UE și SUA au semnat acordul privind protecția datelor personale schimbate în cadrul procedurilor judiciare

Uniunea Europeană și SUA au semnat joi acordul privind protecția datelor personale schimbate în cadrul procedurilor judiciare, cetățenii europeni urmând să aibă astfel acces la justiția americană în caz de atingere adusă vieții private, transmite AFP, citând un comunicat comun.

Acordul, anunțat în septembrie 2015, a fost semnat de comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, și de ministrul american al justiției, Loretta Lynch, în cursul unei reuniuni la Amsterdam, și mai trebuie aprobat de Parlamentul European.

"Acest acord istoric va întări drepturile de protecție a datelor (...) schimbate peste Atlantic între forțele de ordine și va facilita cooperarea în lupta împotriva criminalității, inclusiv a terorismului", a declarat comisarul Vera Jourova, potrivit comunicatului Comisiei.

Referitor la același acord, Consiliul Uniunii Europene și SUA salută, într-un comunicat, "un progres major în relațiile" bilaterale, precizând că el "stabilește standarde ridicate pentru protecția datelor personale transferate între forțele de ordine".

Acordul a fost finalizat în septembrie 2015, după patru ani de negocieri, puse în dificultate de îngrijorările europenilor în urma dezvăluirilor privind interceptările de amploare realizate de serviciile de informații americane.

Documentul a deschis, de asemenea, calea proiectului Uniunii Europene de a crea un registru de colectare a datelor pasagerilor companiilor aeriene.

Acordul le permite cetățenilor europeni să beneficieze de același tratament ca și americanii, acordându-le aceleași drepturi în materie de urmăriri judiciare în caz de atingere adusă vieții private.

Potrivit fostului ministru american al justiției, Eric Holder, cetățenii europeni vor putea sesiza tribunalele din SUA dacă datele transmise de autoritățile țărilor lor serviciilor judiciare americane sunt ulterior făcute publice.

Potrivit acordului, datele transferate între UE și autoritățile americane pot fi partajate doar în scopuri de "prevenire, anchetare, detectare sau urmărire a faptelor infracționale, printre care terorismul, în cadrul cooperării de poliție și judiciare", a explicat executivul comunitar.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 UPDATE / Raed Arafat, șeful DSU, a afirmat, într-o declarație oficială, că informația prezentată de Digi 24 este…

2 COVID-19 a suferit 10 mutaţii / Tinerii nu sunt imuni la coronavirus

3 ULTIMA ORĂ / Guvernul a modificat statutul poliţiştilor şi militarilor: se întrerup concediile de odihnă, se sus…

4 Masonul din spatele birtului care a vândut statului 1,7 milioane de măști a încheiat 16.290 de contracte cu st…

5 Crucea Roșie a importat un milion de măști ca să le doneze. Statul le-a blocat în vamă / „I-au pus cu capul pe c…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită