ULTIMA ORĂ SUA accelerează planurile de modernizare a armelor nucleare din Europa și aduce bombele gravitaționale B61 modernizate, în decembrie

ULTIMA ORĂ SUA accelerează planurile de modernizare a armelor nucleare din Europa și aduce bombele gravitaționale B61 modernizate, în decembrie

SUA accelerează planurile de modernizare a amplasării de noi bombe nucleare în bazele NATO din Europa, anunță ANSA care citează Politico.

Revista americană citează surse care susțin că sosirea în Europa a bombelor gravitaționale actualizate B61-12, programată inițial pentru primăvara anului viitor, este acum programată pentru decembrie.

Zvonul privind înlocuirea armelor mai vechi cu versiuni mai noi vine într-un moment de mare tensiune în urma amenințărilor Moscovei privind posibila utilizare a puterii nucleare în Ucraina.

„Vom continua să sprijinim Kievul, împreună cu aliații și partenerii noștri din întreaga lume, în timp ce se apără împotriva agresiunii brutale a Rusiei”, a declarat președintele Joe Biden, în cadrul unei întâlniri cu oficiali americani din Diesa. „Trebuie să menținem NATO puternică și unită”, a subliniat președintele american.

Bomba nucleară B61 este principala bombă termonucleară cu gravitație din stocul permanent al Statelor Unite după încheierea Războiului Rece.

B61 este o armă Full Fuzing Option (FUFO), ceea ce înseamnă că este echipată cu o gamă completă de opțiuni de lansare, inclusiv explozie în aer și la sol, precum și lansare în cădere liberă, în cădere liberă întârziată și de aterizare.

Are o carcasă aerodinamică capabilă să reziste la zborul supersonic, iar greutatea de bază este de aproximativ 320 kg.

Experţii militari consideră că acurateţea noii bombe şi puterea sa variabilă reduce riscul pagubelor colaterale şi a unui număr mare de victime civile. B61-12 este prevăzută cu un sistem de ghidaj produs de Boeing, care permite o traiectorie ghidată cu precizie.

Începând cu 2020, B61 este supus unei a 12-a modificări. Cele aproximativ 400 de bombe B61-12 aflate în dotarea armatei SUA costau aproximativ 28 de milioane de dolari fiecare. (sursa: wikipedia)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria