ULTIMĂ ORĂ. Kovesi va fi audiată peste două săptămâni în comisia LIBE a PE pentru șefia Parchetului European

ULTIMĂ ORĂ. Kovesi va fi audiată peste două săptămâni în comisia LIBE a PE pentru șefia Parchetului European

ULTIMĂ ORĂ. Kovesi va fi audiată peste două săptămâni în comisia LIBE a PE pentru șefia Parchetului European. Laura Codruța Kovesi va fi audiată pe 26 februarie în Comisia pentru libertăți civile (LIBE) a Parlamentului European (PE) pentru postul de procuror-șef al Parchetului european, au declarat surse din PE pentru G4Media.ro .

Audierea fostei șefe a DNA și a celorlați doi candidați pentru șefia Parchetului european a fost programată în intervalul orar 15:00 – 18:00.

În acest moment nu este clară procedura de selecție care va fi urmată în continuare în Parlamentul European: un vot la nivelul comisiei LIBE sau desemnarea de către coordonatorii LIBE a câștigătorului.

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecția pentru postul de procuror european realizată de un Comitet special de selecție, care a trimis lista scurtă de trei nume la Parlamentul European și Consiliul UE, instituțiile care urmează să aleagă câștigătorul competiției.

Reacția lui Tudorel Toader, autorul revocării Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA, a fost una negativă: el a susținut că membrii comitetului de selecție nu cunosc abuzurile pe care aceasta le-a comis în România și a anunțat că va trimite fiecărui ministru de justiție din UE decizia CCR privind demiterea acesteia din funcția de șefă a DNA.

În ciuda opoziției majorității PSD-ALDE, mai mulți oficiali din Germania și Austria au anunțat că țările lor o vor susține pe Kovesi pentru a conduce Parchetul european, o instituție nou-creată la nivelul UE, care va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene și/sau cu caracter transfrontalier. Fraudele mari sunt considerate de peste 100.000 de euro, însă, în cazuri specifice, Camera permanentă competentă din cadrul EPPO va decide dacă un caz cu prejudiciu mai mic va fi preluat de Parchetul european în funcție de gravitatea sau complexitatea lui 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...