat şi mai mult relaţiile între Washington şi Ankara şi aşa deteriorate din cauza numeroaselor dispute, în special pe tema sprijinului american pentru o miliţie kurdă siriană şi a refuzului SUA de a-l extrăda pe Gulen, care trăieşte în exil în Statele Unite.

În septembrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a invocat ideea de a-l da la schimb pe Brunson pentru predicatorul Gulen, o ipoteză respinsă de Washington. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /