ULTIMA ORĂ Primele dovezi că ucrainenii folosesc „dihăniile” americane HIMARS împotriva unor ținte aflate adânc în teritoriile controlate de ruși

ULTIMA ORĂ Primele dovezi că ucrainenii folosesc „dihăniile” americane HIMARS împotriva unor ținte aflate adânc în teritoriile controlate de ruși

Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini care par să arate că forțele armate ucrainene folosesc sistemele HIMARS pentru a lansa atacuri cu rachete asupra unor ținte aflate adânc în teritoriile controlate de ruși.

Fragment al unei rachete folosite de sistemele HIMARSFoto: Twitter

Imaginile au fost distribuite de administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker care monitorizează armamentul folosit în războiul din Ucraina, aceștia notând că pot confirma în sfârșit că sistemele desemnate oficial M142 HIMARS sunt folosite pentru lovituri în teritoriile ocupate de invadatorii ruși.

Administratorii paginii spun că mai multe fragmente ale unei rachete M31A1 GMLRS au fost descoperite după lovirea unei ținte aflate în Perevalsk, un oraș din provincia Lugansk aflat la 45 kilometri de linia frontului.

Fotografii și înregistrări video distribuite sâmbătă pe platformele social media au surprins explozii puternice la un depozit militar al rușilor din Svatove, o altă localitate din regiunea Lugansk, aflată la aproximativ 60 de kilometri în spatele liniei frontului.

Însă noile fotografii ar reprezenta primele dovezi concrete cu privire la folosirea sistemelor de rachete HIMARS pentru a lovi ținte aflate adânc în interiorul teritoriilor controlate de ruși.

Sistemele de rachete HIMARS au ajuns în Ucraina săptămâna trecută

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, anunțase joia trecută că aceste sisteme avansate de rachete promise de președintele american Joe Biden pe 1 iunie au ajuns în sfârșit în Ucraina.

„Mulțumesc colegului și prietenului meu american, secretarul american al apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruși. Și ultima pentru unii dintre ei”, afirma Reznikov săptămâna trecută într-o postare făcută pe Twitter.

Sistemele HIMARS (The High Mobility Artillery Rocket System) pe care Ucraina le-a primit din partea Statelor Unite pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 480 de kilometri, în funcție de tipul de rachetă cu care sunt încărcate. Însă rachetele pe care SUA le-a trimis Kievului sunt cu rază medie, ele putând ajunge la până la 80 de kilometri.

De altfel, oficialii de la Kiev au dat asigurări Washingtonului că nu vor folosi sistemele de rachete pe care Ucraina le primește pentru a lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse în contextul îngrijorărilor că astfel de atacuri ar putea provoca o escaladare a războiului din partea Moscovei.

Însă atât loviturile din Perevalsk cât și cele din Svatove au fost efectuate împotriva unor ținte din Lugansk, regiune a Ucrainei ocupate de invadatorii ruși.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

4 ULTIMA ORĂ Dezvăluiri în The Washington Post / Primele detalii despre „măcelul” din Crimeea! 10 avioane rusești au fost distruse!

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!