Uite cum se PEDEPSEȘTE CORUPȚIA la ei. Americanii sunt CEI MAI RĂI!

Uite cum se PEDEPSEȘTE CORUPȚIA la ei. Americanii sunt CEI MAI RĂI!

Demnitarii și primarii din România anchetați pentru fapte de corupție se apără invocând abuzuri și faptul că justiția a căpătat o putere prea mare în stat. Dar faptele de corupție au toleranță zero în lumea occidentală și sunt pedepsite exemplar.

În anul 2014, aproximativ 10% dintre cei 1.250 inculpați trimiși în judecată pentru fapte de corupție, au fost aleși locali. În 2015, premierul Ponta cinci miniştri, 16 deputaţi şi cinci senatori au fost investigați de procurorii DNA. Toți cei în cauză s-au declarat, invariabil, nevinovați, și mulți au dat asigurări că au parte de procese politice. Al doilea om în stat, președintele Senatului Călin Tăriceanu, a precizat după ce a aflat că Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare că este vorba despre “o acțiune politică”.

În Occident, acuzațiile de corupție nu sunt un moft, fiind aspru și eficient pedepsite.

Într-o „Prezentare comparativă a Practicilor și normelor privind sancționarea infracțiunilor de corupție” publicată de portalul americanbar.org și citată de România Liberă,  Meagan Condrey, procuror și avocat american, arată că fenomenul de combatere a corupţiei “este o acţiune temerară interdisciplinară şi cu multiple faţete, care implică o legislaţie penală şi civilă eficientă şi clară. Sentinţa pe care o primeşte o persoană după condamnarea pentru săvârşirea unei infracţiuni sau după ce a fost găsită vinovată de comiterea unei fapte ilegale, reflectă nu numai pedeapsa impusă acelei persoane ci şi mesajul social pe care guvernul doreşte să-l transmită prin intermediul sistemului judiciar”.

Mită: amendă de 150.000 euro

În Franța, în funcţie de gravitatea infracţiunii şi de gradul de culpabilitate, infracţiunile de mită, îmbogăţire ilicită şi trafic de influenţă sunt pasibile de o pedeapsă de 2 ani închisoare şi de o amendă de 50.000 euro; o pedeapsă de 5 ani închisoare şi o amendă de 75.000 euro; sau, respectiv, o pedeapsă de 10 ani închisoare şi o amendă de 150.000 euro. Spălarea de bani se pedepsește cu 5 ani închisoare şi de o amendă de 375.000 euro. Forma agravată a acestei infracţiuni este pasibilă de o pedeapsă de 10 ani închisoare şi de o amendă de 750.000 euro, se arată în lucrarea mai sus citată.

În Germania, “acceptarea unor beneficii financiare sau incorporale în scopul de a îndeplini un act privitor la îndatoririle unei persoane care ocupă o funcţie publică sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri se pedepseşte cu 5 ani închisoare şi cu 10 ani. În cazurile în care mita dată funcționarilor constă într-o sumă mare de bani sau în cazul în care beneficiile au fost acceptate în mod repetat, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 10 ani. În afară de amendă şi pedeapsa cu închisoarea, legislaţia germană prevede atât confiscarea cât şi pierderea dreptului de proprietate asupra bunurilor obţinute prin comiterea infracţiunii”, se arată în raportul citat.

Ungaria: confiscarea averii nu se discută

Codul penal ungar defineşte două tipuri de mită: mita în sectorul public şi mita în domeniul economic (mita în sectorul privat). Pedeapsa pentru o faptă de corupție săvârșită de căte o persoană care deține o funcție publică este între 2 și 10 ani în funcție de gravitatea ei. Confiscarea este o măsură obligatorie. În Irlanda, recunoașterea vinovăției aduce cu sine o reducere a pedepsei. În cazul condamnărilor pentru săvârşirea unor infracţiuni de fapte de corupție deosebit de grave, pedeapsa amenzii poate fi nelimitată, iar pedeapsa cu închisoarea poate fi de până la 10 ani. În Marea Britanie, pedeapsa maximă prevăzută pentru infracţiunile de corupţie este de 7 ani închisoare la care se mai poate se mai poate aplica şi măsura confiscării atunci când făptuitorul a fost condamnat pentru o infracţiune care a generat profit (câştiguri sau beneficii financiare).

În SUA, o sancţiune pentru o condamnare de spălare de bani ar putea fi o pedeapsă cu închisoarea de până la 20 de ani şi o amendă de 500.000 USD.

American Bar Association, care a publicat raportul la care am făcut referire, a fost fondată în anul 1878 și este o asociație a asociaților barourilor, a avocaților și a studenților în drept. Are 41.000 de membri. 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria