Un bărbat care a fost analfabet până la 18 ani, cel mai tânăr profesor de culoare de la Universitatea Cambridge

Un bărbat care a fost analfabet până la 18 ani, cel mai tânăr profesor de culoare de la Universitatea Cambridge

Jason Arday a fost diagnosticat în copilărie cu întârziere mintală și tulburare de spectru autist și nu a putut vorbi până la vârsta de 11 ani. Deși părea cândva imposibil, el și-a îndeplinit visul de a deveni profesor la prestigioasa Universitate Cambridge din Marea Britanie, notează People.com.

PHOTO: University of Cambridge

Jason Arday, în vârstă de 37 ani este profesor de sociologie, deși nu a putut citi sau scrie până la vârsta de 18 ani.

În urmă cu mai puțin de opt ani, lui Arday i s-a spus că va trebui să fie cazat într-o locuință socială și să aibă parte de sprijin și supraveghere pe tot parcursul vieții. Dar el nu s-a lăsat mai prejos. Într-o zi, pe peretele din dormitorul mamei sale, a scris o listă de obiective, unul dintre ele fiind: „Într-o zi voi lucra la Oxford sau Cambridge”.

În ciuda faptului că a fost „respins” la începutul demersului său de a preda în învățământul superior, bărbatul are acum un post la cea de-a doua universitate din lume - și este cel mai tânăr profesor de culoare al școlii.

„Oricât de optimist aș fi fost, nu am putut să mă gândesc că se va întâmpla chiar așa. Dacă aș fi făcut un pariu, aș fi câștigat. Este pur și simplu o nebunie”, a declarat vineri Arday pentru The Times.

„Când am început să scriu lucrări academice, habar nu aveam ce fac. Nu am avut un mentor și nimeni nu mi-a arătat vreodată cum să scriu. Tot ceea ce trimiteam era respins. Procesul de evaluare era atât de crud, încât era deja caraghios, dar l-am tratat ca pe o experiență și, în mod nostim, a început să-mi placă”.

După diagnosticarea sa timpurie, Arday a povestit că a folosit limbajul semnelor pentru a comunica. În ciuda acestui fapt, a obținut în cele din urmă două diplome de masterat, un certificat postuniversitar în educație pentru a deveni profesor de fizică și un doctorat la Universitatea John Moores din Liverpool.

Apoi, a primit încurajarea atât de necesară pentru a urma o carieră în mediul academic de la prietenul și mentorul Sandro Sandi. „Cred că poți face asta”, i-a spus acesta lui Arday. „Cred că putem lupta cu lumea și să câștigăm”.

„Mulți academicieni spun că s-au poticnit în acest demers, de a deveni profesori, dar din acel moment am fost determinat și concentrat - am știut că acesta va fi scopul meu”, a declarat Arday.

„Făcând o retrospectivă, asta este ceea ce am vrut să fac”.

După ce și-a publicat prima lucrare în 2018 și a obținut roluri la două universități din Anglia, Arday a devenit unul dintre cei mai tineri profesori din Marea Britanie când a obținut un post la Școala de Educație a Universității din Glasgow. El intenționează să înceapă la Universitatea Cambridge pe 6 martie.

„Munca mea se concentrează în primul rând pe modul în care putem deschide ușile pentru mai multe persoane din medii defavorizate și să democratizăm cu adevărat învățământul superior”, a declarat Arday, care a scris despre subreprezentarea și discriminarea rasială în educație.

„Sper că faptul că mă aflu într-un loc precum Cambridge îmi va oferi pârghiile necesare pentru a conduce această agendă la nivel național și global”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /