Turiști filmați cu camera ascunsă în timp ce fac sex sau se dezbracă, fenomenul care a invadat industria închirierilor pe termen scurt

Turiști filmați cu camera ascunsă în timp ce fac sex sau se dezbracă, fenomenul care a invadat industria închirierilor pe termen scurt

O vacanță plină de bucurii și amintiri frumoase s-a transformat într-un coșmar pentru o femeie care a descoperit cu groază că a fost înregistrată cu camera ascunsă în timp ce se dezbrăca într-o cameră închiriată, imaginile ei ajungând mai apoi pe calculatorul unui prădător sexual care și-a spionat oaspeții timp de ani de zile. Dar acest incident nu este unul izolat, iar acum una dintre cele mai mari companii de închiriere de locuințe pe termen scurt din lume este acuzată că nu a făcut destul ca să își protejeze clienții, în ciuda faptului că fenomenul filmărilor ascunse este o amenințare care persistă de mult timp în această industrie, potrivit unei investigații CNN .

Mii de imagini au fost recuperate de poliție de la proprietarii de locuințe închiriate pe termen scurt pe platforma Airbnb. Camerele ascunse în dormitoare și băi îi arată pe oaspeți în cele mai intime momente - în timp ce își schimbă hainele, își petrec timpul cu copiii și, chiar, în timp ce fac sex.

Zeci de clienți au descoperit dispozitive de supraveghere în camerele pe care le-au închiriat sau au fost anunțați de poliție că au fost înregistrați pe ascuns.

Victimele spun că trăiesc cu teama că momentele intime în care au fost surprinși fără voia lor vor ajunge pe internet.

„Ăsta nu este numărul meu de securitate socială sau adresa de e-mail. Ăsta este corpul meu dezbrăcat”, a spus o femeie care a fost înregistrată pe ascuns în timp ce făcea sex cu soțul ei într-o cabană din Texas.

Un angajat al Airbnb a dezvăluit că atunci când un oaspete face o plângere în legătură cu o cameră ascunsă, compania nu alertează de obicei poliția, nici dacă este vorba de un incident în care sunt implicați copii.

Compania contactează, în schimb, gazda pentru a desfășura anchete interne - o decizie despre care experții în criminalistică spun că ar putea afecta investigațiile poliției pentru că le oferă suspecților destul timp să distrugă probele.

Chiar și când Airbnb descoperă că un utilizator are antecedente penale, condamnări pentru „crimă, terorism, viol sau molestarea copiilor”, ei nu sunt descalificați automat.

camere-ascunse-locuințe-închiriate-airbnb Camere ascunse descoperite în locuințe închiriate online. Captură foto: CNN

Violențe, prostituție și crime în industria de miliarde de dolari a închirierilor de locuințe pe termen scurt

Brian Chesky era șomer când el și colegul lui de cameră au venit cu ideea pentru Airbnb, în 2007, când se chinuiau să își achite chiria în San Francisco. Pentru 80 de dolari pe noapte, ei au început să primească oaspeți cărora le ofereau saltele gonflabile, mic dejun și Wi-Fi.

Ei și-au denumit compania Air Bed and Breakfast. 13 ani mai târziu, compania a ajuns să valoreze 47 de miliarde de dolari.

Astăzi, Aribnb, ale cărei acțiuni au o valoare totală mai mare decât Hyatt Hotels Corporation și Marriott International laolaltă, continuă să profite de avantajele de care beneficiază un lanț internațional de hoteluri, în timp ce preia doar o mică parte din costuri și responsabilități.

Spre deosebire de hoteluri, Airbnb nu controlează proprietățile pe care le promovează și nici nu angajează paznici, recepționeri sau oameni pentru curățenie. În schimb, această răspundere cade pe umerii gazdelor.

În timp ce hotelurile pot fi trase la răspundere pentru oaspeții care sunt vătămați pe proprietatea lor, Airbnb, de cele mai multe ori, nu se expune acestor riscuri.

Cu toate că industria de miliarde de dolari a închirierilor pe termen scurt prezintă activitatea de a împărți proprietatea cu alte persoane într-un mod idilic, spunând că facilitează apropierea între oameni și oferă spații private și intime pentru călători ocupați, violențele și prostituția, precum și decesul unor oaspeți, au adus Airbnb și competitorii lor de pe piață în atenția publicului în repetate rânduri.

proprietar-sua-care-isi-filma-oasepții-cu-camera-ascunsă A. Jay Allee, din Texas, își filma oaspeții în dormitor cu camera ascunsă. Captură foto: KSAT

O cameră de filmat ascunsă într-un încărcător și un cuplu înregistrat în timp ce făceau sex

Chloe LeBrument, care a călătorit vara trecută în orașul Londra din Ontario, Canada, pentru a participa împreună cu logodnicul ei la un festival de muzică, a descoperit o cameră ascunsă într-un încărcător din dormitorul pe care l-au închiriat prin Airbnb.

„Sunt sigură că sunt mulți, mulți oameni care au plecat din cameră neștiind că au fost înregistrați”, a spus LeBrument, a cărei gazdă a fost condamnată pentru voyeurism. LeBrument a spus că experiența a lăsat-o nervoasă și dezamăgită. „M-am simțit dezgustată.”

Investigația CNN a analizat mai multe anchete ale poliției și procese în SUA care implicau în total cel puțin 75 de victime și a descoperit că Airbnb acționează foarte rapid pentru a răspunde plângerilor utilizatorilor și pentru a le soluționa în afara instanței.

Un bărbat care a fost înregistrat în timp ce făcea sex cu soția lui într-o locuință închiriată prin Airbnb și a primit o ofertă financiară din partea companiei a spus că s-a simțit „murdar” semnând un acord de confidențialitate. „Am fost reduși la tăcere.”

David Wyzynajtys și iubita lui nu mai folosiseră niciodată Airbnb până în iulie 2021, când și-au rezervat un weekend romantic în Texas. Au găsit o proprietate izolată cu o mulțime de recenzii pozitive și o gazdă care a primit statutul de „supergazdă” din partea Airbnb.

Dar când cuplul a ajuns în cabana din Comfort, Texas, și s-au pregătit de culcare, Wyzynajtys a observat ceva ce l-a îngrozit: o cameră ascunsă conectată în perete și îndreptată direct înspre pat. A fost „cel mai îngrozitor moment din viața mea”, a spus Wyzynajtys.

Proprietar de locuință, prins cu mii de imagini cu oaspeții în ipostaze intime pe calculator

Când poliția a percheziționat proprietatea lui A. Jay Allee, gazda cuplului pentru acea noapte, confiscând telefoane mobile, calculatoare și camere de filmat, autoritățile au descoperit peste 2.000 de imagini cu peste 30 de oaspeți care au fost filmați pe ascuns, inclusiv copii.

Multe dintre victime, care au închiriat camere prin Airbnb sau Vrbo, au fost surprinse în timp ce se dezbrăcau sau făceau sex.

UE a introdus anul acesta mai multe reguli privind industria închirierilor pe termen scurt, dar în SUA nu există măsuri similare.

La mai puțin de 32 de kilometri de sediul Airbnb din San Francisco, o petrecere de Halloween s-a soldat cu moartea a cinci persoane în 2019, într-o proprietate închiriată din Orinda, o comunitate bogată din California. Cazul rămâne nerezolvat.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Geani” și-a cumpărat apartament de lux în Spania

2 VIDEO Momentul când prim-ministrul Indiei îi spune în față lui Putin că moartea unor copii este „foarte dureroasă”

3 VIDEO Ana Birchall a ieșit la atac? De ce oare repune pe tapet filmulețele cu Geoană?

4 Canada, adevărata mare problemă a NATO...

5 Dovada că cine împarte parte își face... / Trei judecători CCR au încasat de la stat, în 2023, peste 200.000 de euro fiecare