ULTIMA ORĂ Primarul Iașului, Mihai Chirica, e suspect în dosarul DIICOT legat de un teren cedat de primărie

ULTIMA ORĂ Primarul Iașului, Mihai Chirica, e suspect în dosarul DIICOT legat de un teren cedat de primărie

Mihai Chirica (PNL), primarul municipiului Iași, are calitatea de suspect în dosarul deschis luni de DIICOT Iași în legătură cu concesiunea unui teren al primăriei către familia unor apropiați, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Chirica este suspectat că a omis să sesizeze organele judiciare, deși știa despre săvârșirea unei infracțiuni, așa cum prevede articolul 263 din Codul penal.

Chirica a mai fost trimis în judecată în acest an și într-un dosar de corupție instrumentat de DNA.

Primarul Iașului a fost audiat luni timp de mai multe ore la DIICOT Iași în dosarul care vizează concesiunea unui teren al primăriei în cartierul Sărărie. Pe acest teren, familia Asimionesei – cunoscută pentru publicația controversată BZI, dar și pentru apropierea de Chirica, ar fi construit un bloc, deși se angajase prin contract să construiască o pensiune.

În acest dosar, patronul publicației Bună Ziua Iași (BZI), Claudiu Asimionesei, a fost reținut luni noapte de procurorii DIICOT, potrivit Ziarul de Iași. Printre reținuți se numără și fostul arhitect al municipiului Iași, Alexandru Mustiață, transmite Ziarul de Iași.

---

Patru persoane - patronul publicaţiei "Bună Ziua Iaşi", fostul arhitect-șef al Primăriei Iași, un notar și un funcționar public - au fost reţinute de procurorii DIICOT în urma perchezițiilor făcute luni la Primăria Iaşi. Alte șapte persoane, între care fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, actual city-manager al orașului, sunt cercetate sub control judiciar. În acest dosar a fost audiat și primarul Mihai Chirica.
Potrivit unor surse judiciare citate de Ziarul de Iași , au fost reţinuţi pentru 24 de ore un notar, un funcţionar public, Alexandru Mustiaţă - fostul arhitect şef din Primăria Iaşi şi Claudiu Asimionesei - patronul publicaţiei "Bună Ziua Iaşi". Alte şapte persoane sunt cercetate sub control judiciar. Între acestea se află doi notari, un avocat şi fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, actual city-manager al orașului.

Ziarul de Iași scrie că în urma perchezițiilor de luni zeci de persoane au fost audiate, iar audierile continuă marți.
Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au făcut luni 24 de percheziţii domiciliare în Iaşi şi în Bucureşti, într-un dosar de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici.
Descinderile au vizat destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării.
Conform DIICOT, în 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei Iaşi pe care au construit un bloc de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.
Surse judiciare spun că este vorba de un teren aflat în zona centrală a municipiului Iaşi, care ar fi fost cedat de administraţia locală familiei Asimionesei, cu obligaţia construirii unei clădiri - pensiune şi sediu de birouri. Familia Asimionesei, care deţine publicaţia "Bună Ziua Iaşi", ar fi construit însă pe acel teren un bloc de locuinţe.

Foto: Mihai Chirica (InquamPhotos / Liviu Chirica)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”