Turcia: Sute de mii de persoane participă la o manifestație de susținere a lui Erdogan la Istanbul

Turcia: Sute de mii de persoane participă la o manifestație de susținere a lui Erdogan la Istanbul

Sute de mii de persoane s-au adunat duminică la Istanbul la apelul președintelui Recep Tayyip Erdogan pentru a denunța tentativa de lovitură de stat de luna trecută, o demonstrație menită a arăta forța liderului turc în contextul criticilor Occidentului privind epurările și detențiile în masă, relatează Reuters și DPA.

*Puciul eșuat a deschis 'o nouă ușă a compromisului' în politică, afirmă liderul opoziției din Turcia

*Premierul turc Binali Yildirim promite că Gulen va fi adus în țară și că va plăti pentru organizarea loviturii de stat

'Marșul democrației și martirilor', care are loc în districtul Yenikapi de pe coasta Mării Marmara, în partea europeană a Istanbulului, reprezintă punctul culminant al ultimelor trei săptămâni, marcate de numeroase demonstrații ale susținătorilor lui Erdogan, mulți învăluiți în drapelul național, în piețe din mai multe orașe din țară.

În mulțime se puteau vedea bannere pe care era scris 'Erdogan, ești un dar de la Dumnezeu' sau 'Cere-ne să murim și o vom face'. Este pentru prima dată în ultimele decenii când principalele partide de opoziție se alătură unui marș de susținere a guvernului în această țară de aproape 80 de milioane de locuitori.

Erdogan a ajuns la rândul său la demonstrație, cu elicopterul prezidențial, așa cum au transmis televiziunile.

Președintele a promis în mai multe rânduri că va scăpa Turcia de rețeaua clericului Fethullah Gulen, exilat în SUA și ai cărui susținători din cadrul forțelor de ordine, din sistemul de justiție și din administrație sunt acuzați de organizarea tentativei de puci pentru a prelua puterea.

Predicatorul a fost un aliat al lui Erdogan în primii ani după alegerea partidului AKP în 2002. El a respins orice acuzație și a denunțat tentativa de lovitură de stat, care a venit într-un moment crucial pentru Turcia, stat de frontieră al NATO și care se confruntă cu atacuri ale militanților islamiști veniți din Siria și cu insurgența rebelilor kurzi.

Zeci de mii de persoane au fost suspendate din funcții, închise sau puse sub anchetă după lovitura de stat eșuată, printre care militari, polițiști, judecători, jurnaliști, medici și funcționari publici, ceea ce a stârnit îngrijorare printre aliații occidentali că Erdogan se folosește de acest eveniment pentru a-și consolida puterea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale