Ucraina: Deputata ucraineană Nadia Savcenko intră în greva foamei ca protest împotriva arestării sale

Ucraina: Deputata ucraineană Nadia Savcenko intră în greva foamei ca protest împotriva arestării sale

Deputata ucraineană Nadia Savcenko a intrat vineri în greva foamei pentru a protesta împotriva arestării sale sub acuzaţia că ar fi plănuit să răstoarne guvernul, la mai puţin de doi ani de când a fost primită în ţară ca erou naţional, după doi ani de detenţie în Rusia, informează Reuters.

Savcenko, fost pilot de elicopter care a făcut închisoare în Rusia ca prizonier de război, a fost reţinută joi la Kiev. Autorităţile ucrainene o acuză că a plănuit un atac asupra parlamentului în care ar fi urmat să folosească grenade şi arme automate.

De la întoarcerea în Ucraina, Savcenko a fost un critic frecvent şi dur al actualei administraţii de la Kiev. Ea spune că autorităţile ar fi înscenat planul de lovitură de stat pentru a o discredita, dar nu neagă faptul că ar fi încercat să răstoarne guvernul.

Într-o audiere televizată înainte de proces pentru a se stabili condiţiile arestării sale, Savcenko a spus că va protesta împotriva modului în care este tratată, la fel cum a protestat împotriva detenţiei din Rusia.

"Astăzi voi începe o grevă a foamei (...). Voi arăta poporului ucrainean ce înseamnă un erou", a spus deputata.

Ea purta un tricou negru cu motivul tridentului pe el - simbol naţional în Ucraina -, similar cu felul în care a fost îmbrăcată în timpul procesului din Rusia.

Modul în care ea a sfidat justiţia din Rusia i-a atras porecla de ''Ioana d'Arc'' a Ucrainei, iar la acel moment postere prin care se cerea eliberarea ei imediată au fost afişate pe străzi, în aeroporturi şi în parlamentul de la Kiev.

Însă ea a căzut în dizgraţie de când a revenit la Kiev în 2016 din cauza modului său de a vorbi deschis şi a comportamentului său schimbător.

În 2016, preşedintele Petro Poroşenko i-a conferit Nadiei Savcenko cea mai înaltă distincţie a ţării, ''Erou al Ucrainei''. Însă joi el a sugerat că presupusa tentativă de lovitură de stat a deputatei ar fi fost o operaţiune specială coordonată de Rusia pentru a destabiliza Ucraina.

"Toate acestea ne reamintesc că împotriva Ucrainei se duce un război hibrid la scară largă", a postat el pe Facebook.

În a doua parte a zilei de vineri, instanţa ar urma să decidă dacă Savcenko va fi eliberată în aşteptarea procesului sau va fi ţinută în detenţie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

3 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”