Tusk: O eventuală dezintegrare a UE ar face statele europene dependente de SUA, Rusia și China

Tusk: O eventuală dezintegrare a UE ar face statele europene dependente de SUA, Rusia și China

O eventuală dezintegrare a Uniunii Europene ar face statele europene dependente de SUA, Rusia și China, a avertizat marți președintele Consiliului European, Donald Tusk, care a subliniat că trebuie adoptate 'măsuri spectaculoase' pentru protejarea forului comunitar, transmit Reuters și France Presse.

Oficialul european a calificat drept 'îngrijorătoare' anumite declarații ale noii administrații americane conduse de Donald Trump, care au consecințe pentru viitorul UE și al relațiilor transatlantice.

''Declarațiile îngrijorătoare ale noii administrații americane, într-un nou context geopolitic în lume, ne fac viitorul profund imprevizibil'', a explicat Donald Tusk într-o scrisoare trimisă șefilor de stat și de guvern ale celor 27 de state rămase în UE după Brexit, în pregătirea summitului informal din Malta privind viitorul UE, prevăzut pentru 3 februarie.

Estimând că Uniunea Europeană se confruntă cu cele mai mari provocări din istoria sa de 60 de ani, Tusk a spus că o 'Chină puternică', 'politica agresivă a Rusiei' față de vecinii săi și 'islamul radical' care alimentează anarhia în Orientul Mijlociu și Africa constituie amenințări externe esențiale pentru Uniunea Europeană.

Comentariile lui Donald Tusk sunt cele mai ferme dintre cele făcute la adresa administrației Trump după preluarea mandatului acesteia, în urmă cu 11 zile. Liderii europeni sunt în special îngrijorați de faptul că noul lider de la Casa Albă susține ieșirea Marii Britanii din forul comunitar și că el a evocat deja posibilitatea ca alte țări membre să urmeze exemplul Londrei.

''Dezintegrarea Uniunii Europene nu va conduce la restabilirea unei suveranități depline, fictive a statelor sale membre, ci la dependența lor reală și practică de marile superputeri: Statele Unite, Rusia și China. Doar împreună putem fi complet independenți'', a scris Tusk.

''De aceea, noi trebuie să luăm măsuri spectaculoase și solide care vor schimba emoțiile colective și vor revitaliza aspirația de a duce integrarea europeană la nivelul următor'', a continuat președintele Consiliului European.

Donald Trump a semnat vineri un ordin executiv prin care se interzice intrarea pe teritoriul SUA a cetățenilor din șapte state majoritar musulmane (Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen), declanșând un val de critici și de proteste pe plan intern și internațional.

În aceeași zi, el și-a manifestat deschis entuziasmul pentru Brexit, "un lucru minunat", în timpul vizitei la Washington a șefei guvernului de la Londra, Theresa May.

Comisia Europeană a anunțat luni că va analiza ordinul executiv semnat de președintele american prin care cetățenilor din șapte state majoritar musulmane le este interzisă intrarea în SUA și va evalua în ce măsură legea îi afectează pe cetățenii europeni.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...