UDMR votează moţiunea de cenzură numai dacă azi va fi adoptat Statutul minorităţilor naţionale, ce prevede AUTONOMIE culturală (SURSE)

UDMR votează moţiunea de cenzură numai dacă azi va fi adoptat Statutul minorităţilor naţionale, ce prevede AUTONOMIE culturală (SURSE)

În această dimineaţă va avea loc ultima rundă de negocieri dintre PSD şi UDMR . Potrivit unor surse din conducerea formaţiunii maghiare, UDMR va trece oficial de partea lui Liviu Dragnea dacă majoritatea PSD va vota, chiar azi, în Camera Deputaţilor (for decizional), Statutul minorităţilor naţionale, o lege care ar aduce autonomie culturală minorităţii maghiare, dezvăluie  Adevărul .

*** Legea a fost intiţiată în 2005 de Guvernul Tăriceanu şi ţinută la sertar.

Negocierile dintre UDMR şi PSD s-au împotmolit aseară, târziu, după ce Liviu Dragnea n-a fost de acord să modifice Legea administratiei publice locale (215/2001) în forma dorită de maghiari. Mai exact, UDMR a cerut scăderea pragului de 20%, cât este in prezent, la 10% al numarului persoanelor aparţinand minoritatii nationale din totalul populatiei unei localitati necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne.

Dragnea este de accord cu cu scăderea pragului pânaă la 15% , dar nu mai jos.

Însă negocierile dintre PSD şi UDMR vor fi reluate în această dimineaţă. Surse din conducerea UDMR au declarat pentru „Adevărul” că, în acest moment, e mai puţin importană cota de 10% din Legea administraţiei publice.

Principala condiţie pentru susţinerea moţiunii de cenzură e adoptarea Statutului minorităţilor naţionale din România, o lege care aşteaptă să fie scoasă la lumină de 12 ani şi care ar aduce autonomie cultură minorităţii maghiare.

Iată doar un paragraf din textul legii. „Autonomia culturală a minorităţilor naţionale se referă la competenţa acestora de a organiza, administra şi controla educţaia în limba maternă, instituţiile culturale şi de presă, numirea sau, după caz, avizarea numirii conducerii instituţiilor învăţământului de stat cu predare în limba minorităţilor naţionale precum şi a instituţiilor culturale proprii”.  Ironia sorţii face ca legea să fie iniţiată în 2005 chiar de Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când era premier PNL.

Azi, Tăriceanu îl susţine pe Liviu Dragnea şi pune umărul la negocierile pentru adoptarea moţiunii de cenzură.

Legea a fost respinsă de Senat în 2005, şi de atunci zace în sertarele Parlamentului. În toamna anului 2012, a fost pusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, pentru vot final, însă, conform stenogramei, a fost reîntoarsă la comisii pentru o săptămână. Au trecut cinci ani.

Liderii UDMR ştiu că acum a sosit momentul ca această lege să fie adoptată: nu-şi joacă în fiecare zi Liviu Dragnea cariera politică. Surse din conducerea formaţiunii maghiare au declarat pentru „Adevărul” că UDMR va susţine moţiunea de cenzură a PSD numai dacă această lege va fi adoptată în marţi, în plen. Teoretic, sunt şanse ca proiectul să treacă, în condiţiile în care Liviu Dragnea vrea să-şi asigure cu orice preţ voturile UDMR.

Ieri, PSD a mai făcut o concesie în negocierile cu UDMR. Ziua de 15 martie a fost votată ziua oficială a comunităţii maghiare din România, potrivit unei decizii a Comisilor comune de administraţie şi drepturile omului din Senat. Raportul comun al celor două comisii a fost adoptat cu votul parlamentarilor PSD şi ALDE. Dacă legea va trece şi de plen, PSD riscă alte costuri de imagine.

La 15 martie 1848, Dieta de la Pesta vota, printre altele, alipirea Transilvaniei la Ungaria.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale