UE impune un sistem de vize pentru americani şi plata unei taxe

UE impune un sistem de vize pentru americani şi plata unei taxe

Doar după parcurgerea acestei etape birocratice, cetăţenii SUA vor putea obţine autorizaţia de călătorie în spaţiul european. Prevederea va intra în vigoare în luna mai 2023, dată de la care americanii îşi pierd privilegiul de a călători liber în Europa fără restricţii şi fără a plăti vreo taxă, informează CNN .

UE a anunţat lansarea ETIAS, noul sistem de informaţii şi de autorizare privind călătoriile în spaţiul european şi care se se va aplica cetăţenilor din statele non-UE care pot intra în spaţiul european fără viză, dar care vor trebui să obţină o autorizaţie de călătorie în prealabil, prin intermediul unei cereri online.

Astfel, cetăţenii străini care pot intra în UE fără viză vor trebui să completeze în plus nişte date pe un site dedicat şi să plătească o taxă de 7 euro.

Autorizarea ETIAS va reprezenta o condiţie obligatorie pentru admiterea în spaţiul Schengen a cetăţenilor non-UE, chiar dacă aceştia nu au nevoie de viză.

„Trebuie să ştim cine ne trece frontierele externe”

Practic, ETIAS este un sistem similar cu Visa Waiver din SUA şi se va aplica, pe lângă americani, cetăţenilor din peste 60 de ţări (Australia, Noua Zeelandă, Canada, SUA etc.) care sunt scutiţi de viză pentru sejururile scurte în UE.

Lista completă a ţărilor ai căror cetăţeni vor trebui să completeze formularul ETIAS poate fi consultată aici.

„Trebuie să ştim cine ne trece frontierele externe. ETIAS va furniza informaţii prealabile despre persoanele care călătoresc înainte ca ele să ajungă la frontierele UE, pentru a identifica riscurile în materie de securitate sau de sănătate”, a subliniat Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.

„Cel puţin 30 de milioane de persoane se deplasează în fiecare an în UE fără viză, şi nu ştim mare lucru despre ele. ETIAS va acoperi acest gol pentru că va cere un «background check» (verificare a istoricului - n.r.)”,conform eurodeputatului Jeroen Lenaers, raportor în acest dosar.

Informaţiile din cererile ETIAS vor fi prelucrate cu bazele de datele ale UE şi ale Interpolului

Astfel, conform reprezentanţilor UE, introducerea ETIAS are drept scop îmbunătăţirea securităţii interne şi prevenirea imigraţiei ilegale, protejarea sănătăţii publice şi reducerea întârzierilor la frontieră prin identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc în unul dintre aceste domenii, înainte ca acestea să ajungă la frontierele externe.

Informaţiile prezentate în fiecare cerere vor fi prelucrate în mod automat în raport cu alte baze de date relevante ale UE şi ale Interpolului pentru a stabili dacă există motive pentru a refuza autorizaţia de călătorie. Dacă nu sunt identificate rezultate pozitive sau elemente care necesită o analiză suplimentară, autorizaţia de călătorie va fi eliberată în mod automat şi rapid. Se estimează că acesta va fi cazul pentru majoritatea cererilor. În cazul în care există un rezultat pozitiv sau un element care necesită analiză, cererea va fi prelucrată manual de către autorităţile competente.

Autorizaţia de călătorie este valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârşitul perioadei de valabilitate a documentului de călătorie înregistrat în timpul introducerii cererii, oricare dintre acestea survine mai întâi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?