Ultimul test reuşit pentru motorul lansatorului Ariane 6

Ultimul test reuşit pentru motorul lansatorului Ariane 6

A treia şi ultima pornire-test a marelui propulsor al viitorului lansator Ariane 6 a fost realizată cu succes la centrul spaţial Kourou din Guyana franceză, au anunţat joi Arianegroup şi Centrul naţional de studii spaţiale (CNES), citate de agenţia AFP.

Acesta este ultimul test înainte de zborul inaugural al lansatorului european, programat pentru anul 2021.

Motorul P120C, cu o lungime de 13 metri, va echipa propulsoarele laterale ale celor două configuraţii ale Ariane 6 (Ariane 62 cu două propulsoare şi Ariane 64 cu patru propulsoare), precum şi prima treaptă a rachetei europene de mici dimensiuni Vega-C.

''Modelul de calificare al motorului P120C configurat pentru Ariane 6 a fost supus unei porniri-test statice (130 de secunde) pe bancul de probe al bazei spaţiale europene din Guyana, în cadrul unui test final menit să demonstreze că este gata de zbor'', se arată într-un comunicat emis de Arianegroup.

''Acest al treilea test reuşit deschide calea pentru calificarea sa definitivă de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Primele două teste, din 16 iulie 2018 şi 28 ianuarie 2019 au fost, de asemenea, realizate cu succes'', a anunţat grupul care dezvoltă motorul împreună cu Avio, în cadrul unui program finanţat de ESA.

P120C este cel mai mare propulsor din pulbere monolitică din fibră de carbon din lume, capabil să genereze gaze extrem de fierbinţi (3000 de grade Celsius).

Echiparea cu acest motor atât a rachetelor Ariane 6 şi Vega-C ''va permite utilizarea în mod optim a infrastructurilor industriale prezente pe continentul european şi în Guyana, realizându-se în acelaşi timp obiectivele programelor Ariane 6 şi Vega-C, şi anume optimizarea costurilor şi scurtarea ciclurilor de funcţionare'', a precizat Arianegroup.

Ariane 6 ar trebui să permită relansarea competitivităţii lansatorului european, care se confruntă cu o concurenţă din ce în ce mai acerbă, în special din partea americanilor de la SpaceX.

Oficiali din cadrul ESA au anunţat în luna iulie că zborul inaugural al rachetei Ariane 6 nu va avea loc înainte de ''cea de-a doua jumătate a anului 2021'' din cauza întârzierilor provocate de epidemia de COVID-19. Termenul iniţial preconiza o lansare înainte de finalul anului 2020. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…