Uite un articol care merită citit!

Uite un articol care merită citit!

Uite un articol de pe rumaniamilitary.ro care merită citit!

“John Doe” este un dispozitiv cu forma umana aflat pe piata si care ofera sportivilor din sporturile de contact un partener ideal de antrenament. Tu il poti lovi oricat vrei, iti poti rafina tehnica, poti inova pentru ca John Doe nu riposteaza, el doar incaseaza si uite-asa lucrurile merg bine. Nu neaparat pentru sus-numitul Doe…

In Ucraina, blindatele rusesti s-au facut de tot rasul, atat din punct de vedere tehnic cat si al instructiei militarilor, dar mai ales dpdv tehnic, tancurile rusesti au demonstrat inca o data ca sunt foarte consecvente: le sare turela (cateodata chiar pana la etajul 2) de fiecare data.

Daca am face un pod peste timp, am putea sa le asemanam cu tancurile americane M 4 Sherman, tancuri pe care germanii le poreclisera duios “Ronson”, pentru ca de fiecare data se aprindeau din prima.

Ei bine, la 80 de ani de la prima intalnire intre sarmanul Sherman si panzerele germane (undeva prin Africa de Nord, pe langa El Alamein) avem astazi un nou “Ronson” – tancurile rusesti T 72B3 cu sau fara coviltir, T 80 modernizat sau nu si bineinteles ca avem si T 90M.

Desi saritul turelei este de mult timp sport national pentru tancurile rusesti (ucrainenii sustin chiar ca au atins o suta de metri inaltime cu turela unui amarat de T 72B3) prin absolut toate conflictele pe unde au fost angajate (sau daca nu le sare turela, macar ca iau foc repede), cam de fiecare data existau doua explicatii (recunosc ca si eu le luam un pic in serios): eternul vinovat de serviciu – soldatul arab: prost, prost instruit, prost comandat si “monkey” modeles, adica rusii trimiteau la export tancuri mai slabe dpdv tehnic fata de cele detinute de armata sovietica/rusa.

Evident ca argumentele puteau fi valabile atat timp cat Rusia nu s-a confruntat cu tehnologia rusa in carne si oase impotriva propriei sale armate.

Dar odata ce rusii au intrat sub steag propriu in Ucraina vecina, dezastrul s-a pravalit peste supusii lui Putin si s-a vazut ca tancurile rusesti sunt pur si simplu de cea mai proasta calitate, indiferent de echipajul de sare in aer odata cu ele.

S-a vazut cat de slabi, prost dotati si indisciplinati sunt soldati rusi (demni de o tara araba respectabila), cat de slaba este tehnica ruseasca la modul general, adica toata, de la tancuri T 72 la rachete Kalibr si sisteme de razboi electronic.

Si uite-asa, tehnologia occidentala a prins avant si-si face reclama mare pe spatele rusilor. Javelin a fost sanctificata, NLAW-ul (de care putina lume auzise) a devenit mare racheta, mare, ambele sisteme AT facand efectiv furori prin Ucraina si avand mii de vehicule blindate distruse in palmares, sute de tancuri. Practic, tancurile rusesti nu au niciun fel de aparare impotriva rachetelor AT ale NATO, nici macar blindajul reactiv nu face fata, Javelin/NLAW trec lejer de el de fiecare data.

In acest context – ideal pentru testarea de armament vestic pe spatele rusilor, britanicii au trimis in Ucraina si Brimstone . Conform sursele libere, racheta a fost trimisa in doua variante: anti-nava si anti-tanc.

Varianta anti-nava este ceva mai cunoscuta, britanicii dezvoltand-o pentru angajarea tintelor navale mici si rapide si este folosita de la bordul aeronavelor de lupta. Varianta anti-tanc are o raza monstruoasa – 12km si poate fi folosita in modul “trage si uita”, racheta avand ca sistem de ghidare un radar millimetric cu ajutorul caruia “vede” si discrimineaza tinta.

Brimstone AT este gandita sa fie folosita impotriva grupurilor mari de blindate, britanicii trimitand-o in Ucraina intr-un container de lansare care contine 12 rachete si care poate fi montat inclusiv pe o camioneta civila (asa cum au facut ucrainenii).

Asadar, dupa Javelin si NLAW o alta premiera pe capul tancurilor rusesti, Brimstone isi face astfel debutul pe campul de lupta si nu impotriva vreunei armate de amarati ci chiar impotriva celei de a doua super-puteri a lumii.

Reclama mai buna de atat nici nu cred ca s-ar putea face, oricata publicitate ar cumpara MBDA la orele de maxima audienta. Tancuri si alte blindate rusesti aflate in flacari sunt exact lucrurile de care Brimstone si NLAW au nevoie pentru ca lumea sa le ia in serios.

Si ca lucrurile sa fie si mai rele, Brimstone poate angaja si tinte in miscare.

Se vede treaba ca armata rusa nu numai ca s-a facut de ras aratad ca o sleahta de golani si in nici-un caz a armata serioasa dar a devenit si “sparring partner” preferat al intregii industrii militare a NATO. Pentru ca de ripostat rusii n-au cu ce si nici cu cine, asa ca in Ucraina se fac experiente perfect legale pe ivani…

PS Singurul meu mare regret este ca inca n-am vazut rachete Spike la treaba, pentru ca tare as fi curios cum se comporta.

GeorgeGMT/ rumaniamilitary.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”