Ultimul test reuşit pentru motorul lansatorului Ariane 6

Ultimul test reuşit pentru motorul lansatorului Ariane 6

A treia şi ultima pornire-test a marelui propulsor al viitorului lansator Ariane 6 a fost realizată cu succes la centrul spaţial Kourou din Guyana franceză, au anunţat joi Arianegroup şi Centrul naţional de studii spaţiale (CNES), citate de agenţia AFP.

Acesta este ultimul test înainte de zborul inaugural al lansatorului european, programat pentru anul 2021.

Motorul P120C, cu o lungime de 13 metri, va echipa propulsoarele laterale ale celor două configuraţii ale Ariane 6 (Ariane 62 cu două propulsoare şi Ariane 64 cu patru propulsoare), precum şi prima treaptă a rachetei europene de mici dimensiuni Vega-C.

''Modelul de calificare al motorului P120C configurat pentru Ariane 6 a fost supus unei porniri-test statice (130 de secunde) pe bancul de probe al bazei spaţiale europene din Guyana, în cadrul unui test final menit să demonstreze că este gata de zbor'', se arată într-un comunicat emis de Arianegroup.

''Acest al treilea test reuşit deschide calea pentru calificarea sa definitivă de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Primele două teste, din 16 iulie 2018 şi 28 ianuarie 2019 au fost, de asemenea, realizate cu succes'', a anunţat grupul care dezvoltă motorul împreună cu Avio, în cadrul unui program finanţat de ESA.

P120C este cel mai mare propulsor din pulbere monolitică din fibră de carbon din lume, capabil să genereze gaze extrem de fierbinţi (3000 de grade Celsius).

Echiparea cu acest motor atât a rachetelor Ariane 6 şi Vega-C ''va permite utilizarea în mod optim a infrastructurilor industriale prezente pe continentul european şi în Guyana, realizându-se în acelaşi timp obiectivele programelor Ariane 6 şi Vega-C, şi anume optimizarea costurilor şi scurtarea ciclurilor de funcţionare'', a precizat Arianegroup.

Ariane 6 ar trebui să permită relansarea competitivităţii lansatorului european, care se confruntă cu o concurenţă din ce în ce mai acerbă, în special din partea americanilor de la SpaceX.

Oficiali din cadrul ESA au anunţat în luna iulie că zborul inaugural al rachetei Ariane 6 nu va avea loc înainte de ''cea de-a doua jumătate a anului 2021'' din cauza întârzierilor provocate de epidemia de COVID-19. Termenul iniţial preconiza o lansare înainte de finalul anului 2020. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN