UE/Brexit: Mandat oficial pentru Michel Barnier, ultimele ajustări înaintea negocierilor

UE/Brexit: Mandat oficial pentru Michel Barnier, ultimele ajustări înaintea negocierilor

UE va proceda luni la ultimele ajustări care îi vor permite să deschidă negocierile pentru ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar, adoptând oficial mandatul emisarului său Michel Barnier, relatează AFP.

De la numirea sa de către Comisia Europeană la 27 iulie 2016, cu puțin mai mult după referendumul britanic privind Brexitul, francezul Barnier a străbătut cele 27 de țări ale UE, întâlnindu-se cu conducătorii acestora.

Statele membre, ce se reunesc luni cu ocazia unui Consiliu al miniștrilor la Bruxelles, urmează să-i încredințeze oficial conducerea negocierilor cu Londra.

Europenii au stabilit că trei dosare vor trebui definitivate pentru ca retragerea să fie considerată "ordonată": drepturile cetățenilor, reglementarea problemelor financiare și noile frontiere externe ale UE, cu atenție specială pentru Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

Doar apoi, potrivit orientărilor stabilite de conducătorii UE la summitul lor extraordinar de la sfârșitul lunii aprilie, discuțiile vor putea fi începute în jurul viitoarei relații între UE și vecinul său britanic, după peste patru decenii de aderare.

Toate aceste principii sunt cuprinse în "directivele negocierilor" pe care miniștrii reuniți luni la Bruxelles urmează de asemenea să le voteze, adică o traducere detaliată a dorințelor stabilite de cele 27 de țări.

Potrivit unei surse europene, sub rezerva anonimatului, delegațiile statelor membre erau divizate între cele care voiau să intre în detalii și altele care se mulțumeau cu formule mai generale. Comisia vrea să poată păstra "marje de manevră" în discuție, a subliniat sursa respectivă.

Europenii vor fi deci pregătiți să negocieze, dar vor trebui să mai aștepte încă rezultatele alegerilor legislative anticipate din 8 iunie din Regatul Unit, convocate de premierul Theresa May.

Negocierile pentru Brexit vor începe "înainte de jumătatea lunii iunie", a precizat Michel Barnier.

Campania din Regatul Unit, care s-a cristalizat în jurul Brexit, a dat naștere unui schimb de înțepături între Londra și Bruxelles, înainte ca președintele Consiliului European, Donald Tusk, să intervină.

"Aceste negocieri sunt și așa destul de dificile. Dacă începem să ne certăm înainte ca ele să înceapă, acestea vor deveni imposibile", a pledat la începutul lunii mai Donald Tusk, încercând să dezamorseze tensiuni din ce în ce mai palpabile.

Conservatoarea Theresa May este în căutarea unui mandat clar pentru a-și întări poziția în fața europenilor, care se pregătesc metodic de negocieri.

"Ne vor spune ei (britanicii) când sunt pregătiți", a remarcat o sursă diplomatică de la Bruxelles.

"Cei cinci ani care urmează vor constitui o cotitură pentru Regatul Unit, un moment fondator și o provocare. Fiecare vot pentru mine și echipa mea îmi va întări mâna pentru negocieri", a afirmat joi premierul Theresa May într-un discurs de campanie la Halifax, în nordul Angliei.

La Bruxelles, alegerile din Marea Britanie sunt bine primite. "Faptul că ele au loc chiar înaintea începerii negocierilor dă clar partenerilor noștri britanici o stabilitate și o vizibilitate de care avem și noi nevoie", a explicat Barnier săptămâna trecută în fața Parlamentului European.

Dar în fața membrilor Comisiei, el s-a arătat mai pesimist, potrivit informațiilor de la recenta reuniune a colegiului comisarilor europeni din 3 mai publicate pe site-ul instituției, când a spus că speră ca alegerile odată trecute "climatul politic intern în Regatul Unit să fie mai propice unui acord".

Unul dintre cele mai delicate puncte va fi "fără îndoială" stabilirea facturii cu privire la suma pe care UE o solicită Regatului Unit, evaluată de partea europeană la 60 miliarde de euro, în urma angajamentelor sale în diferite programe și bugete europene, care vor continua inclusiv după retragerea britanică așteptată în martie 2019.

Fără o înțelegere asupra acestui punct, riscul absenței unui acord "ar deveni real pentru că niciuna din cele 27 de țări membre nu vrea să contribuie mai mult în cadrul financiar plurianual actual al UE și nici să primească mai puțin în proiecte finanțate în acest cadru", a explicat Barnier comisarilor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

5 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla