Ucraina: Un comandant cecen pro-Kiev a fost rănit de gloanțe în capitala țării

Ucraina: Un comandant cecen pro-Kiev a fost rănit de gloanțe în capitala țării

Comandantul cecen al unui batalion de voluntari care luptă împotriva separatiștilor proruși din estul Ucrainei a fost rănit de gloanțe la Kiev de către un individ care s-a dat drept jurnalist al cotidianului francez Le Monde, a informat poliția vineri, scrie AFP.

La Paris, publicația a dat asigurări că niciunul dintre jurnaliștii săi nu este în prezent în Ucraina.

Adam Osmaiev, 36 de ani, a fost împușcat în piept joi seară și a fost internat în stare stabilă, a făcut cunoscut poliția din capitala Ucrainei.

Potrivit forțelor de ordine, Adam Osmaiev și soția sa, Amina Okuieva, au mers în centrul orașului Kiev pentru a acorda un interviu unui bărbat care s-a prezentat ca ziarist francez angajat al cotidianului Le Monde.

El ar fi spus că se numește Alex Werner (sau Verner), potrivit anchetatorilor ucraineni citați de Le Monde.

Publicația a precizat că nu are angajat "niciun Alex Werner (sau Verner)" și a condamnat "ferm orice uzurpare a identității jurnaliștilor săi sau a numelui său, indiferent de scop".

După ce grupul a urcat într-o mașină, individul a scos un pistol și a deschis focul asupra lui Adam Osmaiev. Soția comandantului cecen a ripostat cu propria armă, rănindu-l pe agresor. Acesta a fost, de asemenea, internat în spital.

Poliția a informat că atacatorul avea un pașaport ucrainean pe numele Aleksandr Dakar.

Această tentativă de asasinat a fost "pregătită înainte de un ucigaș care a fost trimis în Ucraina de serviciile speciale ruse", a scris pe Facebook Anton Gherașcenko, consilier al ministrului de interne.

Adam Osmaiev a petrecut mai mulți ani într-o închisoare din Ucraina după ce a fost acuzat în 2012 că a vrut să îl asasineze pe Vladimir Putin. Al doilea suspect, cetățeanul kazah Ilia Pianzin,a fost extrădat în Rusia și condamnat la zece ani de închisoare.

Osmaiev a fost arestat la Odesa, în sudul Ucrainei, și și-a recunoscut vina, înainte de a își retrage declarațiile care i-ar fi fost smulse sub tortură, după cum a afirmat. El a stat închis aproape trei ani, dar a fost condamnat numai pentru deținere ilegală de explozivi, fără să fie extrădat în Rusia.

Pus în libertate la scurt timp după mișcarea proeuropeană de la Kiev din 2014, Adam Osmaiev s-a alăturat ulterior unui batalion de voluntari care luptă împotriva insurecției separatiste proruse din estul țării.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante