UE avertizează asupra „copiilor soldați” exploatați de traficanții de droguri. Sunt radicalizați și ucid la comandă

UE avertizează asupra „copiilor soldați” exploatați de traficanții de droguri. Sunt radicalizați și ucid la comandă

Tinerii sunt „pregătiți să devină ucigași”, deoarece cifrele arată că jumătate din omuciderile din bloc sunt legate de droguri.

Cocaină confiscată de vameșii olandezi în portul Rotterdam Foto AFP / Vama olandeză

Copiii exploatați de bandele de droguri se confruntă cu aceeași situație ca „copiii soldați” forțați să ucidă și să mutileze oameni pentru criminali și carteluri, au declarat reprezentanții UE, în timp ce a lansat o serie de inițiative pentru a combate traficul de cocaină.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că tinerii sunt prinși într-un comerț în plină expansiune și brutal , care este una dintre cele mai mari amenințări la securitatea Europei.

„Sunt radicalizați și pregătiți pentru a deveni ucigași. Ei sunt echivalentul copiilor soldați”, a spus ea. „Comerțul cu droguri orchestrat de crima organizată este una dintre cele mai grave amenințări de securitate cu care se confruntă Europa astăzi, iar situația se agravează”, susține oficialul european, potrivit The Guardian .

Johansson, care este suedez, a citat săptămâna trecută arestarea într-o suburbie din Stockholm a unui tânăr de 16 ani în legătură cu uciderea a două femei, una în vârstă de 20 de ani și una de 60 de ani, în timp ce copiii se aflau în casă. El a fost arestat în posesia unei arme automate și a fost legat de o altă crimă.

„Acesta este doar cel mai recent dintr-o serie de crime comise de copii”, a spus ea, dezvăluind un plan de combatere a traficului de droguri.

50% din totalul omuciderilor din UE sunt legate de droguri

UE dorește să consolideze strategiile pentru a stopa recrutarea copiilor, inclusiv identificarea semnelor timpurii, cum ar fi copiii prinși implicați în furturi sau abandon școlar.

Bruxelles-ul dorește, de asemenea, să dezvolte un sistem european de alertă pentru droguri pentru a informa rapid autoritățile naționale și consumatorii de droguri când intră pe piață noi substanțe periculoase. O nouă alianță între porturile Europei va face ca informațiile să fie partajate mai eficient, se arată în comunicat.

Planul de acțiune vine în momentul în care cifrele arată că 50% din totalul omuciderilor din UE sunt acum legate de droguri, iar temerile cresc cu privire la drogurile sintetice produse în laboratoare, precum și la cocaină.

Un record de 303 de tone de cocaină a fost confiscat în UE în 2021, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date complete, de cinci ori mai mult decât acum un deceniu. Trei sferturi din toate capturile au avut loc în trei țări: Țările de Jos, Belgia și Spania.

UE va încheia acorduri cu țările din America Latină și Centrală

Consecințele sunt corupția în spirală, pe măsură ce cartelurile încearcă să coopteze firmele de logistică portuară, oficialii sindicatelor locale și politicienii și o creștere dramatică a criminalității violente.

Dar cocaina nu este singura problemă. UE dorește să arate că a învățat lecțiile din criza fentanilului din SUA, despre care se crede că a provocat 100.000 de decese.

La începutul acestui an, Johansson și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul consum de fentanil în zona urbană, după ce poliția a percheziționat un laborator din Letonia și a confiscat 5 kilograme de analgezic, care este de 50 de ori mai puternic decât heroina.

UE intenționează, de asemenea, să colaboreze cu țările din America Latină și Centrală pentru a împărtăși informații și strategii de combatere a rețelelor criminale.

Comisia Europeană a declarat că negociază acorduri internaționale cu Ecuador, Brazilia, Bolivia, Peru și Mexic pentru a face schimb de date cu caracter personal cu Europol.

De asemenea, lucrează cu SUA la o inițiativă lansată de secretarul de stat Antony Blinken pentru a aborda amenințarea drogurilor sintetice și pentru a închide paradisurile sigure pentru cartelurile de droguri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene