
Turiștii străini impresionați de Băile Herculane: „Peisajul de altădată e fascinant, dar unele clădiri sunt aproape să se dărâme”
Băile Herculane au redevenit una dintre stațiunile cele mai vizitate din România, dar starea dezolantă a multor clădiri emblematice ale sale continuă să îi îngrijoreze pe turiști.
Peste 150.000 de turiști ajung anual în Băile Herculane (județul Caraș-Severin), una dintre cele mai vechi stațiuni cu ape termale din România.
Deși primește tot mai mulți turiști, stațiunea înființată de romani pe valea Cernei și dezvoltată de habsburgi și de regimul comunist continuă să își uimească oaspeții cu înfățișarea multora dintre clădirile sale monument.
Gara din Herculane așteaptă renovarea
Clădirea istorică a gării din Băile Herculane încă amintește de eleganța stațiunii din secolele trecute, chiar dacă în ultimii ani a fost tot mai degradată. Gara fost construită între 1878 şi 1886, fiind inspirată din înfăţişarea castelului de vânătoare al împărătesei Maria Terezia a Austriei, din apropierea Vienei.
Gara cu arhitectură barocă impresionează prin cupola sprijinită de două coloane, împodobită cu picturi inspirate din mitologia romană și acoperită cu țiglă de mai multe culori. Clădirea ar fi fost folosită iniţial ca reşedinţă de vânătoare a împăratului Franz Joseph al Austriei (1830-1916), iar spre sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu construcția căii ferate care lega Orșova de Timișoara, inaugurată în 1879, a devenit poarta de intrare în stațiune pentru numeroși călători români, maghiari și sârbi.
În următorii ani, gara va trece printr-un amplu proces de restaurare, menit să îi redea strălucirea de altădată. În centrul stațiunii, alte clădiri istorice vechi din secolele XVIII-XIX, au însă o situație incertă. Numeroși turiști rămân impresionați de arhitectura lor, însă remarcă starea de degradare în care au fost lăsate.
„Mi-a plăcut acest orășel pitoresc, care odinioară era o stațiune termală superbă. Timpul și-a lăsat amprenta, iar unele clădiri sunt aproape să se dărâme. Deși unele renovări sunt în curs, peisajul de altădată rămâne fascinant. Am vizitat băile Delphi, care oferă o idee clară despre ceea ce a făcut faima orașului. Merită vizitat cât încă nu a fost descoperit de turismul în masă”, relatează o turistă din Olanda, într-o recenzie lăsată după excursia de la Băile Herculane.
Hoteluri uriașe, acum goale
Turismul de masă amintit de aceasta a fost încurajat în anii ‘60 și ‘70, când au fost construite marile hoteluri din stațiune, care au primit numele unor personaje din mitologia antică: Afrodita, Diana, Hercules, Roman, Minerva, destinate pentru a primi cât mai mulți vizitatori. Anual, stațiunea primea atunci aproape 100.000 de turiști, mulți dintre ei veniți la tratament cu apele termale, cunoscute încă din vremea dacilor și romanilor.
În timp ce autoritățile comuniste plănuiau extinderea stațiunii cu noi hoteluri, cele mai vechi clădiri ale acesteia, aflate în centrul istoric al stațiunii, rezistau tot mai greu trecerii timpului și neglijării în care fuseseră lăsate.
Însă, după 1990, nici hotelurile comuniste nu au avut o soartă mai fericită. Unele au fost închise, în lipsa turiștilor și din cauza problemelor care vizau administrarea lor.
În ultimii ani, deși statisticile oficiale arată că numărul vizitatorilor din Băile Herculane a fost într-o continuă creștere, doar câteva construcții istorice din Băile Herculane au beneficiat de restaurări.
Vechi de un secol și jumătate, Podul de piatră peste Cerna, de la intrarea în Piața Hercules, a fost reabilitat și a redevenit o atracție a stațiunii. În schimb, podul la fel de vechi, de fontă, de la intrarea în Ansamblul băilor Neptun este închis de mai mulți ani, din cauza degradării accentuate a construcției. Un alt pod peste Cerna, construit în anii de comunism, prezintă și el riscuri, din cauza găurilor apărute în structura sa. Alte câteva clădiri istorice au fost, la rândul lor, restaurate ori se află în șantier, dar unele par sortite dispariției.
Cele mai degradate monumente din stațiunea Băile Herculane au rămas însă clădirile din Băile Neptun, construite în perioada 1883 – 1886, pe malul drept al Cernei. Aici au fost cazați împăratul Franz Joseph al Austriei și soția sa, Elisabeta (Sisi), oaspeți ai stațiunii în secolul al XIX-lea. Ansamblul Neptun a fost restaurat în anii ‘60, însă a continuat să se degradeze în ultimele decenii. În 2019, au mai avut loc lucrări de punere în siguranță a clădirilor sale, printr-un proiect derulat de asociația neguvernamentală Locus. Însă intervențiile de urgență nu au fost suficiente pentru îndepărta pericolul de prăbușire al monumentelor istorice și componentelor lor.
După o vizită în Băile Herculane , unii turiști se arată impresionați plăcut de ce au găsit aici, în ciuda clădirilor afectate de trecerea timpului.
„Pe lângă plimbările relaxante prin stațiunea Băile Herculane (prima stațiune documentată din România, aflată la apogeul dezvoltării sale în secolul al XIX-lea), poți descoperi și alte locuri interesante, precum băile Neptun, astăzi în paragină, dar adevărate monumente de arhitectură din secolul al XIX-lea, statuia lui Hercules, vechea gară construită în 1886, Cazinoul sau un muzeu care expune artefacte romane”, recomandă un alt turist străin.
Controversele băilor Imperiale
Orașul în sine este pitoresc și extrem de romantic, cu multe terase, foișoare și bistrouri, perfecte pentru îndrăgostiți sau proaspăt căsătoriți.
„Băile cu sulf sunt recomandate celor care suferă de dermatită sau alte afecțiuni ale pielii. Pentru cei activi, dornici de aventură, stațiunea este o poartă excelentă către Parcul Național Domogled (intrarea în parc se află la 10 minute cu mașina de centrul orașului) sau către Parcul Național Cheile Nerei”, completează acesta.
Alți călători remarcă soarta tristă a Ansamblului Neptun. În trecut, afirmă unul dintre ei Băile Herculane rivaliza cu stațiunea Karlovy Vary. Astăzi însă, e doar o umbră palidă și o amintire amară a ceea ce a fost cândva.
„Băile Imperiale din Băile Herculane – proiectate de celebrul arhitect Ignác Alpár și construite între 1883 și 1886 – au fost odinioară o adevărată bijuterie, nu doar a orașului, ci și a întregului Imperiu Habsburgic. Astăzi, aceste clădiri care cândva erau minunate se află în ruină și degradare, fără nicio intervenție din partea autorităților. Mereu se vorbește că proprietarii nu permit începerea lucrărilor, că imobilele aparțin municipalității, dar terenul pe care sunt construite nu le aparține și așa mai departe”, afirma acesta.
Turistul reclamă pericolul pe care îl reprezintă ansamblul istoric.
„Scuze peste scuze ca să nu se facă nimic pentru această capodoperă arhitecturală și monument istoric. Dacă vizitezi Băile Herculane, vei găsi aceste clădiri în apropierea Podului de Piatră și a Pieței Hercules… din păcate, se află într-o stare de degradare avansată – așa că, dacă treci pe acolo, ai grijă pe unde calci. Sunt montate niște plase improvizate ca să oprească bucățile de tencuială care cad, dar tot trebuie să fii atent”, amintește acesta.
Alți turiști speră, la rândul lor, că ansamblul arhitectural periclitat în prezent își va recăpăta înfățișarea de altădată.
Stațiunea căutată de aproape două milenii
Izvoarele termale de la Băile Herculane își au originea în activitatea vulcanică din această zonă.
Romanii au înființat stațiunea din Munții Banatului în secolul al doilea, amenajând termele în vecinătatea localității Mehadia (antica Ad Mediam) și în apropiere de Orșova (antica Dierna) – locul prin care armatele conduse de împăratul Traian au trecut Dunărea pentru a invada Dacia.
Ruinele stațiunii romane au fost dezgropate în secolul al XVIII-lea, după secole în care pământul și pădurile le-au ascuns oamenilor. Antica Ad Aquas Herculi Sacras a fost transformată în secolul al XIX-lea de habsburgi într-o stațiune atractivă, vizitată adesea de membrii familiei imperiale.
În secolul XX, regimul comunist a extins stațiunea Băile Herculane în jurul centrului său istoric de secol XIX. Unele clădiri istorice nu au mai fost protejate, în schimb, au fost ridicate complexe hoteliere cu peste 100 de camere, destinate turismului de masă. Staţiunea Băile Herculane a intrat în declin după 1990, odată cu scăderea numărului de turiști și a lipsei investițiilor în serviciile turistice.
„Deși românii sunt melancolici, gândindu-se la gloria de odinioară a Băilor Herculane, se poate observa că că se fac pași pentru restaurarea centrului vechi, spune unul dintre ei”, afirmă un turist străin, după vizitarea stațiunii.
Sursa: adevarul.ro