Turcia/reforma constituțională: După epuizarea argumentelor, parlamentarii au trecut la îmbrânceli și pumni

Turcia/reforma constituțională: După epuizarea argumentelor, parlamentarii au trecut la îmbrânceli și pumni

Dezbaterea din parlamentul turc consacrată reformei constituționale inițiate de guvern a degenerat miercuri seară, aleșii recurgând la îmbrânceli și chiar pumni după ce au epuizat celelalte argumente, informează joi Reuters.

Parlamentari din Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, și Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formațiune de opoziție, s-au îmbrâncit și s-au lovit cu pumnii în apropierea podiumului din sala de plen a legislativului de la Ankara.

AKP, susținut de Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), a înaintat la începutul săptămânii proiectul legislativ care prevede sporirea atribuțiilor executive ale președintelui Recep Tayyip Erdogan pentru a preveni riscul formării unor coaliții guvernamentale fragile, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

CHP și Partidul Democrat al Poporului (HDP, pro-kurd) se tem însă că reforma constituțională va alimenta autoritarismul.

În timpul dezbaterii de miercuri seară, parlamentarii CHP au avut obiecții față de membrii AKP care își exercitau votul fără a intra în cabinele special create în acest scop, în condițiile în care votul era unul secret. Mai mulți membri ai AKP au încercat să smulgă telefonul mobil al unui parlamentar CHP care filma ceea ce se întâmpla, după care lucrurile au degenerat.

În pofida disputei, parlamentarii turci au adoptat articolele 3, 4 și 5 dintre cele 18 ale pachetului legislativ, ședința prelungindu-se după miezul nopții de miercuri spre joi. Lucrările se vor relua joi după-amiază.

Pentru a fi votată, legea are nevoie de sprijinul a cel puțin 330 dintre cei 550 de membri ai parlamentului turc, după care ar urma să fie organizat un referendum. AKP și MHP au împreună 355 de parlamentari.

Noile prevederi îi vor permite președintelui să numească și să destituie miniștri, să reia conducerea partidului de guvernământ și să conducă țara până în anul 2029.

Pe de altă parte, un membru al AKP a anunțat joi că Turcia va organiza alegeri dacă pachetul de reforme constituționale nu va fi aprobat de către parlament. ''Dacă propunerea nu trece de Adunarea Generală, chiar dacă nimeni nu dorește Turcia va trebui să organizeze alegeri'', a spus Mustafa Sentop, președintele comisiei parlamentare pentru afaceri constituționale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...