ULTIMA ORĂ/Un tratament experimental aplicat în Italia ajută la îmbunătățirea stării de sănătate a celor infectați cu coronavirus, chiar și a pacienților cu alte comorbidități

ULTIMA ORĂ/Un tratament experimental aplicat în Italia ajută la îmbunătățirea stării de sănătate a celor infectați cu coronavirus, chiar și a pacienților cu alte comorbidități

Un medicament experimental ar putea inhiba noul coronavirus, susțin medicii de la Spitalul San Raffaele din Milano, unde starea de sănătate a unui bărbat de 71 de ani s-a îmbunătățit după 10 zile de tratament, scrie  Il Giornale .

Pacientul a fost printre persoanele expuse la cel mai mare risc, cu diferite patologii, printre care hipertensiune arterială, insuficiență renală și hipercolesterolemie. Bărbatul, internat în spital pentru o operație, fusese diagnosticat cu pneumonie, care s-a dovedit a fi consecința infecției cu COVID-19.

Medicii, care au povestit despre cazul pacientului într-un studiu, i-au administrat medicamentul experimental: după 48 de ore de la începerea tratamentului, „pacientul a arătat o îmbunătățire vizibilă a tuturor parametrilor anormali la momentul inițial, cu o ulterioară evoluție rapidă a amplului răspuns inflamator asociat cu COVID-19”. Îmbunătățirea parametrilor de laborator a fost asociată și cu „performanța respiratorie, cu o reducere treptată a necesității măștii de oxigen”, pacientul ajungând să respire singur după zece zile.

Medicamentul experimental administrat „pacientului 1” se numește Amy-101 și aparține „inhibitorilor de complement”. Sistemul de complement este totalitatea proteinelor utilizate de sistemul imunitar pentru combaterea virușilor și bacteriilor. Un studiu asupra Sars-CoV-2 a demonstrat că activarea componentei C3 a sistemului de complement poate agrava boala.

„Acest lucru sugerează că inhibarea C3 poate atenua, de asemenea, complicațiile inflamatorii pulmonare ale infectării cu Sars-CoV-2”, au explicat cercetătorii într-un articol în revista „Nature”. Amy-101 țintește proteina C3, încercând să evite apariția „furtunii de citokine” aflate la originea agravării bolii. Medicamentul acționează în cursul „furtunii”, spre deosebire de alte două medicamente experimentale (tocilizumab și anakinra), care blochează interleukinele 6 și 1.

Rezultatele studiului la primul pacient căruia i s-a administrat medicamentul sunt pozitive și „indică faptul că inhibarea C3 are potențial de o nouă terapie antiinflamatoare la COVID-19 și deschide calea pentru studii sistematice prospective”.

O provocare realizată de Fabio Ciceri, director științific adjunct pentru cercetări clinice la Spitalul San Raffaele din Milano: „Am decis să țintim spre activarea complementului (C3), care este primul eveniment al cascadei inflamatorii. Dacă acționez asupra interleukinei 1 (IL1) opresc doar medierea inflamației care este orchestrată de IL1, la fel dacă intervin doar asupra interleukinei 6. Cu inhibitorul complementului, blochez totul, pentru că intervin la baza inflamației, în consecință, tot ceea ce este în aval se stinge”, explică expertul.

Și acum, potrivit „Il Sole 24 Ore”, ar exista un al doilea pacient în vârstă de 58 de ani, a cărui stare s-a îmbunătățit după ce a urmat același tratament. Deocamdată, este vorba doar doi pacienți, dar rezultatele sunt încurajatoare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…