UE cere acces în Wuhan pentru cercetarea originii pandemiei. Ce are China de ascuns

UE cere acces în Wuhan pentru cercetarea originii pandemiei. Ce are China de ascuns

Șeful politicii externe a UE a cerut Chinei „să contribuie și să-și îndeplinească responsabilitatea” în cadrul unei anchete internațională independentă pentru a determina originea pandemiei coronavirusului.
 
„Pentru a ne întări apărarea împotriva viitoarelor pandemii, avem nevoie de o anchetă științifică completă și independentă asupra originilor crizei”, a declarat Josep Borrell.

Borrell a subliniat necesitatea unui răspuns multilateral, inclusiv eforturi pentru limitarea răspândirii virusului, stimularea cercetării privind tratamentul și vaccinurile, abordarea consecințelor în țările în curs de dezvoltare și redresarea economică.

„În toate acestea, China trebuie să-și însușească rolul complet, în concordanță cu greutatea și responsabilitățile sale globale”, a precizat Borrell.

El a avertizat China împotriva „politizării asistenței medicale de urgență” și a notat că „schimbările relației UE-China au fost accelerate de la izbucnirea pandemiei”.

Importanța Chinei în aflarea originii coronavirusului este capitală pentru cercetările ulterioare. Cei mai buni virologi încearcă să dezlege misterul procesului prin care un coronavirus letal din sălbăticia Chinei rurale a sărit în centrele majore ale populației umane? Și ce lanț de mutații genetice a produs un agent patogen atât de perfect adaptat pentru transmisie în masă?

Descifrarea mecanismului de creare a SARS-CoV-2, așa cum este cunoscut virusul care circulă acum pe tot globul, este un pas crucial pentru stoparea unei pandemii letale și care a declanșat ceea ce ar putea fi cel mai grav colaps economic după Marea Depresiune.

În timp ce se derulează mai multe programe pentru descoperirea unui vaccin împotriva coronavirusului, în SUA, Europa și China, nu este posibil să fie pe piață în următoarele luni, iar cercetătorii se axează mai mult pe descoperirea de tratamente eficiente.

Însă, pentru a reduce riscul apariției de focare secundare mortale sau apariția unei tulpini cu totul noi, virologii trebuie să parcurgă drumul înapoi, acolo unde a debutat pandemia, adică în China.

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a solicitat permisiunea de la Beijing pentru a trimite o misiune științifică internațională. China, care a lăsat o echipă OMS să intre în țară la începutul lunii februarie, acum ezită.

Președintele Xi Jinping, care supraveghează personal răspunsul împotriva virusului și investigarea Chinei cu privire la modul în care a început epidemia, păstrează un control strict asupra cercetării științifice, fiind nevoie de aprobare înainte de publicare, scrie Bloomberg.

Într-o criză istorică de sănătate globală, există încă lacune enorme în cunoașterea agentului patogen care a provocat-o. Aceste întrebări fără răspuns împiedică capacitatea de răspuns eficient și pe aceea de a preveni viitoarele pandemii, alimentând în același timp un război de cuvinte între SUA și China cu privire la originile virusului.

Aproximativ 70% din bolile infecțioase emergente la om sunt zoonotice sau sunt transmise de la animale la oameni. Secvențializarea genomică a SARS-CoV-2 arată că este legată de alte două coronavirusuri mortale originare din lilieci: SARS, care a început în China în 2002 și MERS, din Orientul Mijlociu, un deceniu mai târziu, care s-au răspândit la oameni printr-o sursă animală secundară.

În cazul SARS, experții au identificat o rasă de pisici sălbatice, a cărei carne este consumată de chinezi. În ceea ce privește MERS, se consideră cămilele a fi fost animalele intermediare.

Se presupune că SARS-CoV-2 a suferit un proces similar, însă virologii nu identificat încă o gazdă intermediară, potrivit lui Peter Ben Embarek, un expert al OMS în domeniul siguranței alimentare și al bolilor animalelor.

„Avem o legătură lipsă în această poveste, între originea virusului și momentul în care acesta a început să se transmită la oameni”, a subliniat acesta.

Este foarte importantă identificarea animalelor-gazdă, pentru că acestea pot răspândi încă boala cunoscută sub numele de Covid-19.

În fața unei noi misiuni științifice pentru a afla mai multe despre originile virusului în China, există probleme practice de efectuare a investigațiilor imparțiale într-un sistem politic autoritar - și o rivalitate geopolitică SUA-China.

Ce ar avea China de ascuns? Eliberare accidentală din centrul de cercetare a virușilor din Wuhan este posibilă în teorie, dar „neplauzibilă în practică”, potrivit lui Stanley Perlman, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea din Iowa, care cunoaște laboratorul din Wuhan.

Perlman se bazează și pe reputația lui Shi Zhengli, director adjunct al Institutului de Virologie din Wuhan, poreclită „batwoman”.

În 2004, Shi a găsit un rezervor natural de coronavirusuri în peșterile de lilieci din apropiere de Kunming, un oraș din sudul provinciei Yunnan.

În februarie, ea a publicat o lucrare în revista Nature care arată că secvența genomică a noului agent patogen este 96% identică cu cea a unui coronavirus identificat în Yunnan.

Shi a declarat pentru Scientific American că o revizuire a caracteristicilor genetice ale virusurilor cu care a lucrat în laborator nu s-a potrivit cu cele ale coronavirusului răspândit la oameni.

Într-o postare pe rețelele de socializare, medicul virolog a jurat „pe viața ei” că agentul patogen care a provocat pandemia nu are legătură cu laboratorul ei. Secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, a susținut afirmațiile anterioare, că are „dovezi enorme” că virusul a scăpat din laboratorul din Wuhan.


Asta nu-i liniștește pe oamenii de știință în ceea ce privește modul în care a sărit virusul la oameni. Așa-numitele piețe de animale vii, precum cea din Wuhan, la care au fost depistate multe dintre primele cazuri de boală, au fost implicate anterior în răspândirea bolii. În acest caz, însă, experții nu sunt siguri dacă focarul a început de fapt în această piață sau a fost doar descoperit acolo.

Peter Daszak, un expert de la Alianța EcoHealth, a declarat că este posibil ca SARS CoV 2 să se fi transmis la oameni înainte de decembrie 2019, când a fost identificat, și poate chiar în afara orașului Wuhan.

El estimează că 1 milion până la 7 milioane de oameni din sudul Chinei și Asia de Sud-Est pot fi infectați anual cu virusuri de lilieci. Cei mai mulți nu se răspândesc cu ușurință între oameni și mulți devin inactivi înainte de a ajunge în centrele importante ale populației.

„Acest focar special a fost adus, probabil, de persoanele care au circulat în China de Sud sau Centrală în noiembrie, sau chiar mai devreme”, este de părere Daszak.


Un scenariu presupune că cineva strâns legat de comerțul cu animale sălbatice a adus „gazdele” coronavirusului pe piața din Wuhan. Odată ce virusul a ajuns într-o comunitate de 11 milioane de oameni, potențialul acestuia de a se transmite ușor a crescut exponențial.

Dacă Covid-19 a provenit direct din lilieci, este crucial să se ajungă acolo unde s-a întâmplat acest lucru, pentru ca autoritățile să poată institui măsuri preventive, cum ar fi interzicerea oamenilor de a intra în peșterile unde se află aceste mamifere.

Virușii au în mod constant mutații mici în materialul lor genetic. Urmărind versiunile similare genetic, se poate identifica procesul evolutiv al pandemiei.

Cercetătorii vor avea nevoie de acces nelimitat la piața din Wuhan, la furnizorii săi de animale sălbatice, la datele despre pacienți și la populația animalelor.

Iar China nu este dispusă la asemenea investigații din afară.

„Dacă nu facem nimic, dacă vom continua ceea ce am făcut în ultimii 50 de ani, va mai exista un coronavirus letal și încă unul și....”, a subliniat spus Daszak.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...